Privredna i drustvena reforma 1965

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Privredna i drustvena reforma 1965
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Društvena događanja na prostorima bivše Jugoslavije, tokom druge polovine prošlog veka, plenila su pozornost svetske naučne i političke javnosti. Eksplozija balkanskog nacionalizma onemogućila je pluralizaciju i demokratizaciju modela samoupravnog socijalizma. To je bio prvi pokušaj stvaranja modela održivog razvoja.

Ukidanjem tržišta i demokratije kao stožernih institucija naše civilizacije, društva realnog socijalizma od prvoga su dana ušla u krizu. O toj su pojavi napisani brojni prilozi. Većina tih priloga, međutim, ograničena je na pojedine segmente te pojave. Prilozi u kojima se čini pokušaj nešto celovitijeg sagledanja uzročno-posledičnih veza prilično su retki. To se posebno odnosi na one priloge kojih su autori i akteri i svedoci odgovarajućih događanja.
Kako je nastao realni socijalizam manje je ili više opštepoznato. Kako su, međutim, nastale idejno-teorijske i koncepcijske osnove samoupravnoga socijalizma nešto je manje poznato ili je nepoznato. Pisanih dokumenata o toj temi veoma je malo (ako ih uopšte i ima), a živih svedoka koji mogu s verodostojnošću svedočenja govoriti o tome još je manje (ako ih uopšte ima). To znači da ostaju usmena predanja o relevantnim događanjina i svedočenja autora koji su u dobroj nameri napisali kritičke prikaze o realnom socijalizmu.

No, podsticaj svim reformama realnoga socijalizma dala je pojava samoupravnog socijalizma. Prvo pitanje na koje je potrebno pokušati odgovoriti, ili barem dati neke pretpostavke, jest ko je i kakvim sticajem okolnosti dao poticaj pojavi i razvitku samoupravnog socijalizma?
Realni je socijalizam svoju akutnu krizu mogao rešavati samo ustupcima tržištu i demokratiji, ali bi svaki takav pokušaj značio razaranje već stvorenih mehanizama svekolike centralističke vlasti i kontrole svačega i svakoga. Zato razvitak i funkcionisanje svih mehanizama i segmenata sistema nije ostavljao nikakve prostore za delovanje tržišta...

S A D R Ž A J

UVOD 3
1 Privredna i društvena reforma 1965 4
1.1 Osnovni zadaci koje je trebalo ostvariti privrednom i društvenom reformom 1965 6
1.2 Rezultati privredne i društvene reforme 1965 8
ZAKLJUČAK 12
LITERATURA 13


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
18-10-2010 03:10 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Reforma penzijskog sistema Srbije Maja 0 1,285 17-02-2012 04:53 PM
zadnja poruka: Maja
  Privredna struktura ruralnih područja u Srbiji Maja 0 1,135 17-02-2012 04:00 PM
zadnja poruka: Maja
  Opšta privredna ravnoteža Maja 0 905 17-02-2012 01:57 PM
zadnja poruka: Maja
  Međunarodna privredna komora Dzemala 0 1,532 07-08-2011 12:02 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Korporativna društvena odgovornost Dzemala 0 977 07-08-2011 11:38 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: