Primena softverskih modela u nastavi

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Primena softverskih modela u nastavi
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz informatike.

Ciljevi tehničkog i tehnološkog obrazovanja odražavaju zainteresovanost društva za naučnu i tehničku pismenost, za društveno – ekonomski razvoj, za pripremanje ljudi za široku primenu naučnih dostignuća i za obučavanje onih koji će ta dostignuća dalje razvijati i usavršavati.

Samostalni rad učenika uz pomoć nastavnika, jedan je od osnovnih ciljeva savremene nastave. Učenika treba postepeno voditi do samostalnog rada, sistematski i kontinuirano ga osposobljavati. Samostalan rad se može definisati kao organizovana zaposlenost učenika u kontrolisanim uslovima na rešavanju postavljenih zadataka.

Individualna nastava predstavlja najbolje rešenje za izvođenje nastave. Vrši se izbor zadataka (sadržaja) koji najviše odgovaraju određenom učeniku. Individualizovati nastavu, znači, orijentisati se na realne tipove učenika, uzeti u obzir razlike među njima, uskladiti ih, i menjati metode i postupke pedaoškog delovanja prema tim razlikama, omogućiti učenicima da napreduju prema svom tempu i mogućnostima.

Softver koji se koristi u oblasti obrazovanja prestavlja savremen način učenja, i naziva se obrazovni računarski softver. On obuhvata programske jezike i alate, određenu organizaciju nastave i učenja, koja se bazira na logici i pedagogiji. Pod obrazovnim računarskim softverom podrazumevaju se računarski programi koji se mogu koristiti u okviru nastave koji pomažu i usmeravaju u fazama individualne nastave.

Modelovanje i simulacija su značajni faktori efikasnosti nastave i učenja, posebno u nastavi tehničkog obrazovanja. Uzimajući u obzir da je broj časova za obradu nastavnih sadržaja minimalan, da treba da dominira praktičan rad i vešbe, kombinujući ih sa davanjem potrebnih teoretskih znanja i informacija o materijalima, alatima i postupcima obrade predviđenim za dati razred, i da učenik treba da usvoji nastavno gradivo, može se zaključiti da je primena modela i simulacije u nastavi i procesu učenja veoma važna, praktično neophodna.

Zahvaljujući razvoju digitalne tehnologije i novim mogućnostima računara, omogućen je razvoj računarskog modelovanja i simulacije. Primena softverskih modela u nastavi ima za cilj, ne samo stvaranje tehničke pismenosti đaka, već i dodir sa računarskim tehnologijama i mogućnost njihove upotrebe.

2. SISTEM, MODEL, MODELIRANJE I SIMULACIJA

Zeigler: Modeliranje i simulacija čine niz aktivnosti za pravljenje modela realnog sistema i njegove simulacije na računaru.
Iz definicije je očigledNo da se ovde radi o tri glavna elementa: realnom sistemu, modelu i računaru. Kada se govori o modeliranju i simulaciji, onda se pored ovih elemenatata posmatraju i veze među njima. Modeliranje se odnosi na vezu reanog sistema i modela, a simulacija označava veze računara i modela.

Sistem

Realan sistem je izdvojeni deo realnog sveta, koji je od intresa. Sistem može biti postojeći ili nešto što se planira za budućnost. Prirodnjak, na primer, je možda zaintresovan za postojeći realan sistem kao proces razvoja cveća ili socijalnu organizaciju kolonije pčela. Neki inženjer može biti zaintresovan za veštački sistem planiran za budućnost – na primer, nova generacija računara ili novi transportni sistem.

Sistem se sastoji od delova koji se mogu identifikovati i koji su sposobni da uzajamno deluju na takav način da čitav skup delova funkcioniše zajedno kako bi ispunio niz specifičnih zahteva. Delovi (ili elementi) sistema su komponente. Često je to nešto opipljivo, ali može biti i niz pravila koja koja upravljaju operacijama sistema. Komponente imaju sopstvene karakteristike, osobine (atribute), a opisuju se numeričkim ili logičkim vrednostima.

Generalno govoreći, realan sistem je (ili će biti) jedan izvor podataka o ponašanju, u osnovi kao dijagram zavisnosti X od vremena T, gde X može biti bilo koja promenljiva od intresa, kao što je temperatura sobe, broj latica cveta, nacinalni dohodak itd. To ponašanje je veoma bitno jer se može zabeležiti.

1. UVOD 3.
2. SISTEM, MODELIRANJE I SIMULACIJA 4.
Sistem 4.
Model 5.
Modeliranje 6.
Komunikacioni aspekti modeliranja i simulacije 7.
Model iteorija 7.
Verifikacija valjanosti modela 9.
Klasifikacije modela 11.
Simulacija 13.
3. SAVREMENA OBRAZOVNA TEHNOLOGIJA, KOMPJUTER 14.
Kompjuter 15.
Primena kompjutera u nastavi 15.
Uloga i značaj primene kompjutera u nastavnom radu 16.
Neki od problema u vezi sa primenom kompjutera u osnovnoj školi 19.
4. PROJEKTOVANJE MODELA 21.
Sistemski pristup projektovanja modela u nastavi 21.
Razvojni sistem za simulaciju elektronskih kola 22.
Primena Electronic Workbench-a u nastavi za učenike osnovne škole 25.
5. MODEL 27.
Radio-predajnik 27.
Radio-prijemnik 28.
Plan realizacije časa 33.
6. ZAKLJUČAK 34.
LITERATURA 36.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:22 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Seminarski rad - WWW koncepti i primena erik_bananamen 0 1,674 14-05-2011 01:55 PM
zadnja poruka: erik_bananamen
  Diplomski rad - Claroline sustav za opravljanje ucenjem i primjena u nastavi informat erik_bananamen 0 1,234 12-05-2011 03:15 PM
zadnja poruka: erik_bananamen
  Seminarski rad - Izrada UML modela za E-commerce Web sajt erik_bananamen 0 2,688 03-05-2011 11:19 AM
zadnja poruka: erik_bananamen
  Seminarski rad - Struktura sistema u funkciji softverskih rešenja erik_bananamen 0 1,246 27-04-2011 11:17 PM
zadnja poruka: erik_bananamen
  Primena PDA ( personalni digitalni asistent ) u savremenom biznisu Dzemala 0 1,931 18-10-2010 08:00 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: