Primena interneta u ekonomskoj propagandi

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Primena interneta u ekonomskoj propagandi
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz informatike.

Rezime: Informacione tehnologije danas prožimaju sve poslovne aktivnosti. One su transformisale proces proizvodnje proizvoda i usluga, upravljanje preduzećem, komuniciranje preduzeća sa njegovim okruženjem. Razvoj i primena interneta ima odlučujući uticaj na razvoj i strukturu marketing informacionog sistema, na tokove u kanalima marketinga i na razvoj novih kanala marketinga, kao što su elektronski kanali marketinga i sistemi direktnog marketinga. Ekonomska propaganda prati razvoj www od samog pocetka, slično je sa E-mail propagandom. U ovom radu skreće se pažnja na neželjene propagandne "pojave", kao što su „spam“ mail, addware i spyware, koje prate primenu interneta kao marketing alata.
Ključne reči: ekonomska propaganda, internet, spam, direktni marketing

Abstract: Information technologies are involved in all business activities. Process of production and services are transformed by them. Development and application of Internet has main influence on the development and structure of marketing channels and on the development of new marketing channels, like electronic marketing channels and direct marketing systems. Advertising on the World Wide Web is a recent phenomenon. Prices of Web-based advertising space are dependent on the "relevance" of the surrounding Web content. E-mail advertising is another recent phenomenon. Unsolicited E-mail advertising is known as "spam".
Key words: advertising, Internet, spam, direct marketing

1. Uvod

Promocija predstavlja sve aktivnosti preduzeća koje imaju za cilj da olakšaju i ubrzaju prihvatanje proizvoda ili usluga na tržištu kod kupaca i potrošača. To je skup raznovrsnih aktivnosti kojima se preduzeće koristi u nastojanju da osvoji naklonost kupca i potrošača, a i svih onih faktora od čijeg pozitivnog stava zavisi prodaja proizvoda. Smatra se da one aktivnosti koje preduzeća preduzimaju, a koje za cilj imaju uspostavljanje i održavanje procesa komuniciranja između preduzeća i potrošača, odnosno ostalih učesnika u procesu razmene, spadaju u grupu promotivnih aktivnosti. [1, str. 1246]
U XX veku razvijaju se informatičke tehnologije i ulaze u sve pore ljudskog društva. Informatičke tehnologije su postale jedan od osnovnih generatora društvenog i privrednog razvoja. One omogućuju i podstiču prestruktuiranje privrede, promene u međunarodnoj podeli rada i ukupni razvoj društva.
Ko je radoznao, na Internetu će se osećati kao dete u ogromnom svetu zabave.
Na Internetu možete naći sve. Ali, ne postanite ovisnik. Razmišljajte i o tome da Internet ne daje samo informaciju, nego i dezinformaciju, manipulaciju, u krajnjem slučaju, morate da znate šta tražite na Internetu, koja je to tema koja vam je potrebna za vaš posao, nemojte da se izgubite.... Putem e – mail čovek može da uspostavi kontakt sa bilo kojim delom planete, a preko Web – sajtova ponudi, potraži i pronađe informaciju o najrazličitijim temama. Internet je dostupan pretplatniku na svakom delu Zemljine kugle, što diskvalifikuje prostornu, geografsku i vremensku udaljenost ljudi, ali mana mu je što nemogućnost kontrole otvara moćne mogućnosti za zloupotrebu najgore vrste.
Ono što je značajno reći to je da Internet nije samo komunikativni medij, nego i efikasan kanal u za prodaju i distribuciju.U strukturi ukupnog broja korisnika Interneta, još uvek je veće učešće muške (oko 61%), u odnosu na žensku populaciju (39%), međutim u strukturi novih korisnika žene učestvuju sa (oko 52%), a muškarci sa (oko 48%). U Sad-u veći je broj onih koji Internet koriste od kuće (oko 63%), nego sa posla (oko 37%). Nasuprot tome u Evropi je više poslovnih korisnika (oko 58%), nego privatnih korisnika kojih je (oko 42%).

2. Direktni marketing i primena Interneta u propagandnim aktivnostima kompanija

Danas, u međunarodnim razmerama, sve veći značaj dobija aktivnost koja se označava kao direktni marketing. Prema Kotleru, novo lice marketing komuniciranja se najviće ogleda u rapidnom porastu direktnog marketinga, koji ujedno predstavlja i oblik marketing delovanja koji doživljava najbrži rast. [3, str. 476]
Direktin marketing predstavlja direktno komuniciranje sa ciljnim segmentima. Radi se o komuniciranju kroz različite medije, kod koga se stupa u interakciju sa potrošačem, sa ciljem da potrošač direktno odgovori.
Glavni oblici direktnog marketinga koji se danas upražnjava su:
1. Direct mail i kataloška prodaja,
2. Telemarketing,
3. TV marketing,
4. On-line shopping.
Direktno obraćanje potrošačima i kupcima putem pošte i kataloška prodaja predstavljaju aktivnost slanja pisanih ponuda, oglasa, uzorka, prospekta i kataloga na adrese potrošača, a po osnovu unapred definisanih mailing-lista.
Telemarketing predstavlja upotrebu telefona da sbi se obavilo direktno komuniciranje sa potrošačem u cilju prodaje. Danas se s pravom smatra da je telemarketing najznačajnije oruđe direktnog marketinga. Prosečno domaćinstvo u SAD primi 19 prodajnih telefonskih poziva i obavi još 16 besplatnih telefonskih poziva za druge narudžbine.
TV marketing predstavlja aktivnost prezentacije proizvoda putem televizije (uglavnom se radi o spotovima dužine 60 do 120 sekundi), uz detaljno informisanje potrošača o aspektima proizvoda i mogućnosti narudžbine istog putem besplatnog telefonskog poziva. Ovi oglasi se označavaju terminom infomercials. Danas se u svetu sve više razvijaju tzv. Prodajni TV kanali, specijalizovani televizijski kanali koji 24 časa dnevno emituju neprekidno isključivo informativne oglase i TV prezentacije, pri čemu sama prezentacija traje od 1 – 30 minuta. U SAD od ovih kanala su najpoznatiji QVC (Qualitly Value Channel), HSN (Home Shopping Network).
On-line shopping predstavlja aktivnost povezivanja potrošača i prodavca kroz interaktivni računarski servis (dvosmerni kablovki elektronski sistem). Ovi servisi se koriste za prezentovanje elektronskih kataloga proizvoda i usluga. Potrošači upotrebljavaju PC da bi mogli da pretražuju informacije, a povezani su sa servisom putem direktne linije za elektronski prenos podataka ili putem standardne telefonske linije. Korisnik servisa može da obavlja bankarske usluge ili da koristi usluge brokerskih kuća, rezerviše hotele, takmiči se na kvizovima, kladi se preko bukmejkera, prima najnovije iizveštaje (vremenska prognoza, sport, statistika i sl.), razmenjuje poruke sa drugim pretplatnicima i sl. [4, str. 100-101]
U uslovima „nove“ ekonomije, kompanije su primorane da prilagođavaju svoju marketing praksu. Marketing aktivnosti ne odvijaju se samo na tržištu u fizičkom smislu („marketplace“), već i na tržištu cyberspace-a („marketspace“), koje je stvoreno korišćenjem Interneta u poslovanju.
Za one koji se bave marketingom i za potrošače Internet znači veći stepen interakcije i individualizacije. Kompanije su prošlosti nudile standardne proizvode kao i reklame svojim potrošačima, bez mogućnosti interakcije i bez individualong


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:11 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Seminarski rad - WWW koncepti i primena erik_bananamen 0 1,420 14-05-2011 01:55 PM
zadnja poruka: erik_bananamen
  Diplomski rad - Hakeri, gospodari interneta erik_bananamen 0 2,670 12-05-2011 03:28 PM
zadnja poruka: erik_bananamen
  Povijest interneta Dzemala 0 1,825 04-04-2011 03:03 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Nastanak i razvoj interneta Dzemala 0 2,069 04-04-2011 03:00 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Budućnost interneta Dzemala 0 2,100 17-02-2011 11:21 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: