Preduzetništvo i inovativnost

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Preduzetništvo i inovativnost
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Preduzetništvo se ne može ni zamisliti bez inovativnosti, jer ono predstavlja osnovu za realizaciju rentabilnih proizvodnih ili uslužnih poslovnih aktivnosti.
U literaturi i praksi se mogu sresti različiti primeri preduzetništva. Tako, recimo na prostorima SAD pod preduzetnikom se veoma često smatra osoba koja pokreće svoj mali biznis. Pa ukoliko neko u svom biznisu pokrene posao prodaje garderobe u još jednom objektu, svojoj prodavnici- butiku, ovakav biznis se definišekao mali biznis. On kao takav, ne predstavlja preduzetnički posao, jer nema novog proizvoda, ili novog tržišta, na kome plasira svoje proizvode, nema novih/ potrošača, novih tehnologija i sl. Prema tome, iako je pokrenuta nova poslovna aktivnost, ona se ne moze definisati kao preduzetnička. Zaključićemo da nije dovoljno da neka poslovna aktivnost bude nova i mala da bi je definisali kao preduzetničku.

Preduzetništvo i inovativnost

Da bi jedno preduzeće bilo preduzetničko ne mora biti novo ili malo. Preduzetništva imamo i u starim i velikim preduzećima onosno ona su svuda oko nas. Većina autora tvrdi da preduzetništva ima češće i više upravo u ovakvim preduzećima. Na primer firma “Dženeral elektrik ” je jedna od najvećih firmi koja egzistira duze od sto godina i to na teritoriji velikog broja zemlje. Ova firma je kod nas poznata i interesanzna po tome što je preko svog podsistema zaduzenog za poslove sa finansijama “General electric kredit corporation” omogućio promene koje su uticale na razvoj čitavogameričkog finansijskog sistema. Ova kompanija uvela je dugoročne hartije od vrednosti kao sredstvo finansiranja investicionih ili nekih drugih poslovnih aktivnosti u preduzeće.
Što se samog preduzetništva tiče, ono se ne pojavljuje isključivo u preduzećima koja se bave privrednom delatnošću, već i kod preduzeća i institucija koja su svoje poslovanje vezala za neku od vanprivrednih delatnosti. Veliki broj autora smatra da se preduzetništvo vezuje za poslovne aktivnosti sa visokom dozom rizika. Preduzetnici iz rizika koji prihvataju uvek očekuju odredjenu satisfakciju i nadoknadu u vidu profita. Prema tome preduzetništvo mora biti zasnovano na “svrsihodnim inovacijama”.

Pojam sistemske inovacije i njeni izvori

Same inovacije se uglavnom svrstavaju u tehnički termin, jer se u najvećem broju slučajeva odnose na njih. Međutim inovacije bi trebalo da budu pre ekonomski i socijalni termin, nego tehnički.
Preduzetnici nikada ne čekaju velike ideje kako bi sproveli neku od inovacija. Naime, preduzetnici kreću u inoviranje i ukoliko su im ideje “male“, nikada se nezna kakav će krajnji rezultat imati sprovođenje jedne takve inovacije. Tako često inovacije, koje su naizgled izuzetni značajne, mogu biti bez očekivanih rezultata, a preduzetnici koji teže jedino velikim inovacijam, unapred zajedno sa svojom poslovnom aktivnošću osuđeni na promašaj i propust. Što se tiče većine sistemskih inovacija treba znati da su one uglavnom oslonjene “na promenu“.
Izvori sistemskih inovacija mogu biti :

1.Neočekivani uspeh, neočekivani promašaj, neočekivani događaj,
2.Nepodudarnost između stvarnosti kakva trenutno jeste i stvarnosti koja bi mogla da bude, ili kakva bi trebalo da bude,
3.Inovacije zasnovane na potrebi nekog procesa,
4.Promene u strukturi privrede ili tržišta,
5.Demografske promene,
6.Promene u opažanjima i
7.Nova saznanja, naučna i nenaučna.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05:11 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Inovativnost u nastavi gramatike engleskog - spss derrick 0 1,646 11-10-2013 03:08 PM
zadnja poruka: derrick
  Preduzetnik i preduzetništvo Vesnica 0 5,182 11-05-2010 05:55 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Preduzetnistvo u Srbiji Vesnica 0 3,441 06-05-2010 10:56 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Preduzetnistvo kao osnovni princip ekonomskog ponasanja Irena789 0 5,138 17-09-2009 06:14 PM
zadnja poruka: Irena789

Skoči na forum: