Porezi iz prihoda -ij

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,277
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Porezi iz prihoda -ij
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.POREZI IZ PRIHODA


Kao rezultat umnožavanja i nestanka prihoda iz različitih izvora, nastala je podjela preže iz prihoda.
Porezi iz prihoda svrstavamo u dvije grupe:

• Porez na dohodak fizičkih lica i
• Porez na dohodak pravnih lica

Porezi na imovinu daju nedovoljne i nestabilne prihode da bi se mogle alimentirati narasle potrebe savremene države. Stabilne i trajne prihode obezbjeđuju porezi iz prihoda koji permanentno pritiču i stalno se obnavljaju.


Objektni porezi


Objektni porezi su takvi porezi kojima se oporezuje prihod koji potiče iz sva tri faktora proizvodnje, kapitala, rada i prirode i njihove međusobne kombinacije. Njima se oporezuju izdvojeni prihodi poreskog obveznika.

Cedularni porezi su objektni porezi jer pogađaju stečeni prihod prema njegovim stvarnim osobinama, ne vodeći računa o subjektnim osobinama obveznika (lične, porodične, ekonomske, socijalne i druge prilike) ni o sintetičkoj snazi poreskog obveznika.

Osnovne osobine objektnih poreza su:

• analitički su jer oporezuju pojedine izvore sredstava
• identični su sa porezima na prihod
• višom poreskom stopom se oporezuju fundirani prihodi a nižom nefundirani prihodi
• metodi naplate nisu komplikovani . Za utvrđivanje poreske sposobnosti dovoljni su indikatori koji djeluju spoljašnjim izgledom (zemljište i zgrade).


Nedostaci objektnih poreza su:

• u savremenim državama preovladava mišljenje da porezi iz prihoda koji predstavljaju jedan zastarjeli, prevaziđeni sistem poreza iz prihoda, kojeg treba nestati, ali to mišljenje nije tačno. U posljednje vrijeme dobijaju sve veći značaj. Bez njihovg poznavanja ne može se razumjeti savremena poreska politika,
• ne udovoljavaju načelu pravičnosti i ravnomjertnosti u oporezivanju. Ne oslanjaju se na stvarnu poresku sposobnost, vać na srednje podatke poreskog obveznika (katastar).

U grupu cedularnih poreza svrstavamo:

1. porezi na prihod od zemljišta i šuma ( renta)
2. porez na prihod od zgrada (zakupnina)
3. porez na prihod od privredne djelatnosti (profit)
4. porez na prihod od kapitala ( kamate i dividende)
5. porez na prhod od fizičkog i umnog rada


Usavremenim poreskim sistemima nastaje jedan zbirni sistem poreza na prihod, sastavljen od starih realnih poreza na prihod ( porezi na zemljište i porezi na zgrade) i novih individualnih poreza na prihod ( rentni porez i porez na prihod od rada).

Porez na prihod od zemljišta i šuma ( renta)

Ovaj poreski oblik je najstariji i najvažniji poreski oblik objektnih poreza na prihod. Efikasan je instrument za vođenje ekonomske politike. Utvrđuje se prema spoljašnjim obilježjima i to: prema površini zemljišta, bruto proizvodu. U modernoj fiskalnoj državi određuje se prema katastarskom prihodu upotrebom administrativno- tehničkog metoda...


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08:02 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Porezi,utvrdjivanje javnih prihoda Dzemala 0 2,687 09-06-2010 11:12 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: