Politički režim

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,344
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Politički režim
Beleške za srednjoškolce i sve koji žele da znaju više. Lektire i referati za sve godine. MaturskiRadovi.Net (beleške, referati, lekcije, lektira, pisci, zadaci, sastav, pismeni, forum, druženje, puškice)

Odredjuje se prema tome ko je nosilac državne suverene vlasti. Ako je to narod onda je to demokratija, ako je manjina ili pojedinac, onda je autokratija.Demokratija, od reci demos (naord) i kratos (vladavina), je vladavina u ime većine, naroda. Koreni – vezani su za antičku grčku.

Buržoazija, traže neka nova prava i slobdu. Npr. slobodno kretanje i nastanjivanje, slobodu veroispovesti. Pravo na javno istupanje, pravo da se kritikuje rad državnih organa. Ovo su bitni elementi za formiranje političke volje naroda. Na državi je obaveza da omogući sprovodjenje ove volje u praksi. Bitni elementi demokratije su:- formiranje političke volje naroda, predstavnička ili posredna demokratija znači da gradjani na izborima biraju svoje predstavnike koji će u njihovo ime da vrše vlast npr. za narodnu skupštinu.


- ostvarivanje te volje u praksi, neposredna demokratija, direktno učešće gradjana u vršenju vlasti npr. preko referenduma (odgovara se na neko pitanje sa da ili ne), preko narodne inicijative zborova gradjana itd.Autokratija od reci autos (sam) i kratos (vladavina) predstavlja samovlašće. To je oblik političkog režima u kome vlast vrši pojedinac odnosno manjina, prema tome postoji:

- diktatura

- aristokratjaDiktatura podrazumeva neograničenu vlast jednog čoveka.Aristokratija je vladavina odredjenog društvenog sloja koji sebe smatra plemenitijim nego ostali. Svetovno plemstvo dolazi na vlast nasledjivanjem titule (lordovi, grofovi). Duhovno plemstvo stiče položaj dobijanjem odredjenog ranga u crkvenoj hijerarhiji. Misli se na versku hijerarhiju uopšte i na islam.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:28 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Lockeov politički nauk derrick 0 1,370 24-01-2013 12:09 PM
zadnja poruka: derrick
  Politički sistem Makedonije Maja 0 2,026 24-02-2012 08:11 PM
zadnja poruka: Maja
  Politički sistem Kine Maja 0 2,439 24-02-2012 08:08 PM
zadnja poruka: Maja
  Savremeni politicki sistem Amerike Dzemala 0 2,109 20-10-2010 01:35 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Politički sistem Italije - ij Dzemala 0 3,174 10-09-2010 03:04 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: