Savremeni politicki sistem Amerike

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Savremeni politicki sistem Amerike
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Pojmu političkog sistema davala su se i daju različita, šira i uža više teorijska ili pretežno utilitarna značenja. Pod političkim sistemom se podrazumeva skup svih institucija kojima se uobličava politička vlast, odnose između tih vlasti i društva, kao i proces vršenja vlasti uključujući i uticaje građana na to vršenje. Svaka država ima za sebe svoj politički sistem. Osim toga pojam političkog sistema pojedinih država koje spajaju izvesne zajedničke karakteristike, pa se tako na primer govori o političkom sistemu socijalizma. Iz navedene odredbe političkog sistema vidimo da je odlučujući faktor za opredeljivanje političkog sistema politička, državna vlast, način na koji je ona organizovana i u kakvim odnosima stoji sa društvom. Odatle proizilazi da su mogućna dva teorijska oblika političkog sistema: jedan demokratski i drugi autokratski.

Demokratski politički sistem je onaj u kome su organizovani institucionalizovani oblici uticaja društva na vlast i njeno vršenje, a autokratski onaj u kome društvo, pravno nema takve mogućnosti. Ova dva oblika, svaki za sebe u stvarnosti se javljaju sa veoma različitim svojstvima u pogledu osnovnog odnosa vlasti i društva; drugim rečima, ovi oblici nisu uvek čisti. No, nezavisno od toga, ovaj odnos vlasti i društva, građana, ostaje osnova za razlikovanje političkih sistema na demokratske i autokratske. Pri tome valja naglasiti da je reč o pravno regulisanim odnosima vlasti i društva. Činjenica da se pojam političkog sistema povezuje pre svega, za pojam vlasti i njeno vršenje ukazuje na to da se odmah neizbežno postavlja pitanje ko u datom društvu (političkom sistemu) vrši vlast i u čijem interesu; drugim rečima postavlja se pitanje klasnog tipa države. Kategorija oblika političkog sistema se time sučeljava sa jednom drugom, isto tako značajnom kategorijom, kategorijom klasnog tipa države. To su dve posebne kategorije koje mada usko povezane, ne smeju biti pomešane i čiji se odnos treba istražiti.
U ovom radu prikazani su rezultati istraživanja jednog od savremenih političkih sistema. Reč je o političkom sistemu Amerike. U radu su ispitivane koncept i karakteristike ovog političkog sistema.

Ključni pojmovi: savremeni politički sistem, Amerika, karakteristike, koncept

Savremeni politički sistem Amerike
Problem


Postoje različiti tipovi političkih sistema. Jedan od oblika političkih sistema jeste tzv. predsednički sistem. To je takav sistem u kome je načelo podele vlasti najdoslednije primenjeno i tako što su ustanovljene tri posebne, načelno nezavisne vlasti:

- zakonodavna,
- izvršna i
- sudska.

Ove tri vlasti su oličene u posebnim organima koji se svaki za sebe staraju u obavljanju svoje funkcije, bez mogućnosti jedne vlasti da se meša u rad druge. Kao što se da videti ova načelna odvojenost i samostalnost tri vlasti je u praksi neizbežno korigovana. S obzirom na ulogu predsednika kao nosioca izvršne vlasti ovaj sistem je dobio naziv predsedničkog sistema....

S A D R Ž A J

UVOD 3
1 Savremeni politički sistem Amerike 3
1.1 Problem 3
1.2 Predmet 4
1.3 Cilj 4
1.4 Hipoteze 4
1.5 Varijable 4
1.6 Metod 4
2 Rezultati 4
3 Analiza rezultata 5
ZAKLJUČAK 13
LITERATURA 14


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:35 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Izborni sistem Crne Gore derrick 0 1,420 08-03-2014 01:04 AM
zadnja poruka: derrick
  Izbori i izborni sistem u Republici Srbiji derrick 0 1,841 21-09-2013 01:25 AM
zadnja poruka: derrick
  Lockeov politički nauk derrick 0 1,370 24-01-2013 12:09 PM
zadnja poruka: derrick
  Savremeni teorijski pristupi izučavanja bezbednosti derrick 0 1,653 23-01-2013 10:11 PM
zadnja poruka: derrick
  Politički sistem Makedonije Maja 0 2,026 24-02-2012 08:11 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: