Pojam novca i inflacija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,233
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Pojam novca i inflacija
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD
Novac je društvena pojava veoma starog porekla, nastala na određenom stepenu istorijskog razvitka ljudskog društva. U početku se novac pojavio da bi olakšao proces razmene proizvoda i da bi taj proces usavršio, podigao na viši nivo. Međutim, u toku istorijskog razvoja novac je počeo da vrši i druge funkcije, počeo je da postaje samostalna sila sa povratnim dejstvom na ekonomsku bazu iz koje je inače postao, koja ga je i izdigla na pijedestal ekonomskih zbivanja. Nastao je i razvijao se sa nastankom i razvojem tržišta, sa nastankom i razvojem robne proizvodnje. Novac je doveo i do zaoštravanja društvenih protivrečnosti, naročito između individualnog i društvenog karaktera rada, kao i između upotrebne vrednosti i vrednosti. Najznačajnije funkcije novca su mjera vrednosti, sredstvo prometa, novac kao blago i novac kao svetski novac.

Novac je specifična roba koju je razvoj robne proizvodnje i razmene izdvojio iz ostalog robnog sveta da monopolski vrši ulogu opšteg ekvivalenta. Na taj način novac predstavlja prometnu vrednost koja je apstraktan izraz celokupnog bogatstva društvene zajednice, a ujedno služi i kao univerzalno sredstvo za međusobno uspoređivanje i razmenjivanje svih proizvoda ljudskog rada. Novac je ekonomsko dobro koje služi u razmeni materijalnih dobara i usluga između učesnika u robnom prometu. On je nastao kao objektivna potreba efikasnijeg funkcionisanja robne proizvodnje. U toku svog istorijskog razvoja ulogu novca su obavljale veoma razliličite vrste materijala od stoke preko metala do današnjeg čistog papirnog novca. Razvoj novca je direktno vezan za razvoj robne proizvodnje. U početku su se robe menjale jedna za drugu (R-R) - trampa, u kasnijem periodu bilo je moguće za jednu vrstu robe dobiti bilo koju drugu ili više njih u istoj vriednosti i na kraju se izdvojila jedna vrsta robe koja je postala opšti ekvivalent koju su prihvatali svi učesnici razmene odnosno novac u današnjem smislu riječi.

Novac ima nekoliko društvenih funkcija. U funkciji mere vrednosti, novac svojom manjom ili većom količinom uptrebne vrednost izražava vrednost bilo koje vrste robe. Novac u funkciji sredstava prometa je posrednik u razjeni, gde se roba prvo prodaje za novac a on ponovo menja za željenu robu (R-N-R). Novac kao blago je novac koji se povlači iz opticaja i akumulira jer on kao simbol bogatstva i moći može da se pretvori u bilo koju drugu vrstu robe u svakom trenutku. U funkciji sredstva plaćanja novac ne mora da bude stvarno prisutan u momentu prodaje robe već se prihvata kao imaginarna vrednost (pretpostavljeni novac), a stvaran novac se pojavljuje tek kad pristigne rok za plaćanje robe. Svetski novac je takođe funkcija novca koja je značajna u međunarodnoj razmeni i najčešće se upotrebljava kao sredstvo plaćanja razlike između uvoza i izvoza. U opticaju postoje različiti oblici novca.

Sadržaj


UVOD
1.1 Novac kao specifična roba banaka 2
1.1.1 Međusobno uslovljen razvoj novca i banaka 2
1.1.2 Definisanje novca 3
1.1.3 Koncept novca 4
1.1.4 Monetarni volumen – ukupni depoziti 4
1.1.5 Kreiranje novčane mase 5
1.1.6 Tokovi formiranja novčane mase 6
1.1.7 Struktura i sektorski raspored novčane mase 7
1.1.8 Brzina opticaja novca 8
1.1.9 Merenje brzine opticaja novca 11
1.2 Inflacija i novac 12
ZAKLJUČAK 15
LITERATURA 16


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:16 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Fiskalni režim i inflacija derrick 0 1,896 05-02-2014 11:37 PM
zadnja poruka: derrick
  Pojam ekonomije derrick 0 2,229 05-02-2014 11:19 PM
zadnja poruka: derrick
  Emisija novca, novčanica i kredita derrick 0 1,647 29-08-2013 02:31 PM
zadnja poruka: derrick
  Inflacija i antiinflaciona politika derrick 0 2,890 29-08-2013 02:18 PM
zadnja poruka: derrick
  Pojam i vrste finansijskih tržišta derrick 0 1,834 29-08-2013 01:59 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: