Pojam interneta

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Pojam interneta
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz informatike.

Internet danas predstavlja milione računara širom svijeta povezanih u jednu jedinstvenu mrežu. Internet nije vlasništvo nijedne kompanije pojedinačno, već predstavlja jednu otvorenu informatičku mrežu, svakim danom sve veču. Ideja Interneta proistakla je iz dizajna lokalnih računalnih mreža u firmama koje su omogučavale dijeljenje računalnih resursa i razvijenu datoteku i pošte unutar firme. Ovo načelo je jednostavno prošireno na čitav svijet. Prije svega pojam Interneta znači mreža unutar mreže, ili interkonekcija između više računara. Internet je globalna mreža, više miliona kompjutera koji sadrže ogromnu količinu informacija, najvećim dijelom pristupačnih svakome ko posjeduje i modem i odgovarajući softver.

Broj računara na Internetu se trenutno procjenjuje na oko 150.000.000. Kolićina informacija koju ti serveri posjeduju je ogromna, i teško je procjeniti i prikazati kolika je ona zaista. Pored toga, procjenjuje se da broj korisnika iznosi oko 500.000.000, koji se povremeno uključuju s ciljem pretraživanja i razmjene informacija. Taj broj se stalno povečava, tako da je u veoma kratkom vremenskom periodu Internet zauzeo jedno od najznačajnijih mijesta u oblasti skladištenja, pretraživanja i iskorištavanja različitih informacija.

Računari su komunikacionom mrežama hardverski povezani, tako da će zbog otpora u provodnicima brzina prenosa podataka biti obrnuto proporcionalna udaljenosti između računara. Suma brzina Interneta iz dana u dan se povećava. Tako se u lokalnoj računarskoj mreži podaci prenose brzinom od oko 100Mb u sekundi, dok je u wan mreži brzina transfera nekoliko Mb u sekundi ili manje (računarska mreža je skup međusobno povezanih računara, perifernih uređaja i drugih resursa).

Osim toga, da bismo bolje shvatili znaćaj Interneta u savremenom svijetu, neophodno je da se upoznamo sa njegovim nastankom, razvojem, strukturom, sistemom protokola i adresa bez kojih bi njegovo funkcionisanje bilo nemoguće. Pored toga, neophodno je upoznati se i sa aplikacijama i korisnicima Interneta.

NASTANAK I RAZVOJ INTERNETA

Osnove računalnih mreža postavljene su u prvoj polovini 60-tih godina, u okviru nezavisnih znanstvenih istraživanja o računarima i komunikacijskim mrežama, u dva američka i jednom britanskom istraživačkom centru. Nastao je kao rezultat eksperimenata na području kompjuterskih mreža. Istraživanja su jednim dijelom bila vezana i za vojne potrebe. Prvi kontakti preko Interneta bili su uglavnom s obrazovnim ustonavama i odvijali su se upotrebom elektronske pošte (E-mail), odnosno sistemom prenošenja poruka između računara putem računarske mreže.

Međutim, Internet je proslavio mnogo rođendana. Neki tvrde kako je to 1961. godine kada je dr. Leonard Klajnrok na MIT univerzitetu objavio rad o packet – swiching tehnologiji, odnosno kada je razvio prospajanje paketa tj. način rada kompjuterske mreže u kojem se poruke dijele na pakete, a svaki paket traži svoj put do cilja. Neki tvrde kako je to 1969. godine kada je nezavisna agencija za napredno istraživačke projekte (Advanced Research Project Agency - ARPA), koju je osnovala američka vlada pri ministarstvu odbrane SAD, u cilju razvoja strateških projekata iz oblasti komunikacija, formirala malu grupu računarskih programa i elektronskih inžinjera da redizajniraju način na koji računari fukcionišu. Rezultat tih napora bio je ARPANet (Advanced Research Project Agency Network), prva računarska mreža, koja je povezivala američke naučne i akademske istraživače, a sastojala se od 4 čvora (Kalifornijsko sveučilište u Los Angelesu, Istraživački institut Stanford, Kalifornijsko sveučilište u Santa Barbari u Sveučilište Utah). Ta mreža je bila predhodnica današnjeg Interneta, a projekat je nastavljen, jer se uvidjelo da takvo povezivanje omogučava laganu razmjenu informacija.

Početkom 70-tih godina na mrežu je spojeno već 15 čvorova s 23 kompjutera. Povezani su mnogi američki univerziteti i naučne institucije, te poneke komercijalne organizacije. Na ARPANet je 1973. godine spojen prvi čvor izvan SAD-a i to University College of London u Velikoj Britaniji. U to vrijeme je uveden i razvijen novi mrežni protokol nazvan NCP (Network Control Protocol), koji je omogućio lakše umrežavanje i pisanje programa za mrežne usluge. Tokom 70-tih godina ARPANet je postojano rastao da bi ga 1975. godine u potpunosti preuzelo Ministarstvo odbrane pretvorivši ga u sadašnju DDN (Defense Data Network). Te iste godine, firma BBN osnovala je TELNet prvu javnu komercijalnu informacijsku uslugu. Uporedo se razvijaju E-mail, mailing liste i news grupe. Mreža se koristi za razmejnu E-mail poruka, rad news grupa, pristup udaljenim bazama podataka i prenos datoteka.

Krajem 70-tih godina zbog uočenih nedostataka NCP-a razvija se protokol na kojem se danas bazira Internet TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol), a koji je ujedno najvažniji rezultat razvoja ARPANet I DDN mreža, a stvorili su ga Vinton Cerf i Robert Kan. Protokol za kontrolu prenosa (Transmission Control Protocol - TCP) i Internet protokol (IP) su protokoli za komunikaciju koji se mogu smatrati kamenom temeljcem Interneta. Protokoli su standardi koji omugučavaju komunikaciju računara putem mreže, a 1983. godine manje od 1000. računara bilo je spojeno sa ARPANet, koristeći relativno primitivni Network Control Protocol, koji je uprkos mnogim ograničenjima bio upotrebljiv u malim mrežama, i nije bio dovoljno fleksibilan za širu upotrebu. ARPANet se 1983.

1. Sadržaj 2
2. Uvod 3
3. Nastanak i razvoj Interneta 4
4. Struktura mreža 7
5. Povezivanje na Internet 7
6. Usluge Interneta 8
7. Elektronska pošta (E-mail) 9
8. Pregled i slanje E-pošte 10
9. World Wide Web (WWW) 11
10. Web pretraživači 12
11. Favoriziranje stranica (Favorites) 13
12. Sigurnost na Web-u 13
13. Pričaonica - IRC (Internet Relay Chat) 13
14. Internet protokol 14
15. HTTP protokol 14
16. Prenos datoteka FTP 15
17. Portovi 16
18. Blog 16
19. Specifičnost blog alata 17
20. Internacionalni nastavci 17
21. Zaključak 18
22. Literatura 19


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
14-06-2010 10:24 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Internet pojam i razvoj - hr Maja 0 1,620 08-03-2012 02:02 PM
zadnja poruka: Maja
  Diplomski rad - Hakeri, gospodari interneta erik_bananamen 0 2,550 12-05-2011 03:28 PM
zadnja poruka: erik_bananamen
  Povijest interneta Dzemala 0 1,709 04-04-2011 03:03 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Nastanak i razvoj interneta Dzemala 0 1,921 04-04-2011 03:00 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Budućnost interneta Dzemala 0 1,984 17-02-2011 11:21 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: