Pojam i uloga logistike u proizvodnim procesima

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,233
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Pojam i uloga logistike u proizvodnim procesima
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD

"...Logistika sama ne može dobiti rat, ali da je bez logistike - svaki rat unaprijed izgubljen" .
"Logistika je funkcija odgovorna za kretanje sirovina kroz lanac snabdevanja – kada lanac snabdevanja predstavlja seriju aktivnosti organizovanih u cilju kretanja sirovina na njihovom putu od dobavljača do krajnjih potrošača.."
Znamo da je cilj svakog preduzeća da preko instrumenata upravljanja osigura stalan rast i razvoj i tako poveća svoju sopstvenu vrednost. Pri ostvarenju ovog cilja svako preduzeće mora zadovoljiti očekivanja različitih interesnih grupa kao što su vlasnici kompanije, menadžment, zaposleni, dobavljači, potrošači, vladine institucije i društvo u celini. Ova očekivanja mogu biti finansijske i nefinansijske naravi i pri upravljanju kompanijom, odnosno donošenju odluka važnih za poslovanje u obzir je potrebno uzeti i jedna i druga. Konkurencija i sve bolja informisanost kupaca prisiljavaju kompanije na značajnu promenu strateškog razmišljanja. Kompanije, preduzeća koja žele izgraditi konkurentsku sposobnost na sadašnjim i budućim tržištima moraju promeniti način razmišljanja koji je na njih gledao kao na izdvojeni sistem koji se treba pozicionirati na tržištu što je bolje moguće. U današnjoj poslovnoj okolini na ove subjekte privrednog razvoja je potrebno gledati kao na otvoreni dinamički sistem koji je u neprestanoj interakciji sa svojom okolinom i čiji lanac vrednosti je samo jedan dieo ukupnog lanca vrednosti u kojem sudeluju i dobavljači i kupci kompanije. Tehnološki razvoj, stalno nova tehnološka i naučna otkrića i njihova neposredna primena i ugradnja u proizvode, usluge, organizaciju i način upravljanja, pa i na sam način života, uslovljavaju da permanentna promena i kreiranje novog postaju jedini mogući način egzistencije svake organizacije.
Ekonomsko okruženje u kojem se današnja preduzeća nalaze pretpostavlja promenu modela upravljanja i rukovođenja u maniru poslovanja u okruženju promena. Najvećim delom to znači promene u smislu prilagođavanja strategije razvoja i reforme u poslovanju koje trebaju osigurati rast globalnog poslovanja, otvoriti nova radna mesta, kreativno odgovarati na zahteve tržišta. Rast i razvoj poduzeća uveliko je određen sve većim zahtevima modernog potrošačkog društva. Pitanje opstanka usmerava se prema visoko industrijaliziranoj proizvodnji, ubrzanom razvoju novih proizvoda i sve strožim regulativama zaštite potrošača. Snažan tehnološki rast i razvoj, brzina primene novih dostignuća, porast kompleksnosti poslovanja, nužnost prilagođavanja i planiranja samo su neke od karakteristika nemilosrdne borbe za konkurentnost. Svaka se strategija temelji na izgradnji i održavanju konkurentske prednosti. Kompanija može dugoročno kontrolisati svoje suparnike iz industrije samo ako uspe da ostvariti održivu konkurentsku prednost. Potreba uvođenja logistike došla je u uslovima kada ponuda dobara nije mogla podmiriti postojeću potražnju i stoga je zadatak kompanija bio iznaći način povećanja obima proizvodnje i unapređenja proizvodnosti rada. To se postizalo tehničko - tehnološkim razvojem, automatizacijom i racionaliza¬cijom, ali kasnije se javlja problem zasićenosti tržišta.

Sadržaj

UVOD
1.1 Značaj logistike 3
1.2 Pojam logistike 5
1.3 Ekonomski uticaj logistike i uticaj logistike na proizvodne procese 6
1.3.1 Ekonomski značaj logistike 7
1.3.2 Veza između logistike i proizvodnih operacija 7
1.4 Pojam i uloga logistike u proizvodnim procesima 8
1.4.1 Komponente lanca snabdevanja i poizvodni proces 14
1.4.2 Ciljevi i prednosti SCM sistema 22
ZAKLJUČAK 24
LITERATURA 25


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
04:30 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Uloga IT u pouzdanosti lanaca snabdevanja derrick 0 2,087 24-02-2014 04:06 PM
zadnja poruka: derrick
  Vrste i uloga strategijskih i operativnih performansi u savremenom preduzeću derrick 0 2,072 24-02-2014 03:58 PM
zadnja poruka: derrick
  Pojam, definicija i tipovi modela odlučivanja derrick 0 3,540 18-01-2013 05:22 PM
zadnja poruka: derrick
  Strategijski menadžment u procesima globalizacije derrick 0 1,850 18-01-2013 02:42 PM
zadnja poruka: derrick
  Uloga menadžera u stvaranju, održavanju i promeni organizacione kulture Maja 0 2,661 22-03-2012 03:43 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: