Poezija - Petar Preradović

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
apatonac Nije na vezi
Member
***

Poruka: 113
Pridružen: Jul 2012
Poruka: #1
Poezija - Petar Preradović
POEZIJA

1 TEZA : BILJEŠKA O PISCU

Petar Preradović, bio je potomak siromašne krajišničke obitelji, te je zbog toga pošao u vojničke škole, jer su one bile jedine škole koje je mogao završiti na trošak države, te se tako njegova majka (udovica) nije morala brinuti za njegovo uzdržavanje.
No on nije bio zadovoljan svojom vojničkom službom, iako je kao oficir bio sposoban.
Život mu nije bio uopće lagan. Tokom svoga života imao je gospodarske i tjelesne brige. Pošto je bio Slaven, morao je služiti stalno izvan domovine, i to u sredini koju nije poznao. Samo je kratko kao kapetan živio u Zagrebu od 1849. godine pa do 1852. godine.
Njegova prva žena bila je talijanka, a druga njemica.
On je bio jako obrazovana osoba za ono vrijeme u kojemu je živio. Osim njemačkog jezika, vrlo je dobro poznavao francuski i talijanski jezik, a osim toga znao je i sve slavenske jezike. Pošto se bavio europskom književnošču, ponekad je i prevađao evropska djela, te sa češkog na njemački, te sa hrvatskog na njemački (Osmana te neka njegova djela).
Umro je nakon duge bolesti u 54. godini života.
Pojavio se u književnosti s mladom grupom iliraca, koji su u vrijeme prvih pothvata i uspjeha ilirizma još bili u školama. Međutim on je u književnost ušao kao zreli čovjek, te su se njegova djela cjenila kao umjetnine prvoga reda.
On je bio prvi hrvatski pjesnik, za čijega je života prvi put napisan cjeloviti prikaz (u Glasonoši 1865. godine).
Prvi je put Petar štampao svoje stihove u 26. godini života, te je on zbog toga bio veoma suzdržljiv, naprema naprimjer Mažuraniča i Vraza koji su nastojali što prije prodrijeti u javnost.
Njegove su pjesme u doba Austro-Ugarske, sačinjavale najznačajniji dio hrvatskih čitanka za srednje škole, jer su one bile najprikladnija građa, sa kojom je vlast željela postići najvažnije odgojne svrhe.
On je svojim pjesmama zasjenio ostale pisce pa tako Mažuraniča i Vraza.

Podatke našao:
U knjizi "Djela hrvatskih pisaca", od Vraza i Preradoviča", izdavačko poduzeće, "Zora", Zagreb, 1954. godine


2 TEZA : PRERADOVIČEVA DJELA ZA ŠKOLSTVO

Preradovičevi su stihovi bili jako važni u vrijeme dok je on bio živ te neko vrijeme i nakon njegove smrti. To je zbog toga što su njegove pjesme za vrijeme Austro-Ugarske sačinjavale najznačajniji dio hrvatskih čitanka za srednje škole, te su one za učenike bili stihovi na vrhuncu pjesništva. Osim toga na njegovim su stihovima nastavnici književnosti objašnjavali razne pojmove iz života i umjetnosti: domoljublje, religjoznost, značenje jezika, smisao umjetnosti te slobodu umjetničkog stvaranja.
On je neke od svojih stihova namjerno stvarao za potrebe učenja kao naprimjer:
• O slobodi stvaranja:
"Ne razumije pjesma zapovjedi,
Slobodna je, svomu glasu sljedi !"
• O ljubavi prema domovini:
"Zdravo da si, domovina mila,
Zdravo majko, zdravo, zdravo bila,
Pozdravlja te vjeran sinak tvoj!"
• O karakteristici čovjeka:
"Ljudskom srcu uvjek nešto treba,
Zadovolnjo nikad posve nije,
Čim želnja cilja se dovreba
Opet iz njeg sto mu želja klije !"
• O prolaznosti i promjenjivosti svega na zemlji:
"Stalna na tom svijetu samo mijena jest !"

Preradovičeve je pjesme, školski sustav vješto iskorištavao. U njima se govorilo o svim vrlinama čovječanstva te o težnjama za napretkom.
Međutim njegovo stvaranje za školovanje nije dolazilo iz njegovog srca, već ono je nastajalo sa zadanim i točno ucrtanim temama, a osim toga ljudi mu nisu vjerovali jer nisu vjerovali u njegovu iskrenost, jer je u vojisci suprotne države stekao največi čin.

3 TEZA : PRERADOVIČEVO KNJIŽEVNO STVARALAŠTVO

Preradovič je svoju vojnu službu doživljavao kao poslom za kruh, a u njoj je on bio smatran kao sposoban i vrijedan oficir, ali je on ipak bio nezadovoljan što nije mogao napustiti vojnu službu.
Međutim moramo spomenuti da se Preradović književnošču bavio samo usput, i to onda kada je bio slobodan.. Njegovu sposobnost za pisanje, ističe se već u vojničkoj školi, kada se on u stilu pisanja ističe pred svojim drugovima. Posebno se isticao sa svojim njemačkim stihovima, pisanih u duhu romantike i naročito pod utjecajem Byrona. U svojim je stihovima na početku prikazivao izuzetne ličnosti, opterećene tajnom ili zločinom. Tek kada je u Milanu upoznao Ivana Kukuljevića, započeo je pratiti književno stvaranje iliraca i vraćati se svom narodu.
Kada je u Zadru započeo izlaziti list Zora dalmatinska (1844), Preradović je postao njegov stalni suradnik. 1846. godine izdao je u Zagrebu svoju prvu knjigu pjesama "Prvenci", a nakon toga 1851. godine drugu pod imenom "Nove pjesme". Osim toga surađivao je i sa drugim časopisima kao što su Vjenac te Naše gore list.
Pošto je Preradović dobro napredovao u književnosti, te je svojim radom ubrzo zasjenio sve pjesnike ilirizma, pa tako Mažuraniča i Vraza. On je osjećao snagu i ljepotu hrvatskog jezika, i slutio je što bi se sve moglo reći.
U pjesmama "Rodu o jeziku" i "Jezik roda moga" nisu samo domoljubne pjesme, već su u njima izražene i goleme mogućnosti naših rjeći i našeg jezika:

"Kao vječno more sinje
U kretu si gipkom lakom,
Podaje se dahu svakom,
I mreška se i propinje."

Preradović je bio vrlo kritičan prema sebi. On se nije smatrao velikanom, ni kao čovjek, ni kao pjesnik. U svojoj pjesmi pod imenom "Pustinjak" najotvorenije je iznio svoje mišljenje o vlastitom položaju i značenje u hrvatskoj književnosti:

"Živi, rode, i sjaji kroz vijeke
Svijetlom umu tvojijeh sinova,
koji zlatne u tvom plovu strijeke
Neka čine sa tvojijeh plova.
A spaziš li u struji te rijeke
I iskricu, što ti je darovak,
Spomeni se, da iz srca sinu
Tvomu pravom, rođenom sinu."

4. TEZA : ZAKLJUČAK

Ako Preradovič i ne spada u pjesničke velikane 19. stoljeća, kao što su tvrdili njegovi obožavatelji, Preradović je ipak jedan od naših prvih pjesnika. On je postao vođa onima, koji su osjetili našu narodnu težnju, naše vrline i nedostatke, naše prošlosti.
Iako on nije bio kao Njegoš, Prešeren ili Mažuranić, on se po svojoj veličini, po plemenitosti, ipak među onima koji su izgrađivali hrvatsku književnost i hrvatski narod.

Literatura :
1. Knjiga "Djela hrvatskih pisaca" od Vraza i Preradovića, izdavačko poduzeće "Zora", Zagreb, 1954. godine
2. Knjiga "Književnost 2", izdavačko poduzeće "Školska knjiga", Zagreb, 1994. godine

http://www.maturskiradovi.net/eshop
11:39 AM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Ribanje i ribarsko prigovaranje - Petar Hektorović apatonac 0 1,660 01-08-2012 11:53 AM
zadnja poruka: apatonac
  Poezija - Silvije Strahimir Kranjčević apatonac 0 2,100 01-08-2012 11:38 AM
zadnja poruka: apatonac
  PLANINE - Petar Zoranić apatonac 0 1,424 01-08-2012 11:37 AM
zadnja poruka: apatonac
  NJEGOŠEVA LJUBAVNA POEZIJA Goran 0 6,397 05-02-2010 01:41 AM
zadnja poruka: Goran
  Petar Pan - ( James Matthew Barrie ) Jovica 0 3,512 08-09-2009 02:47 PM
zadnja poruka: Jovica

Skoči na forum: