Pneumatici i prijanjanje

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Pneumatici i prijanjanje
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


PNEUMATICI I PRIJANJANJE

Postoje dve vrste pneumatika u zavisnosti od rasporeda platna na njima, i to radijalni i dijagonalni pneumatici. Nas ovde interesuju radijalni-tj. za auta, dok se dijagonalni koriste na terenskim, radnim i specijalnim vozilima koja se koriste van tvrdih podloga, kao i na teretnim vozilima i nekim autobusima.

Pri kupovini pneumatika gledamo šaru ili dezen, koju čine kanali kojima je ispresecana gazeća površina protektora-tj. gazećeg dela . Šara protektora se bira u zavisnosti od karakteristika i kvaliteta podloge u odnosu na prijanjanje točka. Na idealnoj tvrdoj podlozi, najveća gazeća površina (što rezultuje najboljom upravljivošću i pogonom) dobija se sa sasvim glatkom površinom protektora. Međutim, u realnim uslovima podloga je često vlažna, tako da bi sasvim glatke gume na takvoj površini „zaplivale” pa bi vozilo izgubilo kontakt sa podlogom, što je izuzetno opasno. Zato standardne gume za vozila obavezno imaju šaru, odnosno kanale na gazećoj poršini kojima se odvodi višak vode, pa pneumatik i u takvim uslovima prijanja za podlogu.

Postoje neke opšte preporuke za izbor šare na protektoru. U načelu, za tvrde i suve podloge bira se šara sa manjom površinom kanala, čime se postiže bolje prijanjanje za podlogu, manje habanje i manje bočno klizanje. Za vožnju po podlogama različitih karakteristika bira se univerzalna šara sa manje uskih kanala na sredini i sa dubljim kanalima sa spoljne strane gezeće površine.Za kretanje po lošim zemljanim podlogama biraju se šare koje su dublje i šire. Slično važi i za podloge pokrivene snegom. Pored toga, neke vrste guma namenjene za kretanje po ledu i snegu imaju i radijalno postavljene „eksere“ koji znatno olakšavaju kretanje vozila. Pored osnovnih, odnosno dubljih kanala, šara ima i manja udubljenja koja omogućavaju bolje hladenje gazeće površine protektora. Takođe, postoje i manja udubljenja koja omogućavaju izvesno savijanje pojedinačnih blokova koji čine šaru pri nailasku na neravnine. Danas postoji veliki izbor šara za pneumatike putničkih vozila i svaki proizvođač preporučuje odreden desen za određene vrste podloge, o čemu se pri kupovini pneumatika treba unapred obavestiti. Kada se radi o protektorima terenskih vozila ili traktora, šara može biti vrlo reljefna. Npr., zadnje gume traktora obavezno imaju strelasto postavljena rebra koja obezbeđuju dobro prijanjanje na blatnjavim podlogama, ali i samočišćenje gume od zemlje koja se na njima zadržava. Na većini tipova savremenih pneumatika na protektorima se nalaze poprečne trake koje imaju ulogu indikatora pohabanosti. One postanu vidljive kada se protektor istroši za određenu debljinu šare. Neki od ovakvih indikatora mogu da proizvode tupi zvuk pri kretanju točka, čime se vozač upozorava da je pneumatik pohaban i da ga treba zameniti. Kod pneumatika bez unutrašnje gume (tubelesa pneumatici), guma je u direktnom dodiru sa naplatkom točka. Pneumatici bez unutrašnje gume su znatno bezbedniji u slučaju oštećenja-zato ja uvek kupujem tubeleske, ali napominjem, za njih morate imati adekvatne felne. Ako u toku vožnje dođe do proboja takvog pneumatika vazduh iz njega izlazi sporije, za razliku od pneumatika sa unutrašnjom gumom tzv. zračnicom, kod koga pri proboju vazduh ističe naglo, što dovodi do skretanja vozila sa pravca...


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:56 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: