Palijativna nega

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,096
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Palijativna nega
UVOD

Palijativna medicina predstavlja jednu od novijih supspecijalističkih grana moderne medicine (prvenstveno onkologije, nefrologije, neurologije i anesteziologije), a rezultat je razvoja ne samo medicinskih nauka već uopšte napretka humanističke i civilizacijske misli modernog društva. Glavno središte interesa palijativne medicine jeste briga za terminalno obolele bolesnike, dakle bolesnike u završnom stadijumu bolesti, gde klasična, kurativna medicina svojim dijagnostičko- terapeutskim kao i naučno-tehnološkim pristupom više ne može vratiti bolesnika (pacijenta) u stanje zdravlja, odnosno odsutnosti bolesti.

Na etičan odnos prema pacijentu, posebno onom terminalnom, u završnoj fazi bolesti, kao i etičan pristup prema njegovoj boli i potrebama treba uputiti kako medicina tako i njena medicinska etika - bioetika. Celokupna Hipokratova tradicionalna medicinska misao isticala je dobročinstvo. Palijativna je medicina upravo takva - dobročiniteljska. Njen je cilj učiniti što je moguće bolje za pacijenta, no istovremeno, potrebno je naglasiti da u moderno doba kada je bioetika na sceni nije važno samo činiti dobro delo, već treba imati i dozvolu za to delo što je naglašeno kroz pojam autonomije pacijenta u donošenju odluka. Autonomija pacijenta jedan je od najvažnijih etičkih načela u palijativnoj medicini, a bazira se na pacijentovoj odluci o tretmanu nakon informisanosti o njemu, dakle na informed consentu. Informiranost bolesnika jedan je od temeljnih stavova u palijativnoj medicini, a u Sjedinjenim Američkim Državama i uslov za primitak u hospicij.

S A D R Ž A J

UVOD 3
1 Palijativna nega 4
1.1 Istorijat i pojam palijativne nege 4
1.2 Ciljevi i principi palijativne nege 6
1.3 Organizacija palijativne nege 7
ZAKLJUČAK 13
LITERATURA 14


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
07:58 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Nega obolelog od dekubitisa u kućnim uslovima derrick 0 1,817 13-09-2013 08:02 AM
zadnja poruka: derrick
  Zdravstvena nega bolesnica obolelih od karcinoma grlića materice derrick 0 2,483 12-09-2013 01:26 PM
zadnja poruka: derrick
  Zdravstvena nega obolelih od Parkinsonove bolesti derrick 0 2,766 12-09-2013 01:24 PM
zadnja poruka: derrick
  Zdravstvena nega obolelih od upale pluća derrick 0 2,035 12-09-2013 01:23 PM
zadnja poruka: derrick
  Klinička slika i zdravstvena nega pacijenata sa poremećajem govora derrick 0 2,079 16-01-2013 09:40 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: