Osnove biohemijskog inzinjeringa

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Osnove biohemijskog inzinjeringa
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Човечји живот је повезан многобројним везама са сићушним живим организмима који се зову микроорганизми. Посматрајући биосферу у целини, са свим регионима планете где постоји живот, микроогранизми имају најважнију улогу у упијању сунчеве енергије. Биолошко деловање микроорганизама један је од основних етапа у кружном кретању угљеника, кисеоника, азота и других елемената неопходних за живот. Са друге стране, микроорганизми изазивају најразличитије болести код човека, животиња и биљака. У овој књизи основна пажња усмерена је на искоришћавање микроорганизама од стране човека. Ови универзални биолошки катализатори служе човечанству већ хиљадама година. Стари Грци приписивали су богу Дионису проналазак процеса врења у винарству, а на ''Плавом монументу'', који датира 7.000 год. пре наше ере, приказан је процес производње пива. У Вавилону, у исхрани човека, већ одавно велику улогу имају процеси врења помоћу којих се добија, на пример: сир, хлеб, јогурт и соја сос. Крајем препрошлог века Пастер и Тиндал показали су да све процесе врења иницирају микроорганизми; овим је утемељена микробиологија као наука. Ови радови су стимулисали даља истраживња и већ почетком двадесетог века Бухнер, Нејберг и Вајнцман разрадили су технолошке шеме производње етанола, глицерина и других хемикалија.
Четрдесетих година прошлог века, успеси биологије, генетике микроорганизама и технологије означили су почетак ере антибиотика који су омогућили излечење човечанства од низа болести и који су битно повећали просечни животни век. У овом периоду је настала биохемијска технологија, тј. технологија у којој се користе катализатори, полазне супстанце и (или) сорбенти биолошког порекла. Почело је претварање биотехнологије из емпиријске вештине у област технологије која може да се претскаже и која подлеже планирању и оптимизацији.
У следећој етапи развоја биохемијске технологије били су разрађени начини добијања стероида који су намењени за контролу рађања а такође за лечење артритиса и запаљењских процеса. Примена метода култивисања биљних и животњских ћелија омогућило је да се створи масовна производња вакцина и других вредних билошких препарата. Не изазива сумњу чињеница да успешно коришћење и усмерена промена ћелијских процеса, од стране човека, имало велико деловање на различите облике живота прошлих и данашњих поколења, као што су проблеми здравства, економике, заштите животне средине и на социјална питања.
Као резултат комплексних радова, у области молекуларне биологије и генетике микроорганизама, је схватање основа различитих начина контроле и катализе који су у основи биосинтетичких процеса у живим ћелијама. Ови теоретски радови били су основа за разраду метода технологије рекомбинатних ДНК, чије су могућности коришћења толико велике да се тешко могу замислити (тј.незамисливе). На тај начин већ се производе нове вакцине и препарати за лекове, али то је само почетак будућих истински револуционарних открића.
При изучавању бихоемијског инжињеринга, наш задатак се састоји у томе да читаоц може да схвати суштину биотехнолошких процеса, да научи да их анализира и на тој основи да разрађује и рационално искоришћава нове процесе. У том циљу, међутим, неопходно је да савлада минимум знања о расту и функцијама ћелија. Ови фактори и низ других особености биолошког карактера обично одређују сам биотехнолошки процес. Претпоставимо да живи микроорганизам, у првој апроксцимацији, може да се посматра као самоширећи хемијски реактор који користи одређења једињења која се зову хранљиве супстанце, расте, самообнавља и издваја продукте животне активности у околини. У случајевима као што је чишћење отпадних вода, циљ технолошког процеса састоји се у усвајању хранљивих супстанци (у датом случају загађених органских супстанци). Ако се микроорганизми гаје као извор хране или као компонента хранљиве смесе, онда као резултат процеса добија се микробна маса. Супротно, у процесу чишћења отпадних вода, ова микробна маса, која се ствара у процесу усвајања хранљивих супстанци, постаје непожељан нус продукт и њена количина треба да се сведе на минимум. Најзад у многим природним процесима и у индустријској производњи, на пример, при добијању пеницилина, или етанола, основни интерес претстављају производи који се стварају као резултат животне активности ћелија и које оне избацују у околину. На релативне брзине усвајања хранљивих супстанци, раста ћелија и издвајања продуката животне активности у великој мери утиче тип ћелија а такође температура, састав и начин мешања околине. Да би се схватиле ове узајамне везе неопходно је познавати основе биохемије, биофизике и биологије ћелија. Велики део ове књиге посвећен је овим дисциплинама пошто њихово изучавање обично не улази у програме припреме инжењера и технолога.
У свим случајевима, када за то постоји могућност, даваћемо не само квалитативну оцену биолошких процеса, већ наводићемо и одговарајуће математичке изразе које карактеришу квантитативну страну ових процеса. Често ови математички модели биће веома упрошђени и идеализовани пошто чак један појединачни микроорганизам представља веома сложен систем. Без обзира на то, основне концепције микробиологије биће корисне за стварање математичких модела и провере њихове коректности као, на пример, основне поставке хидродинамике омогућавају да се схвати корелација између коефицијента трења и Рејнолдсовог броја.

БИОФИЗИКА И ТЕОРИЈА ЋЕЛИЈА

Микробиологија је наука која изучава живе организме који се не виде обичним оком. Као правило пречник микроорганизама мањи је од 0,1 мм. Данас ми знамо да чак најпростији микроорганизми садрже сложени комплекс задивљујуће ефикасних и у највећем степену координисаних хемијских реактора, система информација, контроле, управљања и преноса масе. Ови подаци су добијени као резултат многобројних експерименталних истраживања коришћењем метода позајмљених од физичких и хемијских наука. Пошто се такав прилаз показао веома ефикасан, коришћење основних поставки хемије и физике на биолошке системе данас је веома распрострањена радна хипотеза у комплексу науке о животу. За прецизније ограничење области науке у којој се биолошки проблеми решавају физичким методама пнекад се употребљава термин ''биофизика''.
Преломни тренутак у схватању живих система можемо да сматрамо 1838. годину, када су Шлејден и Шван први формулисали теорију ћелије (ћелијску теорију) која постулира да се сви живи системи састоје од ћелија и продукта њихове животне активности. На тај начин била је створена концепција основног модула или основног грађевинског елемента живота. Ова концепција о заједничком, за све живе организме, елементу структуре омогућава да се подели изучавање живих система на две етапе, у првој се испитују ћелије које улазе у састав система, а затим на тој основи теже да схвате структуру целог органзма.
Сврсисходност такве поделе истраживања базира се на чињеници да издвајање из најразличитијих организама ћелије имају много заједничког како у односу на њихову структуру, тако и у односу на функције које врше. Зато подаци, добијени при експериментима на ћелијама једног организма, у многим случајевима могуће је успешно пренети на ћелије других типова. Постојање заједничких, за све ћелије, особина упрошћава наш задатак изучавања понашања микроорганизама. Ако се сконцентрише пажња на најуниверзалније функције ћелија може да се створи основа за схватање функција свих живих система.
Не бисмо желели, међутим, да читаоц створи утисак да су све ћелије исте. Напротив ћелије мишића, на пример, много се разликују од ћелија око или мозга. На исти начин постоје мноштво типова једноћелијских организама који, у складу са надаље описаним особинама, њихове организације могу бити подељене на две основне групе.

СТРУКТУРА ЋЕЛИЈА

Помоћу електронског микроскопа увидело се да постоје два битно различита типа ћелија. Мада су им својствене и неке заједничке особине, ипак ћелије једног типа толико се разликују од ћелија другог типа по структури и функцијама да их је сврсисходно посматрати одвојено. Све познате ћелије, у данашње време, су или први или други тип.

ПРОКАРИОТСКЕ ЋЕЛИЈЕ (кариотип-кариотип, хромозомска слика, идиограм)

Прокариотске ћелије немају обавијену мембрану једра. Прокариоти имају релативно мале димензије и једноставну структуру. Обично они постоје изолирано, ван, без везе са другим ћелијама. Линеарне димензије ових ћелија, које могу да имају сферни или спирални облик или да буду у облику штапића, као правило су од 0,5 до 3 мкм (1 м-метар = 103 мм = 106 мкм - микрометара; стари назив је микрон = 109 нм – нанометра = 1010 Ао – ангстрема). Да бисмо представили ове димензије можемо их упоредити са димензијама других објеката свемира. Како је показано на слици 1.1. прокариотска ћелија мања је од човека онолико колико је човек мањи од земљине лопте или колико је атом водоника мањи од ћелије. Како ћемо касније да видимо ови


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:11 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Teorijske osnove metoda za izradu završnog rada derrick 0 2,035 07-02-2013 11:46 PM
zadnja poruka: derrick
  Osnove saobraćaja i transporta Maja 0 3,212 19-03-2012 10:40 PM
zadnja poruka: Maja
  Pojam i vrste divljaci - osnove lovstva Dzemala 0 2,138 24-06-2010 02:03 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Osnove sistema zastite na radu u pravima i obavezama radnika i radnickih predstavnika Dzemala 0 1,949 23-06-2010 11:29 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Osnove finansija - novac i konvertibilnost Vesnica 0 926 07-05-2010 01:59 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: