Osiguranje i osiguravajuca drustva u FBiH

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Osiguranje i osiguravajuca drustva u FBiH
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Finansijski sistemi pokazuju dugoročni trend strukturnih promena u pravcu većeg učešća netradicionalnih finansijskih posrednika u distribuciji finansijske imovine. Ovaj trend odražava promene u potrebama za novim finansijskim uslugama sektora stanovnštva, ali i korporativnog sektora, kao i uticaj institucionalnog regulisanja finansijskog sistema i poreske politike države. Tako je naročito zapažen rast učešća finansijskih institucija poznatih pod imenom institucionalni investitori u koje spadaju već pomenuta osiguravajuća društva i penzioni fondovi.

U razvijenim finansijskim sistemima, učešće depozitnih finansijskih insitucija u ukupnoj finansijskoj imovini je daleko ispod 50% na šta upućuju i sledeći podaci.

Osiguravajuća društva koja se bave životnim osiguranjem tokom 1960-tih i 1970¬tih godina usled malih prinosa od investiranja u trajno životno osuguranje smanjila su svoje učešće u ukupnoj finansijskoj imovini u odnosu na druge finansijske posrednike. Međutim, počev od sredine 1970-tih godina osiguravajuća društva životnim osiguranjem započela su restruktuiranje svog poslovanja kako bi upravljala sredstvima penzionih fondova. Više od polovine aktive kojom upravljaju osiguravajuća društva životnim osiguranjem danas čine sredstva penzionih fondova. Takođe, osiguravajuća društva životnim osiguranjem započela su i prodaju investicionih instrumenata kada je reč o penzionisanju, poput rentnog osiguranja (anuitetno, otplatno osiguranje), sporazuma na osnovu kojeg klijent plaća premiju, a zauzvrat mu je omogućeno niz godišnjih isplata počev od određenog životnog doba, recimo 65. godine, pa do kraja života. Upravo zbog takvog vida poslovanja učešće osiguravajućih društava životnim osiguranjem kao procenat ukupne imovine finansijskih posrednika, održalo je isti nivo još od 1980-tih godina.

Naročita pažnja, u okviru istaživanja stanja u finansijkom sistemu BiH, u okviru analize Svetske banke, pružena je upravo depozitnim institucijama koje sada posle preduzetih reformskih poduhvata poseduju gotovo 90% učešća u ukupnoj finanasijskoj imovini, ali i osiguravajućim društvima čije posredovanje u finansijskom sistemu bi trebalo da pruži veću lepezu usluga i instrumenata koji se često ne mogu dobiti od banaka. No, pogledajmo strukturu finansijskog sistema prema izveštaju Svetske banke.

Ovako monopolizovanu sliku finansijskog sistema BiH, prema planu kratkoročnih i srednjoročnih reformi Svetske banke trebalo bi ubrzano reformisati i modernizovati finansijski sistem u Srbiji uz istovremenu reformu poslovnog okruženja. Naime, mogućnost produžavanja perioda status quo nikako ne može stvoriti zamah ka održivom efikasnom i dostupnom kanalisanju finansijskih sredstava koje bi zadovoljavale potrebe pastuće privrede. Uz kreiranje pravnog i institucionalnog okruženja koje bi pogodovalo većem posredovanju, vlastima u Srbiji se savetuje da se u kratkoročnom i srednjoročnom periodu usredsrede na sledeća područja reforme finansijskog sistema: (1) bolje upravljanje i brže odricanje vlasničkog učešća države u bankarskom sistemu, (2) pojačana regulativa i nadzor u bankama sa ciljem minimiziranja osetljivih tačaka i promovisanja dalje konsolidacije, (3) snažan razvoj ne-bankarskih finansijskih institucija sa fokusom na sektor osiguranja.

Razvoj ne-bankarski (čitaj osiguravajućih društava) finansijskih institucija odvijao bi se prema sledećem scenariju. Naglašeni ograničeni pristup sredstvima i visoke cene bankarskih usluga predstavljaju veliki izazov i mogućnost za nebankarske finansijske institucije kako bi proširile svoju bazu klijenata. Nedavna iskustva zemalja koje su pristupile EU pokazuje da NBFI mogu ponuditi širu lepezu finansijskih usluga i instrumenata, koje često nije moguće dobiti od banaka. Šta više, pojedine vrste ne¬bankarskih finansijskih institucija poput kreditnih unija su izuzetno dobro prilagođene socijalno ugroženim grupama sa niskim primanjima u gradskim i seoskim sredinama, čime zauzimaju prostor u delovima tržišta koje banke obično smatraju neprivlačnim. Istovremeno, međunarodno iskustvo stečeno tokom 1990-tih pokazuje da slabo regulisane NBFI mogu lako postati rasadnik ozbiljnih finansijskih malverzacija, čak i sistemskih kriza. Prema tome, iako su NBFI u Srbiji trenutno male u odnosu na bankarski sistem, potrebno je što je moguće pre uspostaviti zakonski okvir i nadzorni okvir za njihov rast. Međutim, brojni su institucionalni činioci koji sprečavaju uspešan razvoj NBFI u Srbiji. Sa aspekta ponude, tu spadaju kašnjenje pri uspostavljanju pravnog i zakonskog okvira za dobrovoljne privatne penzione fondove iako je usvojen zakon o dobrovoljnim penzionim fondovima, po tom zakonu funkcioniše samo jedan fond; nepotpuni propisi koji nisu u skladu sa propisima EU, slaba i rasparčana sposobnost finansijskih regulatora, često nepostojanje zahteva za davanje informacija, nepouzdano izveštavanje, niska transparentonst tržišta. Pogotovo loš kvalitet usluga, loš plasman na tržištu i duboko nepoverenje stanovništva u kombinaciji sa brojnim neuspesima tokom 1990-tih godina, kao i slabom zaštitom potrošača i investitora, doveli su do odsustva potražnje za uslugama NBFI. Predost bi trebalo dati sektoru osiguranja s obzirom na njegovu veličinu u odnosu na druge NBFI, kao i potencijalne osetljivosti usled izukrštanih veza sa bankarskim sistemom. Ovo je razumljivo i zbog činjenice da se u odsustvu institucionalnih investitora i portfolio investitora ne može očekivati brzi razvoj tržišta kapitala.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11-05-2010 09:27 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Analiza poslovanja privrednog društva S-Group D.D Maja 0 1,410 30-01-2012 03:19 PM
zadnja poruka: Maja
  Osiguranje - kompanija 'Dunav osiguranje' Vesnica 0 1,627 11-05-2010 09:38 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Rad i podela rada kao osnova razvoja coveka i drustva Vesnica 0 10,313 10-05-2010 05:32 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Privredna društva Vesnica 0 4,703 07-05-2010 06:00 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Kultura drustva i pojedinca Vesnica 0 2,217 07-05-2010 05:54 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: