Ortačko društvo

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Autor1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,299
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Ortačko društvo
SADRŽAJ:

1. UVOD
2. POJAM ORTAČKOG DRUŠTVA
3. OSNIVANJE ORTAČKOG DRUŠTVA
4. PRAVNI ODNOSI IZMEĐU ČLANOVA DRUŠTVA
5. UPRAVLJANJE ORTAČKIM DRUŠTVOM
6. PRAVA I OBAVEZE ORTAKA ORTAČKOG DRUŠTVA
7. PRESTANAK ORTAČKOG DRUŠTVA
8. ZAKLJUČAK
9. LITERATURA1. UVOD

Prema Zakonu o privrednim društvima postoje četiri pravne forme privrednih društava: ortačko društvo, komanditno društvo, društvo sa ograničenom odgovornošću i akcionarsko društvo. U ovom seminarskom radu je obrađena tema Ortačko društvo.2. POJAM ORTAČKOG DRUŠTVAOrtačko društvo je nastalo u ranom srednjem vijeku sa početkom razvoja trgovine, i to prvo u gradovima sjeverne Italije u IX i X vijeku, da bi se razvilo u drugim zemljama svijeta. Ortačko društvo je privredno društvo koje osnivaju dva ili više fizičkih i pravnih lica u svojstvu ortaka društva radi obavljanja određene djelatnosti pod zajedničkim poslovnim imenom. Ovo privredno društvo se uglavnom u slučajevima kada se radi o manjem privrednom subjektu, a lica koja ga čine su ortaci. Ortačko društvo ima nekoliko osnovnih karakteristika. Ortačko društvo karakteriše ugovorni način njegovog nastanka – ono nastaje na osnovu ugovora o osnivanju, koji treba da prihvate i potpišu svi njegovi osnivači, budući ortaci.


3. OSNIVANJE ORTAČKOG DRUŠTVA


Ortačko društvo mogu osnovati najmanje dva lica i to: dva ili više fizičkih lica, dva ili više fizičkih i pravnih lica, ili dva ili više pravnih lica. Osnivački akt ortačkog društva, mora uvijek biti sačinjen u pismenoj formi, iz čega proizilazi da je osnivački akt strogo formalan akt. Osnivački akt da bi bio punovažan, mora biti potpisan od strane svih njegovih osnivača. Ti potpisi ovjeravaju se na propisan način. Ugovorom o osnivanju ortačkog društva predviđaju se svi bitni elementi za osnivanje društva. Ugovorom se uređuju podaci o osnivačima, poslovno ime i sjedište društva, djelatnost, osnivački kapital, odnosno označenje vrste i vrijednosti uloga ortaka i druga pitanja bitna i karakteristična za ovo društvo. Zakonom nije predviđena obaveza za ulaganje novčanog dijela osnivačkog dijela kapitala koji bi osnivači morali uložiti, kao što je to predviđeno kod društva sa ograničenom odgovornošću i akcionarskog društva. Međutim, Zakonom je uređeno šta ortak društva može, a ne mora unijeti u ortačko društvo. To može biti: novac, stvari, prava i drugo.


4. PRAVNI ODNOSI IZMEĐU ČLANOVA DRUŠTVA

Pravni odnosi između samih ortaka, kao i pravni odnosi ortaka sa društvom, uređuju se ugovorom o osnivanju društva i ugovorom ortaka društva, ako društvo ima takav ugovor. Ugovor o osnivanju društva, kao osnivački akt je obavezan. U suprotnom, ne bi se moglo osnovati ortačko društvo. Međutim, ugovor ortaka nije obavezan. Ortaci ga mogu, a ne moraju zaključiti. Ortak u ortačkom društvu nije obavezan da svoj ulog povećava iznad iznosa ugovorenog osnivačkim aktom. Takođe, ortak ne može smanjiti svoj ulog bez saglasnosti svih ostalih ortaka. Dobit ortačkog društva raspodjeljuje se među ortacima društva u skladu sa ugovorom o osnivanju društva. Takođe, ortaci ortačkog društva snose gubitak ortačkog društva, prema pravilima koja su utvrdili u ugovoru o osnivanju društva.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:08 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Partnersko i ortacko poslovanje Dzemala 0 1,684 31-08-2010 04:20 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Partnersko i ortačko poslovanje VS1 0 1,533 04-07-2010 01:39 PM
zadnja poruka: VS1
  Akcionarsko društvo VS1 0 8,029 17-04-2010 03:59 PM
zadnja poruka: VS1

Skoči na forum: