OBVEZNICE

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Autor1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,299
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
OBVEZNICE
POJAM I PRAVNA OBELEŽJA OBVEZNICA

Obveznica (bond) je hartija od vrednosti kojom se njen izdavalac obavezuje da licu označenom na obveznici ili po njegovoj naredbi, odnosno donosiocu obveznice isplati, po njenom dospeću, novčani iznos na koji glasi svaki anuitetski kupon (ako se iznos na koji obveznica glasi korisniku isplaćuje u više rata, odnosno anuitetima).
Obveznica može da glasi i na određenu količinu zamenljivih stvari koje je izdavalac obveznice dužan predati njenom korisniku, a može glasiti na izvršenje određene činidbe korisniku obveznice.
Korisnik obveznice može imati i pravo na kamatu i novčani iznos na koji obveznica glasi, a može imati pravo učešća u dobiti izdavaoca obveznice.
Na osnovu ovih navedenih karakteristika i pravnih obeležja obveznice, možemo zaključiti da su obveznice dužničke hartije od vrednosti za rayliku od akcija koje predstavljaju vlasničke finansijske instrumente.
Obveznice mogu izdavati preduzeća u svoje ime i za svoj račun (npr. trgovačka obveznica), banke u svoje ime i za svoj račun, u svoje ime i za tuđ račun, u tuđe ime i za tuđ račun (bankarske obveznice) i država u svoje ime i za svoj račun (državne obveznice).
Obveznica služi za prikupljanje slobodnih novčanih sredstava za potrebe izdavaoca, dok za kupca odnosno investitora, obveznica predstavlja ulog koji nosi siguran prihod.
U formalnom smislu obveznica mora sadržati najmanje dva elementa: fikasn datum kada se pozajmljena suma mora vratiti, odnosno rok dospeća obveznice i ugovoreni iznos kamate.
Sredstva uložena u obveznice su povratna. Naime, izdavalac obveznice je dužan da njenom korisniku vrati glavnicu (nominalni iznos na koji obveznica glasi) s pripadajućom kamatom u roku naznačenom na obveznici.
Obveznica je prenosiva hartija od vrednosti, a način prenosa zavisi od toga na koga ona glasi.


VRSTE OBVEZNICA I NJIHOVA OBELEŽJA

Uopštena klasifikacija obveznica bi mogla da se izvrši na osnovu finansijskih tržišta na kojima su one zastupljene i koja im svakako pridaju određene karakteristike svojstvene karakteristikama samog tržišta.

Naime, tržište novca je tržište na kome se trguje kratkoročnim fainansijskim instrumentima (hartijama od vrednosti), te ono stoga poznaje trgovinu kratkoročnim državnim obveznicama.
Dugoročnim obveznicama se samim tim trguje na tržištu kapitala koga karakteriše kupoprodaja dugoročnih finansijskih instrumenata.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
04-04-2010 08:43 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Obveznice-finansijski menandzment-32 zekan 0 948 09-09-2010 03:45 PM
zadnja poruka: zekan
  Obveznice - finansijski menandzment Vesnica 0 1,825 07-06-2010 09:45 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: