Nova klasicna ekonomija, ideje i predstavnici

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,085
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Nova klasicna ekonomija, ideje i predstavnici
1.4 Predstavnici Nove klasične ekonomije
1.4.1 Robert E. Lucas Jr.

Robert Lukas (Robert E. Lucas Jr.), rođen je 15. septembar 1937, godine u Jakima, SAD, američki je ekonomista i dobitnik Nobelove nagrade. Diplomirao je istoriju 1959. i doktorirao ekonomiju 1964. godine na Univerzitetu Čikago, pod uticajem Miltona Fridmana. Posle dužeg zaposlenja na Univerzitetu Karnegi-Melon, od 1975. godine radi kao profesor na Univerzitetu Čikago. Dao je važne doprinose u teoriji invensticija, teoriji endogenog rasta, i teoriji o utvrdjivanju cena.

Lukas je predvodnik tzv. Nove klasične ekonomije, jedne škole mišljenja u makroekonomskoj teoriji oslonjene na fundamente neoklasične, čikaške tradicije u ekonomiji. Lukas je odigrao glavnu ulogu u razvoju ove škole razvijajući koncept racionalnih očekivanja. Osnovni nalaz je da će mnoge ekonomske politike usmerene na povećanje ekonomske aktivnosti biti neefikasne, jer će ekonomski akteri promeniti svoje ponašanje i neutralisati uticaj preduzete mere. Najvažniji izraz ove škole je teorija realnih privrednih ciklusa. Ova škola je tokom 1980-tih godina dokrajčila dominaciju kejnzijanske ortodoksije i podstakla njegovu evoluciju u novi kejnzijanizam.

Lukas je dao važne doprinose i teoriji investicija (sa konceptom marginalnih troškova prilagođavanja), teoriji endogenog rasta (sa konceptom ljudskog kapitala) i teoriji utvrđivanja cena imovine (sa konceptom plaćanja unapred). Napoznatiji je po tzv. Lukasovoj kritici makroekonomskih modela (1976.), kada je pokazao da se parametri modela menjaju u zavisnosti od mera ekonomske polike i tako ih čine neupotrebljivim za analize efekata. Ovo je praktično uništilo celu disciplinu modeliranja nacionalnih privreda.

Nobelovu nagradu za ekonomiju dobio je 1995. godine 'za razvoj i primenu hipoteze o racionalnim očekivanjima i, stoga, za transformisanje makroekonomske analize i produbljivanje našeg razumevanja ekonomske politike' (iz obrazloženja).

1.4.2 Tomas Sardžent (Thomas Sargent)

Rođen je 19.jula 1943. godine u SAD-u. Jedan je od utemljivača Nove Klasične ekonomije.
Jedan od najpoznatijih stručnjaka u svetu je iz oblasti monetarne ekonomije i makroekonomije.

1.4.3 Robert Baro (Robert Barro)

Robert J. Baro rodjen je 1944. godine u SAD-u. Diplomirao je fiziku 1965. godine, a zatim je doktorirao ekonomiju na Harvardu 1969. godine. Profesor Baro je predavao na mnogimuniverzitetima kao što su Univerzitet Braun, Ročester, Čikago, itd.

Profesor Baro je poznati američki ekonomista u oblasti makroekonomije i predstavnik Nove Klasične makroekonomije. Od 1988. godine je i predavač na Harvardu. Njegova najpoznatija dela su knjige: "Makroekonomija", "Novac, zaposlenost i inflacija", "Novac, očekivanja i poslovni ciklusi","Moderna teorija poslovnog ciklusa", i mnoge druge. Pisac je i velikog broja članaka.

1.4.4 Edvard Preskot (Edward Prescott)

Edvard Preskot je utemeljivač Nove klasične ekonomije. Rodjen je 1945. godine u SAD-u i jedan je od vodećih stručnjaka iz oblasti makroekonomije. Inicirao je glavnu kritiku analize inflacije i nezaposlenosti na bazi inercione inflacije.

1.4.5 Patrik Minford

Rođen je 1943. godine u Engleskoj. Diplomirao je na Oksfordu 1964. godine, a od 1976. godine predaje Primenjenu ekonomiju na univerzitetu Liverpul. Patrik Minford je vodeći predstavnik Nove klasične ekonomije u Britaniji. Najpoznatije njegove knjige su: "Racionalna očekivanja i nova makroekonomija", "Revolucija ekonomike ponude u Britaniji", "Makroekonomija racionalnih očekivanja"..


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
22-01-2010 06:50 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  SEMINARSKI MATURSKI DIPLOMSKI DOWNLOAD Ekonomija derrick 0 1,343 16-05-2013 11:16 AM
zadnja poruka: derrick
  Gotovi seminarski radovi EKONOMIJA Maja 0 2,800 11-03-2012 07:32 PM
zadnja poruka: Maja
  Pravo konkurencije - ekonomija Vesnica 0 1,300 12-05-2010 09:21 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Nacionalna ekonomija Vesnica 0 2,194 11-05-2010 10:06 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Nova naučno tehnološka revolucija u 20.veku Vesnica 0 2,137 11-05-2010 09:45 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: