Nezaposlenost u AP Vojvodini

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Nezaposlenost u AP Vojvodini
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Структура и обим незапослености у Војводини и уопште у Србији су попримили размере које представљају тежак политички, економски и социјални проблем. Постаје један од најкрупнијих проблема друштва, који поприма и светске размере. Јавља се у свим временима и свим друштвеним системима, али у савременим условима показује тенденцију сталног раста. Њено проучавање је веома битно, јер је она један од кључних показатеља стања одређеног привредног система.
Број запослених се врло споро повећава, док број незапослених у последњих десет година стално расте, нарочито крајем лета када је изражено пријављивање на евиденцију незапослених особа након завршетка одређеног школовања
Неусаглашеност области образовања и запошљавања, недовољан увид у мрежу образовних институција и непознавање стања на тржишту рада, воде ка могућем погрешном избору средње школе од стране ученика, што касније одређује њихово место на тржишту рада. Са друге стране, завршетак школовања и оспособљавање за одређено занимање и обављање послова, односно стицање одређене титуле или звања, не значи и добијање коначног радног места или крајње опредељење, јер модерно тржиште рада нуди нове изазове и захтеве који траже стално усавршавање и стицање нових знања и вештина у складу са данашњим потребама.
У ситуацијама екстремне незапослености послодавци су у позицији да могу бирати радну снагу са евиденције незапослених лица и истовремено држати незапослене у сталном страху од могућег губитка посла. Ситуацију додатно отежавају рад на црно, али и отпуштање радника услед процеса приватизације, стечаја и ликвидације предузећа, као и недостатак правне регулативе, који за последицу има често нередовно исплаћивање зараде, неосновано смањивање зараде или чак не исплаћивање исте или не уплаћивање доприноса за пензијско и инвалидско осигурање, здравствено осигурање и осигурање за случај незапослености.

ДЕФИНИСАЊЕ ПОЈМА НЕЗАПОСЛЕНОСТИ

Према дефиницији незапосленост обухвата све особе у оквиру старосних граница које су у одређеном периоду биле без посла, али су у сваком тренутку биле на располагању за посао. Појављује се ако постоје квалификовани радници који су вољни радити, али не могу наћи посао, односно ако постоји вишак понуде над тражњом радне снаге.
Међутим, дефиниције незапослености се разликују зависно од тог са ког се аспекта посматра. Када говоримо о незапослености, говоримо о два појма, а то су: незапослена лица и незапосленост.
Незапослена лица су лица од 15 до 64 године живота, способна и одмах спремна за рад, која нису засновала радни однос или на други начин остварила право на рад, а која се воде на евиденцији незапослених и активно траже посао. Такође, то су и лица којима је истекао уговор о раду на одређено време.
Незапосленост представља немогућност радно способног лица да нађе запослење за које може да прима плату и тако обезбеди средства за живот себи и својој породици.

Облици незапослености

У економској науци, незапосленост је дуго важила за доброовољну категорију тј. да она настаје услед одбијања радника да раде за ниже наднице или због неприхватања запослења лоших радних услова. Лице које је добровољно незапослено уопште не тражи посао, или има нереалне амбиције тражећи посао за који није квалификован. У ту категорију спадају она лица која су се пријавила на биро ради стицања допунских прихода.
У савременим тржишним привредама природна незапосленост може бити већих или мањих размера. Ако се стопа незапослености у некој привреди креће између 3% и 7% сматра се да се ради о природној стопи незапослености.
Постоје различите врсте незапослености, али најизразитије су: структурна, технолошка, циклична, сезонска, фрикциона и прикривена незапосленост. Све ове врсте незапослености је веома тешко прецизно одредити и дефинисати.
Структурна незапосленост се јавља када унутар националне економије постоји несклад између квалификација незапослених лица и слободних радних места, што захтева преквалификацију незапослених лица или пресељавање у подручја где могу наћи посао према њиховим квалификацијама.
Технолошка незапосленост настаје као резултат увођењатехнолошких новина. Тада долази до застаревања знања и јавља се потреба за новим вештинама. Она је подврста структурне незапослености и зависи од времена потребног раднику да се преквалификује за нови посао.
Циклична незапосленост је облик опште незапослености, јер погађа целу привреду, све регије и сва занимања. Јавља се повремено и изазвана је смањибањем укупне агрегатне тражње, односно смањењем броја радних места у привреди целе земље.
Сезонска незапосленост је карактеристична за делатности у којима обим производње диктирају временске прилике или календар. Најчешће се јавља у пољопривреди, у туризму и сл.
Фрикциона незапосленост настаје када људи мењају посао, па тражење новог посла захтева одређено време, чак и ако се не мења занимање или место запослења.
Прикривена незапосленост се јавља приликом укључивања већег броја радника у производњу него што је то објективно потребно и економски оправдано. Она обухвата непотпуну и лажну незапосленост.

Узроци незапослености

Веома је важно открити узроке који изазивају појављивање незапослености и који утичу на њен обим и структуру. Њиховим откривањем може се утврдити о којој врсти незапослености се ради, те се могу предузети одговарајуће мере за њено решавање.
Један од најзначајнијих узрока незапослености јесте просторна и географска немобилност радне снаге. До смањене мобилности радне снаге долази услед разних традиционалних, економских и социо-културних разлога или то да велики број младих живи са родитељима и тражи посао у месту становања. Сходно томе, могу се јавити општине и региони где и нема незапослених одређеног занимања, али постоје где и њихов број износи неколико стотина, чак и хиљада
Постоје и занимања где нема незапослених и друга занимања која могу да броје и више хиљада незапослених, то је тзв. професионална немобилност. Обе ове немобилности су показатељи неефикасног функционисања тржишта рада и система образовања. Дешава се да млади који заврше школовање дуго чекају на посао и да доста профила високошколског кадра постају суфицитарни.
Технолошки прогрес је дуго важио за један од узрока незапослености јер је означавао замену живог рада минулим. Међутим, машине нису постале замена радне снаге, већ на индиректан начин стварају више посла и више радних места, што се може видети на примеру земаља на вишем степену развоја које имају мању незапосленост од неразвијених земаља.
У периодима криза долази до масовног отпуштања запослених, а и цена отварања новог радног места расте, па су власници капитала мање заинтересовани за запошљавање нових радника. Још једна од битних потешкоћа при запошљавању младих је и то што се као услов тражи радно искуство.
Знатан број пензионера и даље ради хонорарно, велики број запослених лица обавља додатне послове и тиме још више смањују могућност запошљавања незапослених лица.
Данашња тржишта радне снаге захтевају нова занимања и непрестано мењање профила вештина, квалификација и искустава. Недостаци вештина и њихова неприлагођеност, посебно када је реч о информацијско-комуникацијским технологијама, често су један од разлога незапослености у одређеним регијама и гранама индустрије.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
04:40 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Uticaj svetske ekonomske krize na nezaposlenost u Srbiji Vesnica 0 2,193 11-05-2010 09:18 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Nezaposlenost Vesnica 0 1,749 10-05-2010 10:40 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Nezaposlenost Vesnica 0 1,290 10-05-2010 06:03 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Nezaposlenost u evropskoj uniji derrick 0 2,078 17-01-2010 06:03 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: