Nastavnik i njegove karakteristike - uvod u andragogiju

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Nastavnik i njegove karakteristike - uvod u andragogiju
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


NASTAVNIK I NJEGOVE KARAKTERISTIKE

Nastavnik je osoba kojoj društvo i prosvetne vlasti priznaju da je kvalifikovana za obrazovanje i vaspitanje dece, omladine i odraslih. Kvalifikacije za ovaj posao stiču se završavanjem odgovarajućih škola za pripremanje nastavnika. Nastavnik ostvaruje društvene ciljeve i zadatke vaspitanja, pružajući učenicima teorijska i praktična znanja i umenja, formirajući kod njih pravilan pogled na svet, razvijajući njihov karakter i crte ličnosti. Da bi sve to mogao uspešno da ostvaruje, neophodno je da nastavnik ima široko i solidno opšte obrazovanje, da poznaje psihološko-pedagoške i metodičke osnove nastave i vaspitanja i da je ovladao odgovarajućim pedagoškim umenjima.
Poznato je da je nastavnik osnovni činilac uspešnosti vaspitno-obrazovnog rada. Za nastavnika se najčešće koriste izrazi: pomagač, konsultant i mentor, instruktor, životni savetnik itd. Od njegove profesionalne osposobljenosti, motivisanosti, kreativnosti i etičnosti u velikoj meri zavise kvalitet pedagoškog procesa i efikasnost vaspitno-obrazovnog rada. Značajan činilac njihove uspešnosti kao stručnjaka koji se bave izuzetno odgovornim i složenim radom je pedagoško-metodološka kultura. Brojna istraživanja pokazuju, kako u svetu, tako i kod nas, da nastavnicima nedostaje odgovarajuće pedagoško-psihološko i didaktiško-metodičko obrazovanje i umeće.
U tradicionalnoj školi osnovna obaveza nastavnika bila je da znanja učenika organizuje u logičke celine, da od njih zahteva memorisanje činjenica, ovladavanje tehnikama za njihovo usvajanje, uspešnu primenu stečenih znanja. Delatnost nastavnika se iscrpljivala u uspešnom rukovođenju procesom usvajanja znanja, unenja i navika, a njegove aktivnosti se, uglavnom, svodile na verbalne kontakte sa učenicima.

NASTAVNIK U SAVREMENOJ ŠKOLI

U razredno-časovnom sistemu koji traje od Komenskog, ne menja se formula didaktičkog trougla učenik – nastavnik – program, ali se bitno menjaju uloge svakog od činilaca. Otkrića razvojne psihologije govore da interpersonalna komunikacija traži nove pristupe učeniku, kao individui, i nov odnos nastavnika prema vaspitno-obrazovnom radu. Između nastavnika i učenika mora se razviti poverenje i saradnja. Nastavni program nužno je prilagoditi promenama u nauci i umetnosti, čiji je tempo izuzetno brz i napredan.
Na relaciji učenik – nastavnik, s jedne strane, odnosno društveni sistem - obrazovni sistem, s druge strane, javlja se mnogo značajnih pitanja o kojima ne odlučuju učenik i nastavnik, a koja bitno utiču na njihov položaj u vaspitno-obrazovnom procesu.
Nastavnik ima ispred sebe učenika kao celovitu ličnost, koju, kroz interakciju, osposobljava da uspešno funkcioniše kao organizam, kao ličnost i društveno biće. Jasno je, onda, kakvu odgovornost snosi nastavnik u ulozi dijagnostičara i terapeuta, u procesu socijalne interakcije i individualizacije ličnosti učenika...


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
03:59 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Hi-kvadrat test i njegove primjene derrick 0 1,429 09-03-2014 02:00 AM
zadnja poruka: derrick
  Karakteristike novog svetskog poretka derrick 0 1,173 21-09-2013 12:47 PM
zadnja poruka: derrick
  Pojam i osnovne karakteristike nauke Maja 0 1,779 30-03-2012 02:34 PM
zadnja poruka: Maja
  Seminarski rad - Uvod u meteorologiju II - Gradijentni i ciklostrofski vetar erik_bananamen 0 1,877 03-05-2011 12:06 PM
zadnja poruka: erik_bananamen
  Seminarski rad - Uvod u meteorologiju I - Veštacko izazivanje i sprecavanje padavina erik_bananamen 0 2,120 03-05-2011 12:05 PM
zadnja poruka: erik_bananamen

Skoči na forum: