Narkomanija kod mladih

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,277
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Narkomanija kod mladih
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz biologije, sociologije, psihologije ,filozofije , ekologije, fizike, geografije, Istorije i hemije.


POKUŠAJI DEFINISANjA PROBLEMA NARKOMANIJE

Svako izbijanje ili širenje zloupotrebe droga logično je potezalo pitanje zašto?
Postoji mnogo hipoteza koje govore o faktorima nastanka zloupotrebe droge. Mnoge od tih hipoteza imaju subjektivni karakter. Motivi za počinjanje uzimanja droge su različiti kao i razlozi nastavka uzimanja droge. Bitni faktori u objašnjavanju nastanka narkomanije jesu kultura i tradicija, vrijednosni sistem, vrsta droge, karakter, razvijenost i organizacija društva. Kada je u pitanju narkomanija jako je bitno voditi računa o zloupotrebi droga kao sporadičnog, odnosno kao masovnog, kao tradicionalnog ili kao novog fenomena u datom društvu.
Socijalni faktori
Dijete se rađa, živi i razvija u određenoj socijalnoj sredini, u njoj se formira kao ličnost i postaje njen aktivan član. Opravdano se smatra da su porodica i škola dva ključna agensa socijalizacije mladih, ali se pritom ne zapostavlja značaj i drugih socijalnih činilaca, kao što su grupe vršnjaka, sadržaji i organizacija slobodnog vremena, uticaji mas-medija, kulture i društveno-ekonomskih odnosa. Ukoliko su ovi faktori kvalitativno i kvantitativno neadekvatni, onda oni u sprezi sa određenim predispozicijama pojedinca mogu dovesti do prestupničkog ponašanja.
Proces socijalizacije ljudske jedinke počinje od samog rođenja i odvija se tokom cijelog života.
Socijalizacija ličnosti je složen proces koji omogućuje individui da prevaziđe uske okvire induvidnog, usvoji odgovarajuće kulturne norme i integriše se u grupu u cilju izgradnje sopstvene ličnosti.
Socijalizacija ličnosti ne zavisi samo od prirode sadržaja i načina djelovanja socijalnih činilaca, već i od toga kako ih dotična ličnost percipira, doživljava i interpretira.
Za mlade koji žive u povoljnim porodičnim prilikama i zdravom okruženju, gdje se osjećaju željenim, voljenim, sigurnim, nailaze na povjerenje i razumijevanje svojih roditelja i nastavnika koji ih pravilno i pravovremeno usmjeravaju, postoji daleko veća vjerovatnoća uspješne socijalizacije i zdravog i zrelog razvoja ličnosti....


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:38 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Uticaj vršnjačke grupe na ponašanje mladih derrick 0 3,013 21-09-2013 09:53 AM
zadnja poruka: derrick
  Alkoholizam i narkomanija derrick 0 4,618 07-02-2013 05:05 PM
zadnja poruka: derrick
  Narkomanija - ij derrick 0 2,401 03-02-2013 03:59 PM
zadnja poruka: derrick
  Uticaj televizije na formiranje stavova i socijalizaciju mladih Maja 0 2,666 30-03-2012 04:05 PM
zadnja poruka: Maja
  Devijantno ponašanje mladih Dzemala 0 5,849 25-03-2011 04:55 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: