Napad na Francusku 1940.

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Napad na Francusku 1940.
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz istorije.


После рата са Пољском, Немачка је свој поглед усмерила ка Западу. Немачки први план је предвиђао пробој кроз Белгију и делимично кроз јужну Холандију у месецу октобру. План је добио назив “Гелб”. Полазило се од тога да ће тежиште борби бити на белгијској територији. Немци су очекивали да ће француске и британске дивизије ући у Белгију са југа чим немачке трупе буду прешле границу. Штабови још нису разрадили ову наредбу када је 29. октобра дошла промена заповести за извршење плана “Гелб”, у којој је и северна Француска узета у разматрање као потенцијално бојиште. Циљ је био да се укључи што више савезничких снага северно од реке Соме. Хитлер је затим за дан када ће почети офанзива на Западу одредио 12. новембар, уколико време то дозволи, јер је авијацији било неопходно ведро небо а тенковима сува земља.

У ноћи између 5. и 6. новембра су немачке дивизије кренуле да дуж холандске и белгијске границе да заузму своје полазне положаје. Време је, међутим, било неповољно и датум напада је одложен за петнести. Укупно је овај датум до 10. маја померан ни мање ни више него осамнаест пута. 10. јануара је јављено да ће временске прилике после 12. бити повољне. Хитлер је за напад одредио 17. јануар. Међутим, тог истог 10. јануара један мали немачки авион принудно је слетео на белгијску територију. У њему се налазио немачки мајор који је кренуо на саветовање Генералштаба у Келну и који је са собом носио документа плана “Гелб”. Покушао је да спали папире, али му је то само делимично успело. Из остатака је могао да се реконструише план напада. Напад је зато поново померен и то за 30. јануар. Дошло је поново до неких промена у плану. Одлучено је да се ипак заузме цела Холандија, а не само један њен део како је то прво било планирано. План који је донет по овој одлуци изведен је 10. маја 1940.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
07:39 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Prvi svetski rat – napad na Srbiju 1915. i povlačenje srpske vojske, stvaranje Solun VS1 0 1,142 17-02-2012 06:08 PM
zadnja poruka: VS1
  Napad na Perl Harbor Vesnica 0 1,627 18-05-2010 10:29 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Operacija Barbarosa - Napad Nemacke na SSSR Dzemala 0 2,717 17-05-2010 11:03 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: