Nacionalni parkovi Evrope

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Nacionalni parkovi Evrope
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz geografije.

Na Islandu postoje 4 nacionalna parka (Jökulsárgljúfur NP, Skaftafell NP, Snæfellsnes NP i Þingvellir NP), 11 državnih parkova, 35 rezervata prirode, 32 spomenika prirode,1 marinsku zaštićenu oblast i zaštićenu
oblast reke Laxa.

Skaftafell NP

Nacionalni park Skaftafell je osnovan 15. septembra 1967. Nalazi se u južnom delu Islanda. Danas park meri oko 1700 km² i drugi je po veličini na Islandu. Pejzaž je sličan kao na Alpima, ali je menjan uticajima erupcija vulkana Öraefajökull i Hvannadalshnjúkur, glečera Skeiðarájökull i Skaftafellsjökull. Kroz park teku reke Skeiðará, Morsá I Skaftafellsá. Vulkanske erupcije ispod ledenog pokrivača uzrokuju pokretanje glečera. Peščana pustoš između glečera i mora je Sandur. Vodopad Svartifoss (Crni vodopad), koji se nalazi u parku, visok je 12 m. Park je čuven po prijatnoj klimi i sunčanim danima tokom leta koji nisu tako česti na Islandu. U parku postoji prirodna brezova šuma, Skeiðarársandur. Najkarakterističnije biljke parka su: zvončić, žuta kamenika, morski grašak i divlja angelika. Polovinom leta se mogu naći veliki brojevi leptirova (naročito Perizoma blandiata). Mnoge ptice se mogu videti u parku: obična šljuka, crveni drozd, livadska cipica i carić. Jedini divlji sisari su polarna lisica i poljski miš.

Norveška

Norveška ima 29 nacionalnih parkova od kojih je 23 na kopnu (Blåfjella-Skjækerfjella, Dovre NP, Dovrefjell-Sunndalsfjella NP, Forollhogna NP, Jotunheimen NP, Reisa NP, Rondane NP, Øvre Pasvik NP, …), a 6 na arhipelagu Svalbard (Forlandet NP, Nordvest-Spitsbergen Land NP,…).

Dovrefjell-Sunndalsfjella NP

Park je osnovan 3. maja 2002. i zamenio je Dovrefjell NP (osnovan 1974.). Površine je 1.693 km2 . Obuhvata oblasti u 3 norveška okruga: Oppland, Sør-Trøndelag i Møre og Romsdal kao i planinski venac Dovrefjell. Park je osnovan kako bi se sačuval severni umereni alpski ekosistemi. Od životinja se mogu videti karibui (Rangifer tarandus) koji čine poslednje zajednice fenoskandinavskih karibua, žderavci, krda mošusnih goveda, polarne lisice, razne velike ptice kao što su suri orao i severni soko. Park ima neke retke biljke koje su preživele poslednje ledeno doba: norveški pelen i razne podvrste planinskog maka. Kao proba park je sa 5 okolnih oblasti i 2 biotopska rezervata su vođeni na lokalnom nivou. Autoputem između Osla i Trondhajma je park podeljen na veći zapadni i manji istočni deo.

Rondane NP

Rondane je najstariji nacionalni park u Norveškoj, osnovan je 21. decembra 1962. Proširen je 2003. i sad pokriva 963 km² . Prostire se u 2 okruga Oppland i Hedmark. Rondane je planina čijih 10 vrhova je preko 2000 m. Najviši vrh je Rondslottet (2178 m). Najniži vrh ima nešto više od 1000 m. Klaima je blaga, ali veoma suva (aridna). Na nižim visinama raste bela breza, a tlo je pokriveno vresom i lišajevima. Na većim visinama se mogu naći samo lišajevi. Najviše planine su skoro puste, na visinama preko1500 m ne raste ništa osim najizdržljivijih lišajeva na golom kamenju. Planine su podeljene dolinama. U najvećoj dolini se nalazi jezero Rondvatnet. Glečeri se ne mogu održati, zbog nedovoljnih padavina, ali se mogu naći glečerolike gomile snega.
Kamenito tle je poreklom dno plitkog mora (pre 500 mil.god.). Stene su metamorfne i kvarc. Na Rondane nisu nađeni fosili. Sadašnji izgled je formiran tokom poslednjeg ledenog doba (pre 9-10000 god). Tada su formirane velike količine leda koji se vremenom topio i formirao rečne doline. Rondene ima par malih kanjona koji su stvoreni brzim topljenjima leda. Najznačajniji su Jutulhogget i Vesle-Ula.
Nacionalni park Rondane je jedno od retkih mesta na Skandinaviji gde se mogu naći divlji karibui (Rangifer tarandus). Proračunato je da 2000-4000 karibua živi u parku. Da bi se sačuvali karibui na njihovom prirodnom staništu tokom poslednjih 10 godina planinarske staze su pomerene. Od ostalih velikih divljači mogu se naći srne i losovi duž ivice parka. Takođe se povremeno mogu videti i mošusna goveda iz Dovre. Prisutni su i žderavci i mala populacija medveda, dok su vukovi retki.
U parku raste mahovina Cladonia rangiferina i lišajevi zajedno sa vresom i izdržljivom travom na stenovitom tlu. Lišajevi su glavna hrana karibuima. Jedna vrsta cveta, glečerski ljutić (Ranunculus glacialis) uspeva i na visinama od 1700 m.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:15 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Nacionalni park Đerdap derrick 0 1,426 06-02-2014 11:39 PM
zadnja poruka: derrick
  Politička karta Evrope Maja 0 1,718 02-08-2012 04:13 PM
zadnja poruka: Maja
  Nacionalni parkovi sveta VS1 0 2,862 02-07-2010 05:20 PM
zadnja poruka: VS1
  Nacionalni park Fruska Gora Vesnica 0 2,145 17-05-2010 10:35 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Nacionalni parkovi u Srbiji Vesnica 0 4,135 17-05-2010 10:31 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: