Multimedia i virtualna realnost

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Multimedia i virtualna realnost
UVOD

Jedan od računarskih koncepata o kojem se veoma mnogo piše i govori jeste tzv. virtuelna realnost (Virtual Reality). Iako je reč „virtuelno“ višeznačna u kontekstu računarske terminologije ona označava ono što na digitalni način oponaša prirodno, ali nije od prirode, već samo spolja ima njen izgled. U praktičnom pogledu, ovaj koncept je najviše zaživeo u trodimenzionalnim kompjuterskim igrama i tzv. simulacionom softveru. S obzirom na to da su računari u poslednjih desetak godina imali vrtoglavi razvoj po pitanju brzine centralnih procesorskih jedinica, video komponenti i količine informacija koju je moguće skladištiti i obraditi, danas se došlo do toga da je grafički moguće fotorealistično reprezentovati stvari realnog sveta.
To praktično znači da računarski generisanu sliku (vizuelizaciju) nekog prirodnog modela (čoveka, recimo) gotovo da jedva možete da odvojite od realne slike. Postoje, čak, posebni sajtovi na Internetu na kojima se nudi niz slika kod kojih treba pogoditi da li je u pitanju računarski generisana vizuelizacija nekog prirodnog modela ili pak prirodna fotografija.

Jasno je da virtuelna realnost u računarskom svetu ima pretenzije da bude neka vrsta zamene realnog sveta, u spoljašnjem, vizuelnom i zvučnom smislu. Koliko ovaj koncept zadire u pravoslavno viđenje sveta i čoveka, koje su njegove potencijalne mogućnosti, ali i opasnosti i na osnovu čega treba zauzeti stav po pitanju ovog fenomena?


Sadržaj


UVOD 1
1.1 Definisanje virtualne realnosti 3
1.2 Podela sistema virtualne stvarnosti 5
1.3 Komponente VR sistema 8
1.4 Multimedija i virtualna realnost 9
1.4.1 CAVE 24
1.5 Primena multimedije i virtualne stvarnosti 27
ZAKLJUČAK 32
LITERATURA 33


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:20 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Virtuelna realnost Maja 0 2,509 22-08-2012 01:46 PM
zadnja poruka: Maja
  Ip multimedia subsystem (ims) - multimedijalni podsistem baziran na ip tehnologiji Dzemala 0 2,176 11-08-2011 08:07 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Multimedia Vesnica 0 1,466 15-06-2010 12:12 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: