derrick
Posting Freak
Poruka: 3,082
|
Most kao glavni junak u romanu na Drini Ćuprija
UVOD
Godine 1933. Andrić je u beogradskim novinama „Politika" objavio kratki ogled pod naslovom Mostovi, koji je započeo rečima: „Od svega što čovek u životnom nagonu podiže i gradi, ništa nije u mojim očima bolje i vrednije od mostova." Između ostalog, on je tu napisao: „Tako, svuda na svetu, gde god se moja misao krene ili stane, nailazi na verne i ćutljive mostove kao na večitu i večno nezasićenu ljudsku želju da se poveže, izmiri i spoji sve što iskrsne pred našim duhom, očima i nogama, da ne bude deljenja, protivnosti ni rastanka." Postavivši tu misao o mostu kao izrazu ljudske želje i potrebe da se „poveže, izmiri i spoji" sve ono što je podeljeno, suprotno i rastavljeno, Andrić je, odmah zatim, ispričao i jednu svoju neočekivanu viziju: „Slušajući najgorču i najlepšu muziku koju sam ikada čuo, odjednom mi se ukaza kameni most, presečen po polovini, a izlomljene strane prekinutog luka bolno teže jedna ka drugoj, i poslednjim naporom pokazuju jedinu mogućnu liniju luka koji je nestao. To je vernost i uzvišena nepomirljivost lepote, koja pored sebe dopušta jednu jedinu mogućnost: nepostojanje."
Tako je Andrić u tom kratkom poetskom zapisu postavio jednu radikalnu alternativnu misaonu: mostovi (koji povezuju, izmiruju i spajaju) ili nepostojanje. „U prostoru koji obuhvata roman most je najlepša i najistaknutija tačka, središte društvenog i duhovnog života grada, centar njegove imaginativne aktivnosti."
Sadržaj
UVOD 1
ZAKLJUČAK 4
LITERATURA 4
PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>>
SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi
LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
|
|
09:40 AM |
|