Moral kao drustvena pojava

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Moral kao drustvena pojava
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Sociološki pojam morala

Moral kao društvena pojava se razlikuje od drugih sličnih društvenih pojava, a posebno od drugih vrsta društvenih normi.Ovo razlikovanje doprinosi i preciznijem utvrdjivanju samog pojma morala
1) Moral i vera. Vera sadrzi dve vrste iskaz indikativne i norminativne. Kao indekativna tvorevina, ona sadrzi jedno gledište o svetu čija je bitna crta tvrdnja da postoje nadprirodna bića, u kranjoj liniji bozanstvo. Kao imperativan iskaz, moral se jasno razlikuje od vere kao shvatanja sveta, kao individualnog iskaza. Drugi element vere je normativnog i čak imperativnog karaktera, jer sadrzi zapovesti, isto kao i moral, i zato je razlikovanje morala od svog elemenata teze nego od onog predhodnog, indikativnog. Forma verske zapovesti obelezava se pojmom svestosti , za razliku od forme moralne zapovesti, koja se obelezava pojmom dobro, odn. grizom savesti.
Sveto je osobina natprirodnog, tj. bozanstva kao jedne vrste nadprirodnog. Sveto je biće koje čoveka beskonačno prevazilazi u svim pozitivnim osobinama u snazi, umu, dobroti idr. Sa sociolnog gledišta razlika izmedju morala i vere veoma je značajna. Verske norme su mnogo efikasnije nego moralne, za vernike odnosne vere.Verska sankcija za vernika je mnogo je teza od moralne.
2) Moral i ideologija. Pod ideologijom ovde razumemo sistem pogleda kao svet ili deo sveta o kome je reč treb ada se peruredi ljudskom delatnošću. Postoje različite ideologije. Ideologija u svom smislu sastoji se iz trio elemenata indikativni iskazi o svetu, sudovi vrednosti, norme o ljudskom ponašanju da bi svet bio onakav kakav treba da bude. I ideologija moze da sadrzi norme koje su po sadrzini iste kao i norme jednog datog morala, ali se po svojoj formi razlikuju od moralnih. Naime njihova je obaveza drugačija. Ideološke norme su uslovne, a ne bezuslovne kao moralne one saluze ostvarenju svrhe koja je van njih i vaze samo ukoliko su najefikasnije za ostvarenje te svrhe. Čim se pokaze da ima efektivnijih, one prestaju obvezivati. I ideološke norme, osobito političke, mogu biti vezane za odredjene društvene organizacije npr. Političke stranke.
3) Moral i norme pristojnosti i učtivosti. S normama učtivosti i pristojnosti, gde još spadaju moral i običaj, koje su to u uzem smislu reči,tj. koje bi smo mogli da nazovemo socijalnim normama za razliku od drugih društvenih normi. Pojmovi učtivosti i pristojnosti su prilično neodredjeni, i zato je teško odrediti razlike izmedju normi. Osnovno , a to je da se norme pristojnosti i učtivosti razlikuju od morala po tome što se ne ostvaruju moralno dobro nego upravo to što ime kaze pristojnost i učtivopst, koje su nize vrednosti od dobra.Što se tiče sadrzine, ponekad se norme učtivosti, a osobito pristojnosti, mogu sadrzinski poklopiti s moralnim normama. To ne povlači sa sobom i njihovu istovetnost, isto kao čto je to slučaj i s verskim i ideoločkim normama.
4) Moral i običaj. Običa j društvena norma koja se odlikuj eisključivo svojom formom, a ne sadrzinom. Ova forma se sastoji u tome što je to norma koja se stvara dugim ponavljanjem jednog ponašanja u datoj situaciji tako da, posle izvesnog, relativnog dugog vremena nastane svest da je ono ubuduće obavezno. Običaj je po pravilu slabija norma od morala, ali je ipak dovoljno jak da u mnogo slučajeva, ukoliko je protivan moralu, oslabi njegovo dejstvo, pa čak i da ga sasvim potisne....


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
06:30 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Društvena odgovornost i etika u NIS NAFTAGAS Dzemala 0 3,141 10-08-2011 09:07 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Društvena odgovornost i menadžerska etika mat.dipl5 0 3,463 08-09-2010 09:11 PM
zadnja poruka: mat.dipl5
  Poslovni moral na primeru “CARNEX”-a Dzemala 0 2,111 02-06-2010 11:14 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Medicinska etika - subjektivni i objektivni moral Dzemala 0 2,459 02-06-2010 05:55 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Medicinska etika - subjektivni i objektivni moral final Dzemala 0 964 01-06-2010 12:07 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: