Molekularna biologija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Molekularna biologija
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadžment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetništvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Molekularna biologija je nauka koja proučava biologiju na molekularnom nivou. Međutim ova nauka nije usko definisana, već se preklapa sa prirodnim naukama kao što su biologija i hemija, a naročito se preklapa sa genetikom i biohemijom. Za predmet proučavanja molekularna biologija se najviše interesuje za interakcije i regulacije između sistema unutar same ćelije, uključujući odnose između DNK, RNK, i sinteze proetina.

Molekularni biolozi koriste posebne tehnike, odnosno metode, ali takođe kombinuju molekularne tehnike sa tehnikama koje pripadaju genetici, biohemiji i biofizici. Danas više ne postoji jasno definisana granica između biohemije, molekularne biologije i genetike, jer se jedna nauka u velikoj meri oslanja na istraživanja i pronalaske druge. Ove tri nauke se mogu definisati na sledeći način:

• Biohemija je nauka koja proučava hemijske supstance i hemijske reakcije koje se odigravaju u živim organizmima.

• Genetika je nauka koja proučava genetsku raznolikost kao i efekat koji ona može da ima na organizam.

• Molekularna biologija je nauka koja proučava na molekularnom nivou procese replikacije, transkripcije i translacije (slika 1) genetskog materijala. Iako je sledeće shvatanje molekularne biologije veoma uprošteno, ono je tačno i može služiti kao početak za razumevanje molekularne biologije - dogma molekularne biologije je replikacija DNK molekula, njegova transkripcija u RNK molekul i kao takav njegova translacija u protein.

Krajem 1950-tih i početkom 1960-tih molekularni biolozi su naučili kako da karakterišu, izoliraju i manipulišu molekularnim komponentama ćelija i organizma. U ove komponente spadaju DNK, RNK, bliski srodnik DNK-a čija se uloga proteže od privremene kopije DNK-a do translacije i sinteze proteina, i proteini, strukturno važne komponente ćelija...

Sadržaj:


UVOD 3
1.1 Institut za molekularnu biologiju u Srbiji 6
1.2 Upotreba biotehnoloških i metoda molekularne biologije u poljoprivredi 7
1.2.1 Biotehnologija u poljoprivredi 8
1.2.2 Molekularna biologija 10
1.3 Istraživanja u molekularnoj biologiji - genomika 11
1.4 Projekat humanog genoma 14
1.5 Primena molekularne biologije – terapija ateroskleroze 16
1.6 Genska terapija 19
ZAKLJUČAK 23
LITERATURA 24


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05:51 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Nervni sistem veliki mozak-biologija mat.dipl5 0 2,851 09-09-2010 04:15 PM
zadnja poruka: mat.dipl5
  Teorija starenja (biologija) Dzemala 0 3,016 09-08-2010 02:11 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Ekologija - biologija Vesnica 0 3,188 04-05-2010 12:05 AM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: