Mito i korupcija - poslovna etika

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Mito i korupcija - poslovna etika
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Poslovna etika

Poslovna etika predstavlja oblik primenjene etike i odnosi se na promišljanje o morlnosti poslovanja. Poslovnu etiku mogli bi smo da definišemo kao zakonodavstvo koje preduzeće samo sebi propisuje kako bi regulisalo svoj poslovni život. Prema Velaskezu, poslovna etika se koncentriše na primenu moralnih standarda naručito u oblastima poslovne politike, poslovnih institucija i poslovnog ponašanja.
Poslovna etika je primenjena etika koja se bavi preispitivanjem moralnih normi ili standarda koji se odnosi na politiku, institucije i ponašanje. Iako je možda poslovna politika koja je etična dugoročno najbolja politika za preduzeće, vrlo često nije baš najjasnije koje su aktivnosti etički ispravniju u odnosu na druge.

Temeljni pojmovi mita i korupcije

Korupcija

Reč „korupcija“ potiče od latinske reči „corrumpeze“ što u našem prevodu znači: pokvarenost, podmitljivosr, potkupljivost... Reč „korupcionaš“ znači: čovek koji se bave korupcijom, koji prima ili posreduje...
Prevara
„Prevara“ znači: zloupotreba etike i poverenja, dovođenje nekoga u zabludu radi ostvarivanja materijalne korisri, nemoralnog bogaćenja „preko noći“, zloupotreba tržišne pozicije, krivično delo koje se sastoji u navođenju nekog lica da na štetu drugoga nešto učini, ili ne učini dovođenjem tok lica u zabludu ili držanjem u zabludi, a sve u nameri pribavljanja sebi ili drugom protivpravne imovinske koristi, ili u nameri da drugog ošteti.
Podmićivanje
Podmićivanje to je: zloupotreba etičkih principa, nemoralno ponašanje pojedinca, potkupljivost ostvarena materijalnim i nematerijalnim poklonima i besplatnim nedozvoljenim neuobičajnim davanjem, prodaja po neprirodnim cenama, mito, krivično delo koje nastaje primaljem mita ili davanjem mita ili posredovanjem u podmićivanju, lice koje je dalo mito na zahtev i tražnju primaoca mita pa je to delo prijavljeno pre nego što je otkriveno može se osloboditi svake kazne. Kazne su:

1. krivično delo primanja mita ima tri osnovna oblika:
• najteži- primanje mita za izvršenje neke nedozvoljene radnje
• taži- primanje mita za neizvršenje neke dozvoljene radnje, i
• blaži- primanje mita radi izvršenja dozvoljene radnje.
2. krivično delo davanja mita ima dva oblika:
• teži- davanje mita nekom licu da izvrši neku radnju, i
• lakši- davanje mita nekom licu da izvrši neku dozvoljenu radnju.
Sve ove neljudske radnje i protivpravne radnje nastaju kao rezultat svesne ili nesvesne, namerne ili nenamerne zlouotrebe etike, a pre svega finansijske etike, njenih principa i vrednosti...


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
06:26 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Kultura i etika poslovnog ponašanja derrick 0 1,710 06-02-2014 12:07 AM
zadnja poruka: derrick
  Poslovna etika 2 derrick 0 1,185 06-02-2014 12:04 AM
zadnja poruka: derrick
  Etika slobode u Gorskom Vijencu Petra Petrovića Njegoša derrick 0 2,441 30-08-2013 09:36 PM
zadnja poruka: derrick
  Organizaciono ponašanje i poslovna etika derrick 0 1,506 30-08-2013 09:07 PM
zadnja poruka: derrick
  Poslovna etika i uspeh kompanije derrick 0 1,458 30-08-2013 09:05 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: