Metodi prikupljanja podataka

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Metodi prikupljanja podataka
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Pod dizajnom istraživanja se podrazumeva skica ili plan za istraživanje koji se koriste kao usmeravanje u pribavljanju i analizi podataka. To je plan koji teba slediti da se odgovori na ciljeve istraživanja odnosno struktura ili okvir da se reši specifičan marketing problem. Iako svaki problem koji se istražuje ima svoje osobenosti, postoji dosta sličnosti izmedju njih, što omogućava da se neke odluke donose unapred pre akcije odnosno da se stvori plan koji će pomoći da se problem istraživanja reši na adekvatan način.
Istraživanje ima tri cilja: da se stvore hipoteze, da se meri stanje varijabila od interesa ( npr. nivo lojalnosti marki), ili da se testira hipoteza o specifičnom odnosu izmedju dve ili više varijabila (npr. nivo privredne propagande i lojalnost marki).
Pravi se razlika izmedju eksplorativnog, deskriptivnog i uzročnog dizajna istraživanja. Razlikovanje izmedju tri dizajna istraživanja nije apsolutno. Svaki projekt istraživanja može da se koristi u više svrha. To ne znači da za istu svrhu nisu bolji jedni nego drugi dizajni. Najbolje je da dizajn proizadje iz definisanja problema o kome marketing menadžeri treba da donesu odluku. Oni se mogu posmatrati kao faze u kontinuelnom procesu, kao u sledećoj šemi.

Eksplorativna istraživanja se obavljaju da bi se dijagnosticirala situacija, proverile alternative i otrile nove ideje. Preduzeće npr. želi da sazna objašnjenje za rast i pad tržišnog učešća ili obima prodaje. Pomaže da se bolje definiše problem istraživanja, da se stvore hipoteze koje treba proveriti i da se ustanove prioriteti u istraživanju marketinga. Veoma često se koristi za istraživanje mogućnosti na tržištu. Kod ovog istraživanja uzorak je mali i nije reprezentativan. Analiza primarnih podataka je kvalitativna. Fokus grupe su popularni oblik eksplorativnog istraživanja. To su male grupe koje se okupljaju u cilju dolaženja do informacija relevantnih za problem istraživanja.
Deskriptivna istraživanja se odnose na metode i postupke koji opisuju varijabile marketinga. Ovaj dizajn istraživanja se koristi da se dobiju odgovori na pitanja ko, šta, zašto, kada i kako kupuje proizvode i usluge. Mogu se istraživati stavovi potrošača, njihove namere i ponašanje i odredjeni broj konkurenata njihove namere i strategije. U fokusu je istraživanje karakteristika i načina funkcionisanja tržišta. Veoma su korisna u opisu karakteristika ciljnih tržišta i ponašanja grupa potrošača na ciljnim tržištima. Od velike je koristi ovaj dizajn istraživanja kod opisa veličine tržišta i kupovne snage potrošača na tržištu. Deskriptivna istraživanja se mogu oslanjati kako na sekundarne, tako i na primarne podatke. Kod njih se uzorak mnogo pažljivije bira nego kod eksplorativnih istraživanja.

Uzročna istraživanja nastoje da izoluju uzorke i efekte neke pojave i da se ustanovi odnos izmedju uzorka i efekta. Pomažu da se odgovori na ključno pitanje u marketingu »šta ako«. Promena cene je uzrok, a promena u obimu prodaje je posledica ili efekat. Najbolji način da se dobro obave uzročna istraživanja je da se koristi eksperiment (laboratorijski ili terenski).
Izbor dizajna istraživanja u dobroj meri opredeljuje da li će se ići na kvalitativna ili na kvantitativna istraživanja. Kvalitativna istraživanja se, po pravilu, koriste kod eksplorativnog, a kvantitativna kod deskriptivnog i uzročnog dizajna istraživanja. Kvalitativna istraživanja se odnose na nalaze koji nisu subjekt kvantifikacije ili kvalitativne analize. Najčešće se koriste da provere stavove, osećanja i motive potrošača. Veličina uzorka kod kvalitativnih istraživanja je mala, ali se dbija dosta imnormacija o ispitaniku. Kvalitativno istraživanje može biti direktno i iindirektno. U prvom slučaju se ispitaniku kaže izričito šta je svrha istraživanja, a u drugom im se to ne kaže ili se od njih skriva.
Kvantitativno istraživanje uključuje upitnik i veliki uzorak. Za njihovo sprovodjenje potrebna je manja stručnost nego kod kvalitativnih istraživanja, ali se traže odredjena specifična znanja. Postoji velika potreba da se ova vrsta istraživanja, po pravilu, ponavljaju.

POSTUPAK ISTRAŽIVANJA MARKETINGA


Postupak ukazuje na redosled akcija koje treba preduzeti u procesu istraživanja marketinga. Svaki istraživački projekat treba da sadrži potrebna objašnjenja o:
1)ciljevima istraživanja
2)informacijama koje su potrebne
3)izvorima informacija
4)metodima dobijanja informacija iz mogućih izvora
5)metodima koji će se koristiti u obradi i analizi informacija
6)troškovima istraživanja
7)potrebnom vremenu za istraživanje

Prva etapa postupka istraživanja marketinga je planiranje:
1)definisanje svrhe
2)dizajn projekta
3)priprema pisanog predloga

Na osnovu toga se ulazi u drugu etapu posupka – pripremu u kojoj se obavljaju
sledeće aktivnosti:
1)terminirati intervjuisanje
2)napisati pitanja za intervju
3)napisati instrukcije za anketare koji će obavljati intevjuisanje
4)srediti i poslati materijal licima koja operativno sprovode akcije na terenu


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05:05 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Naucni metodi za sticanje znanja Vesnica 0 1,668 10-05-2010 12:27 AM
zadnja poruka: Vesnica
  Zaštita podataka informacionih sistema Autor1 0 3,496 18-04-2010 02:13 PM
zadnja poruka: Autor1
  Zaštita podataka u e-poslovanju derrick 0 1,611 14-10-2009 07:30 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: