Meni

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,085
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Meni

UVOD


Ukoliko želimo da se bavimo pojmovima kao što su restoran i restoraterstvo u opštem smislu, a koji uz to predstavljaju sastavni dio ugostiteljske djelatnosti, potrebno je napraviti mali osvrt na to šta predstavlja ugostiteljstvo kao suštinski činilac postojanja i razvoja turizma kao privredne djelatnosti, kakvu je mi danas pojimamo. U tom smislu treba reći da ugostiteljstvo podrazumijeva bavljenje dvijema vrstama djelatnosti, a to su priprema i prodaja jela i pića na specifičan način i iznajmljivanje opremljenih soba za noćenje. Dakle, ugostiteljstvo je privredna djelatnost pripreme, proizvodenje i usluživanja hrane, pića i napitaka i pružanja usluga smještaja. Sektor ishrane u praksi više gravitira lokalnom stanovništvu, dok je za sektor smještaja karakteristično da je, prije svega vezan za posjetioce iz drugih sredina i da pored pružanja usluge smještaja, najčešće omogućuje i pruža usluge ishrane i točenja pića, kao dodatnih usluga. Upravo ta činjenica opredjeljuje, odnosno definiše u najvećoj mjeri restoraterstvo kao djelatnost.

Pokušamo li definisati pojam restoraterstva na osnovu prethodno iznijetih činjenica vezanih za ugostiteljstvo, jasno će biti da je restoraterstvo djelatnost vezana za pripremu i usluživanje hrane, pića i napitaka, ali će ostati nejasan odnos na relaciji ugostiteljstvo -restoraterstvo, odnosno hotelijerstvo - restoraterstvo. Naizgled, može se pomisliti da su relacije istovjetne, jer je ugostiteljstvo djelatnost koja obuhvata dva sektora, koji se odnose na pružanje usluga smještaja i usluga ishrane i točenja pića i napitaka, što su na prvi pogled i djelatnosti hotelijerstva. Ipak, treba znati da osnovna djelatnost hotelijerstva obuhvata sektor smještaja, a da je sektor ishrane samo pridružen, onda će biti jasno da te dvije relacije nisu istodobne, već naprotiv. Međutim, hotelijerstvo ipak pod svojim krovom, u najvećem broju slučajeva udomljuje sektor pripremanja i usluživanja hrane i pića i u okviru iste građevinske cjeline ima relativno izdvojen i gotovo autonoman restoraterski dio, predviđen za djelatnosti restoraterstva. Kada je riječ o restoraterstvu kao samostalnoj djelatnosti, onda treba istaći da je ona funkcionalno, prostorno, tehničko-tehnološki i organizaciono-kadrovski osamostaljeni ugostiteljski sektor ishrane, što podrazumijeva pripremu, proizvodnju i usluživanje hrane, pića i napitaka.

S A D R Ž A J

1 Meni 4
1.1 Pojam i vrste menija 4
1.2 Kreiranje menija 6
ZAKLJUČAK 10
LITERATURA 11


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
07-09-2013 10:09 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: