Menadžment razvoja

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA

Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak

Poruka: 2,567
Poruka: #1
Menadžment razvoja
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz menadžmenta.

Osnovna delatnost radnje je proizvodnja i prerada elemenata od drveta kao i pružanje usluga trećim licima u okviru iste delatnosti. Primarni proizvodi bili bi građevinska stolarija, nameštaj i delovi nameštaja, kuhinjski elementi, drvna galanterija.
Delatnost bih obavljao adekvatnim mašinama i alatima neophodnim u ovoj vrsti proizvodnje.

POLOŽAJ GRANE

Prerada drveta, kao privredna delatnost, sve više uzima maha, a proizvodi od drveta su traženi kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu. Za razliku od ranijih vremena, kada se od drveta uglavnom proizvodila građevinska stolarija, nameštaj, kuhinjski elementi, danas se od ovog materijala proizvodi veliki broj artikala, od ljuljaške pa sve do kuća i pratećih objekata.
Za razvoj drvne industrije, pored savremenih tehnoloških postrojenja, neophodna je kvalitetna sirovinska osnova. Kako sam vlasnik oko 50 ari šume, pretežno lišćara, u početku svog poslovanja nabavku ću okrenuti isključivo na četinare, i to sa Zlatibora i Tare od Javnog preduzeća “Srbija šume”.
Oni će mi pružati i usluge prevoza, jer ne raspolažem adekvatnim vozilom za prevoz. U našem okrugu postoji dosta privatnika koji se bave ovim poslom. Neki od njih su već veoma uspešni ne samo na domaćem već i na inostranom tržištu. Međutim i tražnja na tržištu sve više raste, tako da se kvalitetnim poslovanjem može profitirati.

MISIJA FIRME

Misija mog biznisa jeste, da kvalitetnom prizvodnjom i uslugom, na najbolji način zadovoljim potrebe kupaca, tako ostvarim punu društvenu korisnost svog poslovanja, ugled i kroz sve to sebi i svojoj porodici omogućim pristojnu egzistenciju i sigurnost.
Svoju veliku šansu vidim u znanju i iskustvu starijih članova svoje familije koji su se godinama bavili ovim poslom, i koji žele da se ta tradicija nastavi. Od njih ću preuzeti deo mašina, ali i već osvojeno mesto na tržištu. Moji budući zaposleni su izgubili, kao i ja, svoja radna mesta u državnim preduzećima, tako da ću osnivanjem ovog biznisa biti u prilici da i njima pružim šansu da ponovo rade. Takođe imam viziju da u skoroj budućnosti, sa proširenjem svog biznisa otvorim nova radna mesta. Sve to će direktno uticati na privredni i društveni razvoj neposrednog okruženja, odnosno sela Godovik, gde je nezaposlenost u poslednje vreme sve više prisutna.

LOKACIJA POSLOVNOG PUNKTA

U svom vlasništvu imam građevinske objekte adekvatne ovoj vrsti posla, sa svim potrebnim instalacijama (struja, voda, telefon, kanalizacija). Takođe raspolažem sa dovoljnom površinom zemljišta i adekvatnim prilazom za teretna vozila. Sve to će mi omogućiti laku manipulaciju materijalom pri dopremanju, procesu skladištenja i korišćenja u procesu proizvodnje. U neposrednoj blizini posedujem i svoju šumu, tako da će se svi poslovi vezani za dotok materijala relativno lako obavljati. Na tri kilometra udaljenosti prolazi i magistrala, sa kojom sam povezan asfaltnim putem.
U neposrednoj blizini punkta nema stambenih objekata, tako da, u ovom poslu neizbežna buka, nikome neće smetati.
Sve navedeno se nalazi u selu Godovik, Požega.

SOPSTVENE SPOSOBNOSTI

Sa završenom Višom poslovnom školom i stečenim znanjem iz ekonomije, menadžmenta, organizacije, marketinga, računovodstva, iskustvom i znanjem iz oblasti prerade drveta, smatram da ću uspeti uspešno da pokrenem proizvodnju. Dodatni motiv je činjenica da porodica i prijatelji podržavaju moju ideju i da su spremni da mi pomognu u realizaciji ovog poduhvata.
Mala doza straha sa kojom ulazim u ovaj posao će, po mom mišljenju, samo pospešiti pripremu i izradu veoma detaljnog plana poslovanja što će direktno uticati na smanjenje rizika koji su prisutni u svakom investicionom procesu.

PLAN PRIPREMNIH AKTIVNOSTI

Kako već imam obezbeđenu lokaciju, infrastrukturu, potrebne sirovine za početak poslovanja i jedan deo opreme potrebno je da podnesem zahtev za registraciju kod Agencije za privredne registre, koja izdaje rešenje. Zatim ostaje da se izradi pečat, otvori tekući račun, podnese zahtev za dobijanje PIB-a i prijava za PDV. Trenutno se informišem kod poslovnih banaka o uslovima kreditiranja, kako bih mogao da odaberem najpovoljnije rešenje. Imaću obavezu da prijavim radnike nadležnim službama, a zatim mogu započeti sa poslom. Jedan period pred početak poslovanja, ja i moji zaposleni ćemo proći potrebnu doobuku. Pripremne aktivnosti podrazumevaju i upoznavanje sa sredstvima zaštite na radu, kao i upoznavanje radnika sa postrojenjima koja nisu ranije koristili. Na kraju mi ostaje još da izvršim izbor najpovoljnijih dobavljača za sirovine koje nemam u svom vlasništvu.

PLAN LOGISTIKE

U slučajevima kada mi dobavljači ne budu mogli ponuditi prevoz do mog skladišta materijala, odnosno kada kupci budu zahtevali da im isporučim veću količinu gotovih proizvoda, koristiću usluge firmi registrovanih za prevoz. U mestu u kome ću obavljati svoj biznis, postoji firma “Ješić” koja se bavi uslugama prevoza, i može izaći u susret mojim potrebama te vrste.

PLAN KOMUNICIRANJA

Stalna komunikacija sa kupcima i dobavljačima je neophodna za uspeh svakog biznisa. Bazirao bih se na interpolisano i masovno komuniciranje.U marketinške svrhe izradio bih prospekte i kataloge koje bih slao potencijalnim kupcima (pisana komunikacija). Takođe ću postaviti internet sajt preko koga će se kupci moći i na taj način upoznati sa asortimanom proizvoda i tehnologijom proizvodnje. Na kraju, vršio bih neposrednu (verbalnu) komunikaciju.

PLAN PROMOCIJE

Preko internet sajta izlagao bih fotografije proizvoda, sa potrebnim opisima i objašnjenjima. Klijenti koji bi došli u firmu bili bi u prilici da vide gotove proizvode i da dobiju sva potrebna objašnjenja o načinu proizvodnje i materijalima koji se koriste.
Radio oglas bio bi zastupljen u određenoj meri u tačno određeno vreme, kako bi ostvario pravi efekat. TV - reklama doći će u obzir kasnije, kada se posao razvije do određene mere.
Od štampanih medija, izdvojio bih časopis “DRVO” u kome bih prezentovao svoj ponudbeni asortiman.

PLAN CENA

Cene imaju značajnu ulogu u osvajanju tržišta, i treba im posvetiti dužnu pažnju. U mom biznisu one najviše zavise od pojedinačnih zahteva kupaca, ali i od materijala koji se koristi. Od konkretnih zahteva kupaca zavisi i uloženi rad, ali i primenjena tehnologija izrade. Sve to utiče na cenu. Na svoje proizvode zaračunaću maržu od 20 do 30 . Izložiću kalkulaciju cene lamperije:

PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:46 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 

Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Menadžment malog biznisa - strategijski menadžment derrick 0 2,915 17-09-2013 09:21 PM
zadnja poruka: derrick
  Mogućnosti razvoja zaposlenih u jednostavnom modelu Dzemala 0 1,953 14-08-2011 10:07 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Faktori razvoja preduzeća - esej Dzemala 0 2,960 14-08-2011 01:50 PM
  Plan razvoja preduzeca-operativni i strategijski menadzment zekan 1 5,001 05-07-2011 07:54 PM
zadnja poruka: Kezmanija
  Strategijski menadžment - Menadžment Dzemala 0 4,156 17-04-2011 04:42 AM

Skoči na forum: