Medjunarodne finansije i monetarna politika

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Medjunarodne finansije i monetarna politika
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Aktuelne procese razvoja međunarodnih tržišta karakteriše globalizacija nacionalnih i regionalnih tržišta, kao i tehnološki, organizacioni i standardizovani troškovi proizvodnje. Ubrzana internacionalizacija, naročito tokom proteklih dvadesetak godina, uvećala je prekogranične tokove roba, novca, kapitala, tehnologije (znanja) i ljudi, do obima koji znatno premašuje rast bruto društvenog proizvoda u svietu. Sem toga, globalizacija, konvergencija i homogenizacija ekonomskih aktivnosti, pa i kriterijuma poslovanja preduzeća, kao jedna od dominantnih projekcija savremenih privreda, manifestuje se ubrzanom i masovnom tehnološkom standardizacijom svih oblasti proizvodnje i života ljudi. A preko homogenizacije institucionalnih osnova celokupnog sistema vlasti i privredno-sistemske regulative,i posebno preko konvergencije makroekonomskih i razvojnih politika različitih grupa zemalja, nezavisno od njihove razvijenosti (pa i od političkog i socijalnog okvira), odvija se i razvoj međunarodnih finansiranja i međunarodnih plaćanja.
Tragom tog i takvog razvoja, desile su se i druge promene. Prie svega, bitno je ograničen i međunarodno determinisan klasični suverenitet političkih vlasti u pogledu izbora specifičnih ciljeva i kriterijuma ostvarivanja ekonomskog i socijalnog razvoja. Zapravo, svi ključni akteri razvojnih procesa (država, preduzeće, građanin, nacija, porodica) imaju drugačije "tržište" nego ranije. Pored toga, tržišta finansijskih sredstava posebno su podržana i podsticana izgradnjom odgovarajuće međunarodno "priznate" institucionalne infrastrukture. Zbog toga su i procesi internacionalizacije, posmatrani prema vriednosti, broju i vrsti učesnika i efektima na proizvodnju i zaposlenost, upravo najviše izraženi na međunarodnom tržištu novca i kapitala.
Savremeno međunarodno privređivanje sa finansijskom imovinom determinisano je faktorima na strani ponude i faktorima na strani tražnje, ali i kretanjima (i zbivanjima) u ukupnoj strukturi svetske privrede. Naime, realne mogućnosti međunarodnog prometa finansijskih sredstava i finansijske imovine provocirane su interesima domaćih i inostranih preduzeća, kao i interesima mnoštva drugih učesnika na međunarodnom finansijskom tržištu. Pri tome, "razlike u snabdevenosti" određenom finansijskom imovinom, odnosno uslovi pod kojima se finansijska imovina koristi ili plasira, čine osnovu motivacione koncepcije za okvire i sadržaje funkcionisanja međunarodnih tržišta finansijskih sredstava. U toj koncepciji, složena pitanja izvoza (plaćanje neophodnog uvoza za proizvodnju, držanje kursa pod kontrolom, otplata ranije pozajmljenih sredstava u inostranstvu i dr.) i uvoza stvaraju postojanu i internacionalizovanu potrebu da se grade uslovi i mehanizmi za pozitivan razvoj međunarodne razmene, i u apsolutnom i u relativnom smislu.
Na tim postulatima, konstituiše se i odgovarajući sistem međunarodnog finansiranja i plaćanja. Njega čine: okvir pravila, procedura, mera i aktivnosti finansijskih i drugih institucija, u kompleksu funkcionisanja međunarodne ekonomije, odnosno međunarodne trgovine i međunarodnih finansija. Taj kompleks obuhvata mehanizme i tehnike kao što su: međunarodni novac, međunarodna likvidnost, međunarodna finansijska i devizna tržišta,deviyni kurs, kao i odnose u okviru intervalutarnih plaćanja i instrumenti međunarodnog platnog prometa,

Karakteristike međunarodnog finansijskog sistema

Pregled važnih međunarodnih monetarnih događaja


I – Sistem zlatne podloge i međunarodni monetarni sistem do Bretton Woods-a
1819. Funta sterlinga je ponovo konvertibilna u zlato (Dokument iz Peerl-a).
1873. Nemačka odustaje od podloge – srebro i pristupa podlozi – zlato.
1873. Francuski franak pristupa zlatnoj podlozi.
1900. Sjedinjene Američke Države ulaze u sistem zlatnih podloga.
1914-1918. Prvi svjetski rat – opšte obustavljanje konvertibilnosti valuta u zlato.
1920. Međunarodna konferencija u Đenovi preporučuje centralnim bankama "da štede zlato", odnosno da čuvaju jedan deo njihovih spoljnih potraživanja u obliku deviza (radi se, praktično, o prvom međunarodnom "dogovoru" da se odstupi od podloge – zlato).
1924-1928. Vraćanje na konvertibilnost evropskih valuta.
1926. Francuska posebnim zakonom odobrava svojoj Centralnoj banci da stiče devize na deviznom tržištu i da, zauzvrat, emituje franke.
1929. Opšta ekonomska kriza kapitalističkog sveta.
1933. Sjedinjene Američke Države napuštaju podlogu – zlato.
1936. Holandija, Švajcarska i Francuska takođe obustavljaju konvertibilnost svojih valuta u zlato. Kraj režima zlatne podloge.

II – Sistem zlatno-deviznog standarda po Bretton Woods-u
1944. Konferencija u Altantik Sitiju; delegati iz 16 zemalja razmotrili nacrt prijedloga za osnivanje MMF i IBRD (15. juna); Konferencija u Breton Vudsu (1-22. jul), kada je potpisan Finalni akt, kojim su utvrđeni statuti MMF i IBRD.
1944. Statuti MMF-a i IBRD (Međunarodna banka za obnovu i razvoj) formulisani su na svetskoj i finansijskoj Konferenciji Ujedinjenih Nacija, održanoj u Breton Vudsu – SAD (juli).
1945. Velika većina zemalja je potpisala Statute obe organizacije (27. decembar).
1945. Stupanje na snagu Statuta MMF, koji je potpisalo 29 vlada koje raspolažu sa 80% ukupnih početnih kvota. Uspostavljen zlatno-devizni standard (decembar).
1946. Osnivačka skupština u Savanahu, SAD (mart); prva godišnja skupština u Vašingtonu (septembar); inicijalne kvote zemalja članica u MMF utvrđene u ukupnom iznosu od 7,4 milijarde dolara.
1947. Francuska je prva vukla sredstva MMF (maj).
1951. Okončana Prva petogodišnja revizija kvota, bez njihovog ukupnog povećanja (mart).
1952. Odbor izvršnih direktora odobrio proceduru za godišnje konsultacije sa zemljama članicama koje sprovode devizna ograničenja (januar); dogovoren "Rutov plan" vučenja sredstava MMF-a (februar); postignut sporazum za vučenja u okviru stand-by aranžmana (oktobar).
1956. Okončana Druga petogodišnja revizija, kvota bez njihovog ukupnog povećanja (januar).
1957. Prve prodaje zlata SAD za popunu sredstava MMF (januar, maj).
1961. Zemlje članice MMF, uključujući najvažnije evropske zemlje, prihvatile valutnu konvertibilnost i ukinule devizna ograničenja (februar, april).
1962. Osnovan Opšti sporazum o pozajmljivanju – GAB (oktobar).
1963. Odobrena olakšica kompenzatornog finansiranja (februar).
1964. Prva sredstva GAB koristila V. Britanija (novembar).
1965. GAB obnovljen na četiri godine (oktobar).
1966. Okončana Četvrta petogodišnja revizija kvota, odobreno ukupno povećanje i specijalna povećanja kvota na 21,2 milijarde dolara (mart).
1968. Revidirani uslovi za korišćenje sredstava MMF.
1969. Ustanovljena olakšica finansiranja zaliha sirovina (jun); stupio na snagu Prvi amandman na Statut MMF i uvedena u promet SDR (jul).


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05:24 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Rubrike Kultura u internet izdanjima dnevnih listova Večernje novosti, Politika i Bli derrick 0 1,713 08-02-2013 12:41 AM
zadnja poruka: derrick
  Gotovi seminarski radovi POLITIKA Maja 0 3,245 11-03-2012 09:26 PM
zadnja poruka: Maja
  Monetarna politika Maja 0 2,048 02-02-2012 04:16 PM
zadnja poruka: Maja
  Veliki izborni utorak – dvije pobjede Georgea W. Busha - politika Dzemala 0 1,328 25-06-2010 04:05 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Planiranje i politika preduzeća u razvijenoj kapitalističkoj privredi Vesnica 0 1,788 12-05-2010 09:25 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: