Medijacija u službi rešavanja konflikta

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Medijacija u službi rešavanja konflikta
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz kulture ponasanja.

Medijacija se najčešće definiše kao intervencija treće strane u pregovorima ili konfliktu koja je prihvatljuva za obe strane u sukobu. Ta treća strana ima ograničenu moć ili nema autoriteta u donošenju odluka, a pomaže stranama u sukobu da dobrovoljno postignu uzajamno prihvatljiv dogovor oko pitanja u sporu.

Medijacija je postupak u kojem neutralna treća strana, medijator (posrednik), pomaže da dve ili više strana u stvari od zajedničkog interesa postignu sporazum sa konkretnim posledicama.

Uobičajeni aspekti medijacije su:
Razlika u stajalištima između dotičnih strana;
Strane žele da postignu pozitivno rešenje njihovog problema i da prihvate raspravu o interesima i ciljevima;
Namera postizanja pozitivnog rezultata uz pomoć treće osobe, obično nezavisne, neutralne i bez ikakvih veza sa bilo kojom od umešanih strana;
Namera postizanja stabilnog rezultata, po mogućstvu dugotrajnog sporazuma.

Uobičajeni oblik posredovanog dogovora je sporazum (konzenzus) strana po predlogu koji je razvio medijator. Prihvatanje medijacije ne podrazumeva obavezu stranaka da zaključe sporazum onako kako ga medijator predloži. Medijacija nema formalnih metoda, mada se obično sreću neki zajednički elementi:
Razjašnjenje dotičnih interesa i ciljeva
Pretvaranje (konverzija) dotičnih subjektivnih procena u objektivnije vrednosti
Predstavljanje stranama zbirke mogućih rešenja
Prevod rezultata rasprave u nacrt sporazuma (moguće i u pisanom obliku)
Formalizacija sporazuma.

Očigledno je da, zbog naročitih osobina postupka, svaki medijator može da koristi svoje metode koji mogu značajno da se razlikuju od gore pomenutih, ali i dalje sadržavaju glavne osobine postupka. Uloga medijatora je manje kontroverzna nego uloga arbitra (sudije), ako ni zbog čega drugog, onda zato što medijator ne može da nametne ugovor, nego ga samo predlaže.

Najbolje posredovanje je ono koje štiti i sadržaj i zajednicu. Njegov je cilj saradnja sa korisnicima u sukobu na uključivanju podataka ili stajališta obe strane, usput osiguravajući da se mir između zaraćenih povrati dovoljno da sledeći put mogu razmirice da ljubazno razreše između sebe.

Pored toga što se bavi ozbiljnim pitanjima , medijacija takođe može da uspostavi ili ojača osećanje poverenja i poštovanja između strana ili prekine veze na način koji minimalizuje emocionalnu ili psihološku štetu. Učešće autsajdera često obezbećuje nove perspektive za posmatranje pitanja koja razdvajaju dve strane i gradi efikasnije procese za rešavanje problema. Strane u sukobu moraju biti voljne da dozvole trećoj da se umeša u raspravu i pomogne u rešavanju problema.

1 UVOD 2
2 REŠAVANJE KONFLIKTA 4
2.1 Kako funkcioniše medijacija 6
2.2 Faze medijacije 7
2.3 Dvanaest faza poteza medijatora u službi rešavanja konflikta 7
2.4 Kulturološki pristupi 10
2.5 Etički kodeksi i standardi prakse 12
2.6 Vrste medijacije u školskom okruženju u službi repavanja konflikata 14
3 ZAKLJUČAK 16
4 LITERATURA 17


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:47 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Medijacija u službi rešavanja konflikta - maturski rad zekan 0 2,863 09-09-2010 11:18 AM
zadnja poruka: zekan

Skoči na forum: