Međunarodna trgovina -skripta

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Međunarodna trgovina -skripta
Maturski, Seminarski , Maturalni ,Masters i Diplomski radovi iz Ekonomije, Finansija, Ekonomike i Elektronsko poslovanje.EKONOMSKA OSNOVA MEĐUNARODNE TRGOVINE

Neophodnost – razlozi međunarodne trgovine, ekonomska korist od trgovine

Međunarodna trgovina uključuje razmenu između različitih zemalja, mada i tu ima prepreka koje su rezultati političkih ili nekih drugih odluka, pa se uvode carine, kvote, sankcije i sl., kada govorimo o protekcionizmu.

Međunarodna trgovina – razmena podrazumeva određeni devizni kurs, a kako sve zemlje manje – više imaju svoju valutu, onda protok roba, usluga i dr. mora biti obezbeđen, jer u suprotnom nema međunarodne trgovine.

1. Neophodnost međunarodne trgovine. Privrede koje se uključuju u međunarodne tokove ( otvorena privreda ) na bazi odnosa izvoza i uvoza i veličine GNP koji se uvećava putem međunarodne razmene postižu značajnu stopu ekonomskog rasta, dok privrede koje su manje otvorene beleže stagnaciju ili pad GNP – a , a time i životnog standarda.

Kada je reč o uslovima proizvodnje međunarodna trgovina omogućava da se jedne zemlje, na primer u tropskim oblastima specijalizuju u proizvodnji banana, kaktusa, ananasa, kivija i sl., kojima trguju, u međunarodnoj razmeni za ove robe dobijaju druge robe koje ne mogu proizvoditi pod povoljnim uslovima.

Drugi razlog za međunarodnu trgovinu su opadajući troškovi, bolje reći opadajući troškovi velikoserijske proizvodnje.

Treći razlog za međunarodnu trgovinu je različitost u ukusima, što podrazumeva određenu sklonost u potrošnji određenih roba.

2. Ekonomska korist od međunarodne trgovine. Ekonomsku korist od međunarodne trgovine sagledavamo preko međunarodne podele rada, specijalizacije i sl., čiji se efekat najbolje primećuje kod realnih primanja stanovništva.

Principi komparativnih prednosti

Ovaj princip govori da zemlja može trgovati čak i ako je apsolutno efikasnija ili više neefikasna u odnosu na drugu zemlju, tj. kada ima apsolutne komparativne prednosti i kod jednog i kod drugog proizvoda i kad nema takve prednosti.
Princip komparativnih prednosti podrazumeva da će se svaka zemlja specijalizovati u proizvodnji i izvozu onih dobara i usluga koje može proizvesti uz relativno niže troškove ( u kojima je relativno efikasnija nego druge zemlje ), i obrnuto, svaka zemlja će uvoziti ona dobra i usluge koja proizvodi uz relativno visoke troškove ( u kojima je relativno manje efikasna nego druge zemlje ).
Svaka zemlja će se specijalizovati u proizvodnji i izvozu onih roba i usluga u kojima je relativno efikasnija od drugih. Čak i u uslovima kada zemlja ima apsolutne prednosti i niže troškove u ...


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
06-06-2010 12:04 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Elektronska trgovina Dzemala 0 871 09-08-2010 09:30 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Elektronska trgovina, trend i izazovi Dzemala 0 911 09-08-2010 09:29 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Elektronska trgovina 2 Dzemala 0 783 09-08-2010 09:27 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Trgovina dionicama Dzemala 0 2,490 08-06-2010 01:59 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Međunarodna finansijska i devizna tržiša Dzemala 0 1,744 06-06-2010 12:03 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: