Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.
Marketing je jedna od najmlađih naučno-stručnih disciplina, mada predstavlja najstariju ljudsku aktivnost primenjenu u poslovnoj praksi, koja se u početnom stadijumu razvoja nije mogla definisati tim terminom. Kao takav, marketing predstavlja bazu poslovanja preduzeća svih vrsta delatnosti i svih oblika vlasništva, koja posluju u svim vrstama privrednih (tržišnih) sistema, različitog stepena razvoja.
Marketing, kao naučna disciplina, prevazilazi geografske i sve druge granice poslovanja privrednih i vanprivrednih subjekata. Stoga se izučava kao marketing, trgovinski marketing, uslužni marketing, marketing proizvodnih dobara, marketing potrošnih dobara, marketing proizvođača, trgovine na veliko, trgovine na malo, kao međunarodni, globalni i kooperativni marketing.
Pristupi izučavanju marketinga evoluiraju, ali ne potiru svojim razvojem prethodne stadijume. S toga se marketing izučava na velikom broju viših škola i fakulteta – kako na redovnim (dodiplomskim), tako i na poslediplomskim studijama. Sve je veći broj naučnih radova, svih stepena, koji obrađuju teme iz marketinga....
1.1 Predmet rada
Predmet ovog diplomskog rada je specifičnost nastanka i razvoja agencija za oglašavanje, kao i njihov odnos prema televiziji kao mediju za oglašavanje. One nisu nastale poput nekog tehničkog pronalaska, kao plod mašte i inteligencije nekog naučnika, već su pratile razvoj i promene u društvu i nastale su kao posledica industrijalizacije i njenih tekovina. Naime, oglašavanje i marketing nastaju u civilizovanom omasovljenom društvu, koje sa razvojem širi i svoje potrebe. Agencije za oglašavanje su logična posledica ubrzanog razvoja marketinga u eri masovne proizvodnje gde su proizvođači, tj. oglašivači prinuđeni da skrenu pažnju na sebe i svoje proizvode. Posebnu ulogu u marketingu igraju mediji bez kojih je nemoguće oglašavanje kakvo poznajemo. Mediji, a naročito televizija, napravili su prekretnicu i dali su usmerenje daljem razvoju oglašavačke delatnosti. Štaviše, od pojave televizije se menja i čitava filozofija oglašavanja, pa ono počinje da dobija drugačiju društvenu i kulturnu ulogu.........
Metodologija rada
Osnovni izvor informacija za izradu ovog rada mi je bila strana literatura, bilo da je prevedena na naš jezik ili ne, kao i stručni časopisi, ali i domaća literatura. Osim svetski relevantnog časopisa Advertising Age, koristila sam se i domaćim časopisom Taboo, kao i Internet izdanjem časopisa E-magazin. Izvor za podatke o poslovanju agencija mi je bio magazin Taboo, sajtovi marketinških agencija i zaposleni u agencijama. Listu najuspešnijih agencija prošle godine, objavljenu u časopisu Taboo, sam koristila pri metodu selekcije za odabir agencija čiji sam kratak istorijat prikazala u radu. Istraživački metod je bio jedan od osnovnih metoda koji prožima ceo ovaj rad. Koristila sam metod intervjua sa stručnjacima iz raznih oblasti:
• direktorom agencije BCA Mosaic doo Vojom Zanetićem,
• direktorom Star Group agencije Vladimirom Popovićem, ,
• kreativnim direktorom Zoranom Radjenom.
Za podatke o samim agencijama koristila sam internet. Tehnika intervjua sa zaposlenima u agencijama za oglašavanje, kupovinu prostora/vremena u medijima i televizijama mi je bila osnovno polazište za prikaz stanja u oglašavačkoj delatnosti u našoj zemlji, a na osnovu njihovog iskustva. Delom od njih, a delom sa interneta dobila sam ilustrativne materijale. Strane reči i nazive sam ostavila u originalu, smatrajući da tako izbegavam nekorektnosti pri slobodnom prevodu, s tim što sam prevode i objašnjenja dala u tekstu ili u napomenama na dnu strane. U pojedinim slučajevima sam smatrala prikladnijim da prevedem stane izraze kako ne bih narušila jezičko jedinstvo, ali sam u napomeni navela originalan izraz........
SADRŽAJ:
UVOD 3
1 PREDMET, CILJ I METODOLOGIJA RADA 4
1.1 Predmet rada 4
1.2 Cilj rada 4
1.3 Metodologija rada 5
2 AGENCIJE ZA OGLAŠAVANJE U SRBIJI 6
2.1 Razvoj marketinškog načina razmišljanja 6
2.2 Osnivanje agencija za oglašavanje u Srbiji 7
2.4. Poslovanje i organizaciona struktura agencija za oglašavanje u Srbiji 15
3 VEZA IZMEĐU AGENCIJE I TELEVIZIJE — AGENCIJE ZA KUPOVINU OGLASNOG PROSTORA/VREMENA U MEDIJIMA 18
4 TELEVIZIJA I OGLAŠAVANJE 20
4.1 Televizija kao oglašavački medij 21
4.2 Zakonska regulativa odnosa oglašavačke i televizijske delatnosti u Srbiji 24
4.3 Uticaj agencije za oglašavanje na program televizijske stanice 26
4.4 Organizaciona struktura televizijske stanice posle pojave agencija za oglašavanje u Srbiji 28
ZAKLJUČAK 29
LITERATURA 31