Manastir Jazak i njegova okolina

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA

Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak

Poruka: 3,097
Poruka: #1
Manastir Jazak i njegova okolina
PREDGOVOR

Područje Nacionalnog parka "Fruška gora" odlikuje raznovrsno i značajno prirodno, kulturno-istorijsko i drugo društveno bogatstvo a jedna od bitnih odlika ovog prostora su i kompleksi fruškogorskih manastira. Vrednosti ovih objekata nije samo u njihovoj arhitekturi, fresko-slikarstvu, već i u ulozi koju su oni imali kao verski, kulturni i prosvetni centri. Za razliku od manastira u Srbiji koji su nastali u periodu snaženja i moći srpske srednjovekovne države, fruškogorski manastiri nastali su u periodu gubljenja srpske samostalnosti i danas predstavljaju istorijske spomenike i svedoke borbe jednog naroda za očuvanje svog identiteta i svoje duhovnosti. Pored istorijskih vrednosti, manastiri danas predstavljaju izraz kulturnih dostignuća prošlosti, pre svega arhitekture, slikarstva i književnosti.

Tokom studiranja često sam odlazila na planinarenje i obilaženje Fruškogorskih manastira od kojih je na mene najveći utisak ostavio manastir Jazak. Svakim sledećim dolaskom, postajala sam svesnija njegovog kulturno-istorijskog značaja i njegove monumentalnosti. Iz radoznalosti i želje da što bolje upoznam ovaj objekat i svoja saznanja prezentujem drugima, odlučila sam se da tema za moj diplomski rad bude "Turistička valorizacija manastira Jazak i njegove okoline". Sakupljajući podatke, trudila sam se da ih u rad unesem što više kako bi slika o nastanku, arhitekturi, slikarstvu i turističkom potencijalu manastira bila što potpunija.U pisanju rada služila sam se brojnom literaturom, informacijama pojedinaca i ustanova. Svima onima koji su mi izašli u susret, prilikom sakupljanja i obrade podataka i tokom studiranja, najsrdačnije se zahvaljujem.

Predmet, cilj i zadatak

Predmet proučavanja predstavlja manastir Jazak sa svojom okolinom, koji kao prostorno kulturno-istorijska celina od izuzetnog značaja za Republiku pomno čuva i predstavlja samo deo burne istorije srpskog naroda koju ovom prilikom želim da istaknem.
Cilj proučavanja je da se utvrdi na koji način da se kulturno-istorijske vrednosti manastira i okoline na pravi način turistički valorizuju i predstave javnosti. Cilj je, takođe, da se ukaže na određene nedostatke i manjkavosti, pri čemu se pre svega misli na turističku neuređenost i neopremljenost prostora za prihvat turista.
Zadatak proučavanja je ispitivanje mogućnosti uključivanja manastira u savremene turističke tokove. Unapređenje zaštite, očuvanje, uređenje i valorizacija ovog kulturno-istorijskog spomenika široj publici i javnosti predstavlja glavni zadatak rada.

[Slika: novisad.png]

SADRŽAJ

PREDGOVOR 1
UVOD 2
PREDMET, CILJ I ZADATAK 2
POLOŽAJ MANASTIRA JAZAK 3
GEOGRAFSKI POLOŽAJ 3
SAOBRAĆAJNI POLOŽAJ 4
TURISTIČKI POLOŽAJ 5
Turistički položaj u odnosu na matična mesta turista 5
Turistički položaj u odnosu na komplementarne turističke vrednosti 5
Turistički položaj u odnosu na konkurentne turističke vrednosti 6
PRIRODNO-GEOGRAFSKE KARAKTERISTIKE 8
GEOLOLOŠKE I GEOMORFOLOŠKE KARAKTERISTIKE 8
KLIMTSKE KARAKTERISTIKE 8
HIDROLOŠKE KARAKTERISTIKE 9
VEGETACIJA I PEJZAŽ 9
DRUŠTVENO-GEOGRAFSKE KARAKTERISTIKE 11
ISTORIJSKI RAZVOJ SREMSKIH MANASTIRA 11
JAZAČKI PRNJAVOR 13
ISTORIJAT MANASTIRA 14
FUNKCIONISANJE MANASTIRA 18
ARHITEKTURA 19
IKONOSTAS 22
IKONE 24
BIBLIOTEKA I RIZNICA 29
TURISTIČKA VALORIZACIJA MANASTIRA I WEGOVE OKOLINE 30
TURISTIČKO-GEOGRAFSKI POLOŽAJ 30
UMETNIČKE VREDNOSTI MANASTIRA 31
TURISTIČKA VREDNOST AMBIJENTA 31
TURISTIČKA ATRAKTIVNOST I PREPOZNATLJIVOST 32
IZGRAĐENOST I OPREMLJENOST PROSTORA 33
UKLOPLJENOST U TURISTIČKO BOGATSTVO 34
ZAKLJUČAK 37
PRILOG 38
CAR UROŠ 38
LITERATURA 41
SADRŽAJ 43

PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:57 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 

Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Samostalno preduzetnistvo i njegova uspesnost Dzemala 0 2,363 27-05-2010 01:08 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Javni Sektor -Pravo i njegova uloga u javnom sektoru -diplomski rad Dzemala 0 6,300 22-05-2010 10:23 PM
  Samostalno preduzetnistvo i njegova uspesnost-Diplomski rad Dzemala 0 4,242 20-05-2010 10:10 PM
  Bankarski sistem Srbije i njegova struktura Autor1 0 4,346 15-05-2010 02:51 PM
zadnja poruka: Autor1

Skoči na forum: