Lipidi

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Lipidi
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.
LIPIDI predstavljaju grupu biomolekula različitog hemijskog sastava, vrlo rasprostranjnih u svetu.

Zajednička karakteristika ovih jedinjenja je da su nerastvorljiva u vodi i polarnim organskim rastvaračima a da su rastvorna u rastvaračima za masti odnosno nepolarnim organskim rastvaračima kao što su etar, benzen, hloroform, petroletar i dr. Međutim dolazi i do odstupanja od ove definicije npr: neki fosfolipidi su rastvorljivi u vodi a nerastvorljivi u acetonima dok su sfingolipidi slabo rastvorljivi u etru. Iako su različite hemijske strukture za sve lipide zajedničko njihovo biogenetsko poreklo odnosno ova jedinjenja nastaju biosintezom iz istog prekursora aktivnog acetata ili tačnije acetil koenzima A. Lipidi imaju višestruku ulogu u ‘ivom organizmu: učestvuju u izgradnji ćelijskih membrane, predstavljaju rezervne oblike energije a neki od njih imaju zaštitnu ulogu ili ispoljavaju hormonsko ili vitaminsko delovanje.

Hemijska klasifikacija lipida se vrši na osnovu hemijske strukture ili ponašanja pri saponifikaciji. Na osnovu hemijskog sastava mogu se podeliti na:
-Jednostavne
-Složene.

Jednostavni lipidi prema analogiji se označavaju kao neosapunjivi lipidi i u njih spadaju: ...

TERPENI


Terpeni, terpenoidi, izoprenoidi, poliizoprenoidi su jedinjenja koja pripadaju velikoj grupi lipida. Najčešće su biljnog porekla i kao sekundarni proizvodi biljaka bili su poznati jos u najranijem stepenu civilizacije. Dobijaju se u obliku raznih etarskih ulja, biljnih smola, gorkih principa. U XVI-om veku bilo je poznato oko 60 vrsta etarskih ulja koja su se tada koristila u medicini (cimetovo, amisovo i dr). Etarska ulja su složene smese organskih jedinjenja. Sastoje se iz ugljovodonika, alkohola, aldehida, ketona, kiselina, laktona, estara,i fenola,koji mogu biti alifatične, aliciklične, aromatične i heterociklične prirode. Etarska ulja su dobri rastvarači, prijatnog su mirisa pa se zbog toga koriste u kozmetici, farmaciji i industriji boja. Nalaze se u svim delovima biljkaka (koren, stablo, cvet, list, plod). U većini slučajeva etarska ulja se nalaze u sekretornim organima ili organelama a ređe su vezana. Mnogi prirodni činioci kao sto su klima, zemljište, vegetacioni period biljke i sušenje biljnog materijala utiču na kvalitet i sastav etarskog ulja. Etarska ulja se najčešće se dobijaju destilacijom pomoću vodene pare, ekstrakcijom pogodnim rastvaračima ili presovanjem biljnog materijala.Tako se na primer terpentinsko ulje dobija iz borovih iglica destilacijom pomoću vodene pare. Fizičke i hemijske osobine mnogih frakcija etarskih ulja ispitali su Dumas i Bertekot. Do 1930-e je utvrdio da frakcije etarskih ulja najniže tačke ključanja imaju bruto formulu C5H8 i da je bruto formula kamfora C10H16O...PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:02 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Lipidi - seminarski Maja 0 2,492 02-08-2012 05:31 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: