Lazićevo stanovište o promeni Jugoslovenskog društva devedesetih

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,089
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Lazićevo stanovište o promeni Jugoslovenskog društva devedesetih
UVOD

U svojoj knjizi U susret zatvorenom društvu Lazić je još 1987. pokazao da je socijalizam klasno društvo novog tipa bez unutrašnjih potencijala za društvene promene. U pomenutoj knjizi Lazić je analizirao početak kraja socijalističkog društvenog poretka, a u najnovijoj koja je pred čitaocem reč je o kraju početka stvaranja novog poretka na ruševinama prethodnog. U međuvremenu je socijalizam u Evropi doživeo slom. Mnogi su se prerano ponadali da su politički pluralizam i tržišna ekonomija utabane staze kojima će građani Istočne i Srednje Evrope pohrliti u društvo obilja i slobode.

Suprotno tome, Srbija još prolazi kroz tegobnu postsocijalističku transformaciju. Mladen Lazić je u knjizi Čekajući kapitalizam uspešno sintetizovao rezultate svojih dvadesetogodišnjih teorijskih i empirijskih istraživanja društvene strukture i društvenih promena u procesu postsocijalističke transformacije u Srbiji. Beketovski intoniranim naslovom svoje knjige Lazić je izrazio nedoumicu o tome da li smo kao društvo izašli iz socijalizma i da li ćemo, kada, i kako ući u kapitalizam i o kakvom je to kapitalizmu reč: političkom, divljem, liberalnom ... Iz socijalizma smo tvrdi Lazić izašli, jer on podrazumeva jedinstven politički, ekonomski i kulturni monopol, a toga danas nema kako u celini društvenog sistema tako ni u jednom njegovom podsistemu. Što se kapitalizma tiče Lazić polazi od njegova dva bitna određenja.

Sadržaj

UVOD 3
1 Društveni faktori raspada Jugoslavije 4
1.1 Spoljni činioci 4
1.2 Unutrašnji činioci 5
2 Slom socijalističkog društva 7
3 Promene materijalnog standarda 12
4 Razaranje društva i moderni identitet 14
ZAKLJUČAK 15
LITERATURA 17


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
03:43 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: