Kralj Nikola Petrovic

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Kralj Nikola Petrovic
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Dinastija Petrović je dinastija koja je vladala Crnom Gorom tokom XVIII, XIX i početkom XX veka.
Kao što su skoro sve uglednije porodice crnogorske tokom vremena doseljene u Crnu Goru iz drugih srpskih zemalja, tako je doseljena i porodica Petrovića, i to, prema predanju koje se u toj porodici čuva, iz Bosne, iz mesta Zenice. Pretpostavlja se da se doseljenje desilo u doba vladavine Ivana Crnojevića (1471-1490.). Po doseljenju su se nastanili u Njegušima u Katunskoj nahiji.
Ta porodica dala je Crnoj Gori do danas sedam vladalaca, pet od ovih vladalaca bili su u isto doba i crkveni poglavari - mitropoliti. Oni su bivali vladaoci pre, nego što su uzimali na sebe to visoko crkveno dostojanstvo, u kojem je bila sedinjena vlast crkvenog i državnog poglavara. Tako na primer vladika Danilo bio je tri godine od naroda izabrani Gospodar, pa je tek posle toga vremena primio mitropolitsko dostojanstvo.
Predmet ovog rada u nastavku biće jedan od vladara iz crnogorske dinastije Petrović, Kralj Nikola Petrović.

Kralj Nikola Petrović

Nikola Petrović bio je knjaz Crne Gore u periodu 1860 -1910. godine i kralj u periodu 1910 -1918. godine.
Knjaz Nikola se vaspitavao u Parizu, primivši vladu u 19. godini života. Prvih godina upravljao je uz pomoć i saradnju svoga oca, velikog vojvode Mirka.
1868. godine mladi knjaz Nikola putovao je prvi put u Rusiju i tom prilikom je sa carem Aleksandrom II još više razvio veze koje su sa Rusijom bili utvrdili njegovi preci. Po povratku s puta otpočeo je živi rad na preuređenju države. Uredio je vojsku, koja mu je bila prva briga; otvorio je po zemlji sudove i škole. 1876. godine u zajednici sa Srbijom, sa kojom je knjaz Nikola još pod vladom kneza Mihaila sklopio savez, Crna Gora je objavila Turskoj rat za ujedinjenje i oslobođenje srpskoga naroda. U mladosti je bio član Ujedinjene omladine srpske.
Crnogorsko se oružje proslavilo u pobedama na Vučjem Dolu, Fundini u i Nikšiću, pa, pošto je i Rusija ušla u rat, Crna Gora zauze Bileću, Bar, Ulcinj i Podgoricu.
Glas o pobedama crnogorskim bi raznesen širom sveta. Pesnici ih opevaše, a Crnogorci dadoše knjazu Nikoli naziv: "Car Junaka". Crna Gora je izašla iz rata proširena i dobila izlaz na more. Tada su joj priznale nezavisnost i one velike sile, koje joj to do tada formalno ne priznavahu.
Po ratu nastalo je dugo doba mira, koje je knjaz Nikola umio iskoristiti da Crnu Goru mudrom upravom i mirnim radom uzdigne na stepen na koji su je podigle pobede njene vojske u ratnim vremenima...

S A D R Ž A J

UVOD 3
1 Kralj Nikola Petrović 3
ZAKLJUČAK 9
LITERATURA 10PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:27 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Kralj Nikola I Petrović derrick 0 1,639 09-02-2014 12:52 AM
zadnja poruka: derrick
  Petar I Petrovic Njegoš derrick 0 1,704 08-09-2013 03:22 PM
zadnja poruka: derrick
  Kralj Artur Maja 0 1,845 29-08-2012 10:24 AM
zadnja poruka: Maja
  Kralj Aleksandar Karadjordjevic Dzemala 0 3,958 29-08-2010 11:26 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Kralj Nikola Petrović VS1 0 2,834 04-06-2010 02:01 PM
zadnja poruka: VS1

Skoči na forum: