Kralj Nikola Petrović

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,344
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Kralj Nikola Petrović
Maturski, maturalni, seminarski, diplomski i master radovi iz istorije.

Dinastija Petrović je dinastija koja je vladala Crnom Gorom tokom XVIII, XIX i početkom XX veka.
Kao što su skoro sve uglednije porodice crnogorske tokom vremena doseljene u Crnu Goru iz drugih srpskih zemalja, tako je doseljena i porodica Petrovića, i to, prema predanju koje se u toj porodici čuva, iz Bosne, iz mesta Zenice. Pretpostavlja se da se doseljenje desilo u doba vladavine Ivana Crnojevića (1471-1490.). Po doseljenju su se nastanili u Njegušima u Katunskoj nahiji.
Ta porodica dala je Crnoj Gori do danas sedam vladalaca, pet od ovih vladalaca bili su u isto doba i crkveni poglavari - mitropoliti. Oni su bivali vladaoci pre, nego što su uzimali na sebe to visoko crkveno dostojanstvo, u kojem je bila sedinjena vlast crkvenog i državnog poglavara. Tako na primer vladika Danilo bio je tri godine od naroda izabrani Gospodar, pa je tek posle toga vremena primio mitropolitsko dostojanstvo.
Predmet ovog rada u nastavku biće jedan od vladara iz crnogorske dinastije Petrović, Kralj Nikola Petrović.

Kralj Nikola Petrović

Nikola Petrović bio je knjaz Crne Gore u periodu 1860 -1910. godine i kralj u periodu 1910 -1918. godine.
Knjaz Nikola se vaspitavao u Parizu, primivši vladu u 19. godini života. Prvih godina upravljao je uz pomoć i saradnju svoga oca, velikog vojvode Mirka.
1868. godine mladi knjaz Nikola putovao je prvi put u Rusiju i tom prilikom je sa carem Aleksandrom II još više razvio veze koje su sa Rusijom bili utvrdili njegovi preci. Po povratku s puta otpočeo je živi rad na preuređenju države. Uredio je vojsku, koja mu je bila prva briga; otvorio je po zemlji sudove i škole. 1876. godine u zajednici sa Srbijom, sa kojom je knjaz Nikola još pod vladom kneza Mihaila sklopio savez, Crna Gora je objavila Turskoj rat za ujedinjenje i oslobođenje srpskoga naroda. U mladosti je bio član Ujedinjene omladine srpske.
Crnogorsko se oružje proslavilo u pobedama na Vučjem Dolu, Fundini u i Nikšiću, pa, pošto je i Rusija ušla u rat, Crna Gora zauze Bileću, Bar, Ulcinj i Podgoricu.
Glas o pobedama crnogorskim bi raznesen širom sveta. Pesnici ih opevaše, a Crnogorci dadoše knjazu Nikoli naziv: "Car Junaka". Crna Gora je izašla iz rata proširena i dobila izlaz na more. Tada su joj priznale nezavisnost i one velike sile, koje joj to do tada formalno ne priznavahu.
Po ratu nastalo je dugo doba mira, koje je knjaz Nikola umio iskoristiti da Crnu Goru mudrom upravom i mirnim radom uzdigne na stepen na koji su je podigle pobede njene vojske u ratnim vremenima.
Rat sa Turskom 1876 – 1878. godine završio se dosta povoljno za Crnu Goru uprkos velikim žrtvama. Državna teritorija je više nego udvostručena. Crna Gora je dobila varoši: Nikšić, Kolašin, Bar i Ulcinj sa okolinm; sa Barom i Ulcinjom stekla je i izlaz na Jadransko more mada pod oštrom kontrolom Austro – Ugarske. Povećavao se i broj stanovništva iako nema tačnih podatak o tome koliko je Crna gora imala stanovnika odmah posle Berlinskog kongresa pa i kasnije.
Dobijanjem gradova, u kojima su zanatstvo i trgovina bili prilično razvijeni, nastali su povoljni uslovi za razvoj kapitalističkih odnosa a time i za veću klasnu diferencijaciju i izgradnju Crne Gore kao građanske države. Crna Gora došla je i do velikog broja turskih poseda u oslobođenim oblastima, ali je u nasleđe dobila i nerešeno agrarno pitanje.
Crnogorska vlada je već 1879. godine započela da sprovodi agrarnu reformu. Zemlja je deljena bivšim čivijama i doseljenicima Crne Gore i to ne samo izbeglička nego često i onih muslimana koji su ostali u Crnoj Gori čime je Turska bila stavljena pred svršen čin. Pri sprovođenju agrarne reforme postupalo se različito u pojedinima oblastima što je donekle zavisilo i od zatečenih prilika u tim krajevima.
Knjaz Nikola je zadržao velike površine zemlje koju je potom delio po svojoj volji i nahođenju. Velika darovnica zavisila je od knjaževe naklonosti, rodbinskih veza, zasluga u ratu, položaja i zvanja, a obično su bile veće od zemlje koju su dobijali vojnici. Darovnice su iznosile od dva do koju stotinu rala.
Dobijena zemlja ostala je i dalje u vlasništvu raniji posednika, a novi posednik je morao plaćati sve obaveze koje su na nju i ranije plaćane.
Na razvoj državnog ustrojstva veoma je uticao kralj Nikola Petrović. Uspesi Crne Gore u ratu 1876 – 1878. godine, društveno – ekonomski odnosi nastali u zemlji posle rata, obrazovni nivo stanovništva i njegov način života omogućili su porast kulta kralja Nikole do neviđenih razmera a naporedo sa tim i učvršćivanje njegove lične vlasti.
On je svoje interese poistovetio sa interesima naroda i države, a Crnu Goru je smatrao za svoju baštinu. Na ukazima se kralj potpisivao ovako: “Mi Nikola I po milosti božjoj Knjaz i Gospodar Crne Gore”.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:01 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Kralj Nikola I Petrović derrick 0 1,653 09-02-2014 12:52 AM
zadnja poruka: derrick
  Petar I Petrovic Njegoš derrick 0 1,714 08-09-2013 03:22 PM
zadnja poruka: derrick
  Kralj Artur Maja 0 1,854 29-08-2012 10:24 AM
zadnja poruka: Maja
  Kralj Nikola Petrovic Dzemala 0 1,861 29-08-2010 11:27 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Kralj Aleksandar Karadjordjevic Dzemala 0 3,965 29-08-2010 11:26 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: