Kontrola i popravka neispravnih elemenata kod vazdušne kocnice

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Kontrola i popravka neispravnih elemenata kod vazdušne kocnice
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz medjunarodne spedicije.

Jedan od osnovnih zadataka tehničke eksploatacije motornih vozila je njihovo održavanje u tehnički ispravnom stanju. Na tehničko stanje motornog vozila utiču slijedeći činioci :
• klimatski i putni uslovi
• opterećenost i brzina kretanja
• kvalitet goriva i maziva
• kvalitet održavanja i remonta
• kvalitet konstrukcije i izrade vozila
• način rukovanja
Dobar deo uticaja ne zavisi od toga da li vozilom upravlja profesionalni vozač ili amater. Vozila u autotransportnim i sličnim preduzećima imaju veći intenzitet eksploatacije pa radi toga i kraći vijek, više opravki i si. što nije slučaj kad vozilom rukuje samojedno lice.
Intenzitet eksploatacije vozila, koji često ima sezonski karakter, na šta utiču potrebe pojedinih delatnosti (građevinarstvo, turizam i sl.), prikazan dijagramom na slici 1, izražen u %, ne ulazeći u tehničku ispravnost i potrebe za održavanjem, znatno je veći u letnim nego u zimskim mesecima.

Putnički automobili prelaze godišnje u prosjeku 12.000 - 18.000 km, a teretna vozila i autobusi 50.000 - 80.000 km, što zavisi od vrste prevoza koji obavljaju. Vozila koja imaju bolje eksploatacione osobine imaju i veći radni učinak. Prema veličini troškova i vremenu utrošenom na održavanje ocjenjujemo rentabilnost vozila. Proizvođači motornih vozila nastoje razviti takve konstrukcije koje ne zahtijevaju veliko održavanje, što odgovara korisnicima. Usavršavanjem konstrukcionih rješenja pojedinih sklopova povećavaju njihovu pouzdanost.
Važan pokazatelj eksploatacije motornih vozila je broj njihovih dolazaka u autoservise radi održavanja tj. radi opravki, kako tekućih tako i generalnih. Putnički automobili u proseku dolaze u servise tehničkog održavanja (STO) 3-5 puta godišnje, dok je to kod kamiona i autobusa, s obzirom na intenzitet njihove eksploatacije, znatno češće, približno 5-10 puta i odnosi se na redovna održavanja.
Važna karakteristika održavanja su troškovi radne snage tj. usluga i rezervnih dijelova. Ovi troškovi su različiti, a zavise od vrste vozila i kvaliteta njegove izrade. Karakteristično je da se ovi troškovi iz godine u godinu povećavaju bez obzira što se konstrukcija usavršava i pouzdanost povećava Proizvodnja automobila bila je daleko brža od razvoja servisnih službi što je sigurno uticalo na kvalitet održavanja. Radi toga, mora se velika pažnja posvetiti racionalizaciji proizvodnih procesa u održavanju.
U tom smislu servise je potrebno opremiti savremenom opremom za otkrivanje kvarova (dijagnostička opema) što znatno utiče na skraćenje vremena utrošenog na održavanje. Ovdje je naročito dobre rezultate postigao Volkswagen smanjivši prosječno vrijeme zadržavanja svojih vozila u servisu, na nekim tipovima i poslovima, i za 11 puta (sa 275 na 25 minuta), slika 2..
Upotreba dobre dijagnostičke opreme može da utiče na troškove održavanja i do 15-18%, što u velikim servisima ima značajan ekonomski efekat. S druge strane, na smanjenje troškova održavanja može se uticati i skraćenjem vremena eksploatacije, npr. nakon 5-7 godina vozilo se rashoduje jer poslije tog perioda troškovi održavanja naglo rastu. Ovom kriteriju često pribjegavaju i proizvođači projektujući izdržljivost motora i drugih dijelova na taj vremenski period.

Paralelno sa razvojem automobilske industrije razvijala se i mreža servisnih radionica u kojima se mogao izvršiti najveći dio opravki i mogli kupiti rezervni dijelovi. Ona nije tako razvijena da bimoglau potpunosti zadovoljiti sve potrebe vlasnika motornih vozila, ali je iz godine u godinu za to sve sposobnija.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
29-06-2010 09:38 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Kontrola-pregled robe u transportu - hr Dzemala 0 3,121 10-04-2011 03:14 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: