Koje je poreklo vojne neutralnosti Srbije

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Koje je poreklo vojne neutralnosti Srbije
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD

Koncept neutralne države (ili koncept neutralnosti) predstavlja jedan od najkomplikovanijih u me]unarodnim odnosima, budu’i da nikada nije bio u potpunosti jednoznačno definisan. Kao takav on i dalje ostavlja prostor za različita proizvoljna tumačenja sa kojima se srećemo, od svakodnevnog govora do stručne literature. Sama reč neutralnost, koja označava status u međunarodnim odnosima, upotrebljava se prilično proizvoljno: neutralnost, neutralizam, neutralistička država, vojna neutralnost, nesvrstanost predstavljaju samo neke od termina koji se sreću.

U slučaju Republike Srbije, koncept neutralnosti je postao interesantan krajem 2007. godine kada je Rezolucijom Narodne skupštine o zaštiti suvereniteta, teritorijalnog integriteta i ustavnog poretka Republike Srbije proglašena „vojna neutralnost Republike Srbije prema postojećim vojnim savezima“ . Međutim, sve do danas, ni u jednom drugom zvaničnom državnom dokumentu značenje ove spoljnopolitičke odrednice nije preciznije definisano. Od tada, ova orijentacija Srbije ka „neutralnom“ odnosno „vojno-neutralnom“ statusu u međunarodnim odnosima neprestano izaziva dosta zabune i proizvoljnih tumačenja u domaćem javnom diskursu.

Naime, primećuju se dve tendencije u tumačenjima. Prva se odnosi ka „neutralnom“ statusu Srbije kao prema isključivo političkoj poluzi koja služi kako bi se sprečila veća saradnja u pravcu evroatlantskih integracija i eventualne potpuneintegracije Srbije u Severnoatlantsku alijansu (NATO), i time Srbija ostavila otvorena za neku drugu potencijalnu opciju. Druga tendencija pridaje mnogo veci značaj neutralnosti, poredeći status Srbije sa ostalim priznatim neutralnim državama u Evropi, kao što su Švajcarska, Švedska, Austrija, Irska i druge. Ona je do sad bila mnogo više prisutna u medijima, i građanima se predstavlja kao ključ po kome Srbija može da dođe do članstva u Evropskoj uniji (EU), a da izbegne članstvo u NATO. Međutim, pitanje je da li ovaj trenutni status Srbije uopšte može da se poredi sa evropskim državama kojima je priznat status stalne neutralnosti, kao i koje su njegove prednosti u odnosu na ostale opcije.

Sadržaj

UVOD 3
1 Modaliteti neutralnosti 3
2 Vojna neutralnost Srbije 4
ZAKLJUČAK 6
LITERATURA 7


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:53 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Odnos i saradnja Srbije i Interpola derrick 0 1,317 27-02-2014 03:34 PM
zadnja poruka: derrick
  Poljoprivreda Srbije na putu ka EU VS1 0 2,263 04-07-2010 06:46 PM
zadnja poruka: VS1
  Pridruživanje Srbije EU Vesnica 0 2,277 30-06-2010 08:18 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: