Knjizevnost

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Beaver Nije na vezi
Junior Member
**

Poruka: 1
Pridružen: Dec 2009
Poruka: #1
Knjizevnost

.doc  Балада Хасанагиница.doc (Veličina: 55.5 kb / Preuzimanja: 2386) Балада ,,Хасанагиница”

,,Хасанагиница” је једна од најлепших епско-лирских песама. Спада у баладе. Први ју је пронашао и забележеио италијански путописац Алберто Фортис и објавио у својој књизи путописних записа ,,Пут до Далмације” 1774.године у Венецији. Због своје уметничке лепоте, преведена је на више језика. На енглески језик превео ју је Валтер Скот, на немачки чувени песник Гете, на француски Проспер Мериме, а на руски језик Пушкин.
Ову песму баладом чини то што њена радња интензивно тече, догађаји се брзо смењују и условљавају трагичну судбину Хасанагинице. Сваки од тих догађаја постаје битан за Хасанагиницу, јер сваки доноси психички потрес, бол и патњу, који избија у први план. Тако се непрестано преплићу епско и лирско, до краја песме.
Вук Стефановић Караџић је у своју прву ,,Пјеснарицу” унео властиту редакцију Фортисове ,,Хасанагинице”. Она представља велико одступање од оригинала и у њој стоји: ,,Њему посла свилене хаљине.” Чак ни сам Вук није био задовољан својом прерадом и трудио се да ,,Хасанагиницу” нађе живу у народу. Пошто не успева да је пронађе одустаје од своје прве редакције, дајући предност Фортисовој верзији . Међутим, велики број Вукових измена има своје место у коначној редакцији ,,Хасанагинице”. Вуку су сметала спорна места, али није успео да пронађе права решења за њих. Заправо, у коначној верзији остало је спорно место у облику ,,убошке хаљине”. Много година касније појавила се и Миклошичева верзија, тј. ,,сплитски рукопис” за који је Миклошич доказао да је послужио као основа Фортисовој ферзији.
Ватрослав Јагић уочио је да стихови 80-84 Миклошичеве верзије представљају извесне проблеме у тумчењу и анализи песме. Јагић се посебно задржао на изразу ,,uboscu aglinu”.
Мајка дарује децу поклонима према узрасту, јер их све види , осим најмлађег. Пошто се оно још увек налази у бешици, мајка му шаље дарове на уобичајен начин, који је задржан све до данас.
И ага и Хасанагиница, неколико пута, зову своју децу ,,сиротицама”, а све због тога што наслућују трагичну будућност.
Чак се и у наше време, верује да су деца без родитеља ,,сироте”, посебно ако остану без мајке. У овој балади, деца губе мајку, па их зато оба родитеља називају ,,сиротицама”. У том контексту, деца јесу ,,сироте”, али нису убога.
Може се наслутити да реч ,,убог” представља један степен емоционалне градације. Оно што отац и мајка осећају и мисле о својој деци, не може се градирати. Са осећањем мајке и дубоким доживљавањем будуће судбине деце, не може се ништа у овој балади поредити. Поступајући у складу са обичајима несрећна Хасанагиница од почетка до краја песме остаје мајка. Од оног тренутка када је Хасан-ага изрекао наредбу:
,,Не чекај ме у двору б’јелому,
ни у двору ни у роду мому.”
тежиште певања се помера: Хасанагиница се више не јавља као жена (супруга), као да то више није ни битно. Сада у први план излази Хасанагиница ,,мајка која пати за својом децом”. Чује се јаук мајке, која мора да остави петоро деце, али и јаук због ,,срамоте” од других, пред другима. Њено порекло да је ,,од добра рода”, доведено је у питање. Други ће је оговарати, а она ће бити немоћна да објасни прави разлог.
С тачке гледишта радње, детаљ са ,,убошким хаљинама” значио би да жена жели да се заустави како би мужу упутила прекор, а не толико ради деце. Овај детаљ је јасан Хасанагиничин протест и одступање од психолошке структуре, али и од душевности жене. Хасанагиница је жена која је измучена, жена која на увреду није узвратила увредом и која је у себи задржала још само онолико снаге да се прекрије дугим покривачем. На тај начин покрива своју узнемиреност, јер је дуга копрена симбол тешке унутрашње патње, али и неке танане наде да ће под велом бити мање изложена патњи, због своје деце. Али, глас деце поново је враћа у реалност, па се она одазива и дарује сву своју децу. Готово идиличну слику даривања прекидају Хасанагине оштре речи, које представљају последњу увреду. Свестан трагичности ситуације и коначности женине одлуке, Хасан-ага казује речи као јасан израз немоћи и пораза, чиме више није у могућности да заустави управо оно што је сам покренуо.
Однос са децом се огледа кроз три дела радње: на почетку, кад кћери теше престрашену мајку речима ,,сврати нам се”, у смислу дођи, посети нас па иди, тек да се видимо и на тренутак будемо заједно. Затим, у првом опроштају, који је посебно наглашен љубављу према најмлађем и у другом опроштају, кад гласови синова дозивају мајку. У њиховом гласу и позиву зазвучала је чежња за мајком. Мајка то сасвим добро осећа због чега ће и плима невероватно снажних осећања испунити њено биће. Првенствено, обузеће је неизмерна патња, али у тренутку када бол достиже врхунац оглажава се хладан и рушилачки глас Хасан-аге:
,,Ход’те амо, сиротице моје,
кад се неће смиловати на вас
мајка ваша срца каменога”
Речи Хасан-аге су изузетно тешке и израз су рањене сујете, што она одлази за другога и бољег од њега. Његове речи су израз унутрашњег неспокојства и повређеног поноса. Једина преостала могућност јесте да јој нанесе што већи бол и погоди право у срце, у љубав мајке према деци. Али, нашавши се између љубави и бола за децом и Хасанагиних увреда, она не може да нађе разрешење у себи, већ мора да умре. ,, Хасанагине речи додају само ону ситну честицу, која је потребна да се једно стање преобрати у битно другачије, да се магма материнског бола угаси смрћу”
Оба јунака ове баладе имају у себи нешто што лично припада само њима, а што није обично и често. Супротстављају се, с једне стране јединствен стид, а с друге стране кобна недоследност Хасанагине природе. Неспоразум је међу њима, али и у њима самима. Између њих лебди нека напетост, чији је врхунац покушај самоубиства. Због своје плахе нарави страда и сам Хасанага, док Хасанагиницу до трагичног краја доводи њен деликатни стид и помиреност да до краја прихвати своју судбину. Бег Пинторовић је гласник и посредник између двоје људи, затим између сестре и новог просца, али он је неко који се води сопственом мишљу. У структури саме радње, његово место није занемарљиво. Иначе, све се одвија на унутрашњем плану обрачуна између морања и осећања главних јунака. Сукоб је једино могао да се разреши суочавањем јунака баладе, последњим тестом срца и савести.
Хасанагиница је приморана да занемари своју вољу и осећања и да прихвати силу, коју јој намећу. Она се до краја живота налази на моралној и људској проби. Једини начин да се супротстави притиску
лежи у чињеници да она не само што мора, већ и може да прихвати живот који јој се нуди.
Хасанагина порука казује да је он очекивао њену посету, а да она није могла доћи. Казна коју јој одређује, показује природу кривице. Незамисливо је да Хасанагиница остане у кући из које је прогнана или да се врати у њу, пошто је коначно везана за другог. Она је изузетно осећајна и дубоко емотивна, а њена величина је у томе што животом плаћа цену. У својој несрећи нема никог око себе и сасвим је сама. Не разуме је ни рођени брат, који тек након треће молбе покушава да је схвати. Њене молбе се не односе на њу лично, већ на последице, које могу да осете њена деца. Једино она постаје свесна фаталности и озбиљности агине заповести и у томе потпуно заборавља себе.
Хасанага је из грађанског света, ратник је и јунак, а самим тим и груб, осоран, никад смирен и без префињених осећања. Његов однос је наредбодаван. Брзо реагује, не размишљајући о последицама које ће погодити целу породицу. У њему се боре два човека, две супротне тежње, воља и жеља, деспотска снага и потреба за љубављу. Од његове љубави трпи онај кога он воли, али он и сам. Истински трагична је чињеница да се све дешава онако како је он хтео, али он то није оно што је желео. Хасанага се одрекао вољене жене и мајке своје деце, али на крају је очекивао да се другачије реши проблем.
Завршна порука, поента и осуда, као карактеристична места у баладама, изостављена су. Предност није дата ни једном ни другом, али није ни оптужба. Једноставно речено, нема суда, а ни осуде.
Време у балади ,,Хасанагиница” је врло згуснуто, радња убрзана, догађаји су сведени на најмањи број. Нека збивања као да су прећутана или можда намерно избачена, како би се што више убрзала радња, а емоције постале интензивније. То је начин да се што боље истакне трагика Хасанагинице, али и да би се кривац за њен удес боље видео.
Смрт Хасанагинице је последица накупљеног бола, али и увреде. Трагичан крај је једини начин разрешења сложене, мучне и врло деликатне ситуације. Сувише осећајна, осетљива и окренута себи, сасвим је потонула у свој емотивни свет, те се чини да је Хасанагиница предодређена да изгуби битку. У томе јесте и драма њеног бића и баладични тон ове епско-лирске песме. Један од тумача ове песме Хасанагиницу као жену, а прекором који је дат на крају песме сломио Новак Килибарда каже: ,,Хасанага је дубоко повредио је Хасанагиницу као мајку ” Хасанагиницу као жену, а прекором који је дат на крају песме сломио је Хасанагиницу као мајку.”


Примарна литература:

Хатиџа Крњевић: ,,Хасанагиница”, Усмене баладе Босне и Херцеговине, 1973.година, Сарајево

Вук Стефановић Караџић: Сабрана дела, књига III, песма 81, Нолит, 1977.година, Београд

Драгиша Живковић: О историји настанка ,,Хасанагинице”, Лектира за први разред гимназије и средњих стручних школа, Стручна књига, 1990.година, Београд

Секундарна литература:

Новак Килибарда: Карактер трагичне кривице у Фортисовој ,,Хасанагиници”, Легенда и поезија, Рад, 1976.година, Београд

Љ.Николић, Б.Милић, Лектира I, Ваша књига, 2006.година, Београд

Љ.Николић, Б.Милић,Читанка за I разред средње школе, ЗУНС, 2006.година, Београд
11-12-2009 01:40 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Gotovi seminarski radovi KNJIŽEVNOST Maja 0 7,121 11-03-2012 08:30 PM
zadnja poruka: Maja
  Književnost derrick 0 3,513 10-12-2009 03:08 AM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: