Književnost i druge umetnosti

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Književnost i druge umetnosti
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD – umetnost i književnost

Svet oko sebe upoznajemo čulima, sliku sveta dobijamo preko utisaka, a umetnost je stvaranje novog sveta. Umetnost je duhovna delatnost koja stvara konkretne tvorevine prožete njegovim saznanjem o svetu, koristeći se maštom i oblikovanjem. U doživljaju umetničkog dela učestvuju emocije i misao i stvaraju estetski doživljaj. I nauka i umetnost imaju kao zajednički crtu - spoznavanje sveta. Nauka svoje postavke izlaže preko apstraktnih pojmova i služi se logičkim mišljenjem, te se shvata razumom. Umetnost svoje postavke izlaže kao čulno konkretne slike (predstave), koje sadrže emocije umetnika, a doživljavaju se čulima. Književnosti se pojavljuje kasno, jer kasno počinje i da se proučava. Termin je izveden od reči knjiga, kod nas je prisutan negde od sredine 19. veka, do tada su se koristili slični termini (npr. knjižestvo). Jezik je složena duhovna tvorevina koju koristimo u širem duhovnom kontekstu, a književnost dosta zavisi od jezika, jer ga koristi kao građu. Predodređenost književne reči je da bude ponovo pročitana. Za književno delo je bitno što je predodređeno da se više puta interpretira, pa se time i jezik drugačije koristi - mora da bude ponovljeno u nepromenjenom obliku, dok se informacija može preneti na više načina, pa se ne misli na izbor reči. ovo dovodi do razlike jezika iz književnog dela i jezika svakodnevice.

U svom najširem značenju umetnost predstavlja fizičku ekspresiju kreativnosti ili imaginacije, ali i mnogo više od toga. Umetnost i njen svet, u savremenom društvu, ne čini samo ono što vidimo, čujemo, čitamo, opipavamo, ono što percipiramo kao umetnički objekt, nego i ceo jedan "nevidljivi" svet znanja o umetnosti, o njenoj istoriji, jeziku, brzim i aktuelnim kretanjima. Umetnost, takođe, konkretno opstaje u društveno-istorijskom životu i kao splet institucija, gde spadaju akademije, izdavači, knjižare, galerije, muzeji, pozorišta, operske kuće, itd.

Sadržaj

UVOD – umetnost i književnost 3
1 Umetničko delo i društvena uslovljenost književnosti i umetnosti 5
2 Prožimanja književnosti, slikarstva i muzike 9
3 Književnost i nove umetnosti – dramska književnost i film 13
ZAKLJUČAK 16
LITERATURA 18


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
04:53 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Likovne umetnosti 19, 20. i 21. veka Dzemala 0 2,949 15-04-2011 07:05 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Magični realizam u romanu Cien años de soledad G.G. Márqueza – Španska književnost Dzemala 0 2,390 03-03-2011 05:01 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Uticaj nemačkih pisaca na stvaranje pripovedaka kod Laze Lazarevića - književnost Dzemala 0 3,384 10-09-2010 08:12 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Vukova reforma jezika i književnosti - književnost Dzemala 0 4,237 02-07-2010 02:57 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Stvaralaštvo za decu Branislava Nušića knjizevnost Dzemala 0 2,409 02-07-2010 02:45 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: