Knez Miloš Obrenović

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Knez Miloš Obrenović
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz istorije.

Rođen je u selu Srednja Dobrna u užickoj nahiji, a umro je u Beogradu, u svom konaku u Topčideru.
Otac mu je bio siromašan seljak po imenu Todor Mihailović. Prezime je uzeo od svog očuha Obrena Martinovića. Njegova majka Višnja imala je troje dece iz prvog braka Jakova, Milana i kćer Stanu. Iz drugog braka imala je takode troje dece: Miloša, Jevrema i Jovana. Kao mladić je služio kod bogatih trgovaca stokom. Ucestvovao je u Prvom ustanku pored svog polubrata Milana Obrenovića, vojvode rudničke nahije. Uz njega je Miloš prošao kroz gotovo sve veće bitke u Prvom srpskom ustanku. Zbog pokazane hrabrosti, Karađorđe mu je poverio Užičku nahiju na upravu i odbranu. Posle propasti ustanka, Miloš je bio jedini od istaknutijih vojvoda koji je ostao u Srbiji. Dobio je amnestiju od Turaka i postao oborknez Rudničke, a zatim Požeške i Kragujevačke nahije.
Miloš je bio vođa Drugog srpskog ustanka i vrhovni Knez Srbije od 1815. Godine 1830. dobio je dostojanstvo naslednog Kneza. Vladao je Srbijom od 1815. do 1839. i od 1858. do 1860. Bezmalo dve decenije između 1839. i 1858. Miloš je proveo u izgnanstvu na svojim imanjima u Vlaškoj. Za vreme svoje vladavine postao je najbogatiji čovek u Srbiji i jedan od najimućnijih na Balkanu.
Pod Miloševom vladavinom Srbija je stekla status autonomne kneževine u okviru Osmanskog carstva. Knez Miloš je vladao kao autokrata i nikada se tog načina vladanja nije odrekao. U najveće zasluge pada mu to što je on započeo stvaranje srpske države i njene unutrašnje i spoljašnje politike.

ISPOVEST KNEZA MILOŠA OBRENOVIĆA

"Ja, Miloš Teodorov Obrenović, vladetelstvujušči Knjaz Srpski, rođen sam u Srbiji u nahiju užičku, u selu Dobrinji okolo 1783. Roditelji moji bili su otac Teodor a mati Višnja po imenu, a oboje su bili vtorobračni (u drugom braku). Pri ovom vtorom braku otac moj Teodor uze ženu Višnju, vdovu (udovicu) iz nahije rudničke, sela Brusnice koja je, tamo živeći s prvim svojim mužem, po imenu Obrenom, troje dece imala, to jest, Milana, Jakova i Stanu. udavši se za oca moga u Dobrinju, prived i ovo troje svoje dece. Za tim sa ocem mojim rodi nas troje: mene Miloša, Jovana i Jevrema. Ona deca iz prvog braka moje matere, kad su prirasla, povrate se domu rođenja svoga u Brusnicu."
"Miloš je na vlast došao od ovaca, bez ikakvog znanja i iskustva, već kao čovek koji je poslom već bio prokrstario dobar deo Evrope", piše Milutin Lujo Danojlić i navodi reči samog kneza: "I kroz to vreme s trgovcima sam hodio trgovine radi - u Zadar i Veneciju...
Dignuvši se Srbi izaberu sebi za predvoditelja Karađorđa Petrovića, kojega i Gospodarem nazovu, a pri tom u svakoj nahiji po jednog poglavicu postaviše, koje su nazivali komendante. I tako u nahiji rudničkoj za komendanta postave brata našega Milana, a začne se boj s Turcima voditi. Ja, mlad i hrabrosti pun, ništa mi draže na ovom svetu nije bilo, pobiti se s Turcima. Moja je najveća želja bila: dobroga konja i dobro oružje imati... I vernost otečstva obdari me ruski car Aleksandar u 1811. letu ordenom (zlatna medalja)"

DRUGI SRPSKI USTANAK

Godine 1815, 23. aprila Miloš je stao na čelo Drugog srpskog ustanka, koji je podigao u Takovu.Sastanak u Takovu se održao 24. aprila (na Cveti) 1815. godine ispred takovske crkve i tom prilikom je podignut Drugi srpski ustanak. Bilo je dogovoreno da se konačna odluka o dizanju ustanka donese na Cveti (11. aprila), kada se u selu Takovu održavao veliki narodni sabor, i tada je u selo dolazio narod iz mnogih krajeva. Pripreme za ustanak su bile držane u najvišoj tajnosti a agitacija je u početku bila ograničena samo na rudničku, kragujevačku i čačansku nahiju.
Na Sastanku su se okupili svi viđeniji ljudi iz rudničke nahije i okolnih sela i tom prilikom je odlučeno da se, i posle neuspeha Prvog srpskog ustanka, ponovo digne ustanak, a za vođu ustanka je izabran Miloš Obrenović.U nedelju, 24. aprila, na Cveti, posle završene službe u crkvi u Takovu, Miloš Obrenović je izašao pred narod, popeo se na jedan veći kamen i počeo govoriti:
„Slušajte braćo. Čujte svekoliki Srbi. Čuj veliko i malo, muško i žensko, koji ste god došli evo ovde danas. A tko nije danas ovde, onaj svakako od vas da čuje i očuje, i da svak dobro razumije i upamti ovo što ću svima sada za vazda prozboriti. Ako ste radi mene imati s vama i pred vama od sada za svagda u opštem poslu i rukovodca za narod i zavičaj i ako ste radi da svi naši trudi budu napredni, a vi sad svi iz jednog ovdi grla pred ovim božijim domom to izrecite i pred svetim oltarom zavjet činite, da vi na vaše duše primate sve ono što bi od ovog preduzetog posla moglo izaći nesreće i postradanja, pak i to da meni sad ovdi obećavate i odmah da mi date punu vlast i slobodnu volju da ja mogu zapovjedati svakom vam i da mogu nakazati (kazniti) svakog koji me god ne bi što hteo poslušati ili koji bi što ukvario.“
Na to svi jednoglasno poviču "Sve na našu dušu, i vrat, i obraz..." . Zatim su svi redom poljubili ruku knezu Milošu i poželeli mu uspeh . Nakon toga, knez Miloš je u Crnući, gde se okupilo dosta ljudi, ušao u svoj vajat i obukao najsvečanije odelo, uzeo zastavu, izašao napolje i rekao: „Evo mene, a evo vam rata s Turcima.“.

Spomenik Drugom srpskom ustanku u Takovu

Borbe


Oružane borbe su trajale oko 4 meseca. Drugi srpski ustanak je za razliku od Prvog ustanka od početka bio uperen protiv legalne vlasti, koju je predstavljao Sulejman-paša. Porta je na ustanike poslala dve vojske sa područja Carstva i jednu iz Beogradskog pašaluka. Ustanici su opseli Čačak i držali ga pod opsadom narednih četrdesetak dana. Miloš Obrenović je opsadu Čačka ostavio svog brata Jovana Obrenovića, Miliću Drinčiću i Jovana Dobraču, a sa svojom vojskom je krenuo na sever i sukobio se sa Turcima kod Paleža i odneo pobedu, zarobivši uz to i dva topa. Posle bitke na Paležu ustanici su uspostavili vezu sa emigracijom u Austriji. U Srbiju su se od vojvoda vratili Petar Nikolajević Moler, Pavle Cukić, Stojan Čupić, Sima Katić i Sima Nenadović. Iz Paleža Obrenović je krenuo ka Valjevu koje je pod opsadom držao Pavle Cukić i zajedno su ga osvojili. Obrenović, Cukić i Nenadović su nastavili ka Čačku. Turci su prešli napali ustanike na Ljubiću, ali su ih oni odbili i prešli Zapadnu Moravu i podigli šančeve na obali.Posle ovog poraza, Porta upućuje kaznene vojne jedinice iz Bosne i Rumunije prema južnoj i istočnoj granici Srbije, gdje su se koncentrisale ustaničke snage. Bosanska vojska je pretrpjela poraz na Dublju.

Kraj ustanka

Oružani sukobi sa turskom vojskom nisu imale onaj intezitet i one razmjere kao u Prvom ustanku. Dosta je uticala i situacija na ruskom frontu i Napoleonov poraz; postojala je mogućnost ruske intervencije na osnovu osme tačke Bukureškog ugovora, pa je Porta započela pregovore sa Srbima. Došlo je do pregovora Marašli Ali-paše i Kuršid-paše sa Milošem Obrenovićem i zaključivanja usmenog dogovora Marašli Ali-paše i Miloša. Tako je prekinuta oružana borba, mada to nije prekinulo ustaničke borbe za ostvarenje ciljeva postavljenih 1804. i 1815. godine.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:11 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Aleksandar Obrenović derrick 0 2,311 09-02-2014 01:10 AM
zadnja poruka: derrick
  Knez Mihailo Obrenović Knez Mihailo Obrenović Knez Mihailo Obrenović VS1 0 1,186 17-02-2012 06:06 PM
zadnja poruka: VS1
  Milan Obrenović Vesnica 0 3,006 18-05-2010 10:30 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Nastanak srpskih dinastija Obrenovic i Karadjordjevic Vesnica 0 6,082 17-05-2010 11:59 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: