Justinijanova zakonodavna politika

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Justinijanova zakonodavna politika
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD

Justinijanova kodifikacija (лат. Codex Justinianus) je najznačajniji zbornik rimskog prava donet po nalogu cara Justinijana (526-565.) koji je komisiji pravnika dao u zadatak da prikupi i kodifikuje cjelokupnu pravnu zaostavštinu klasičnog perioda (лат. Ius) i sve propise koje su izdali princepsi (лат. Leges). Poseban naglasak u svome radu stavljamo na Digesta. Digesta (sveobuhvatna knjiga) je objavljena 533. god. To je bio zbornik pravničkog prava koji je imao snagu zakona. Digesta je zbornik cjelokupnog prava: privatno pravo (knjige: 2-47), javno pravo (knjige: 1, 48-50). Najviše je citiran Ulpijan (1/3 svih odlomaka).Digesta je najvažnija knjiga o rimskom pravu i najvažnija pravna knjiga ikad. Jer je Evropa stvorila svoju pravnu misao upravo zahvaljujući ovoj zbirci. Digesta je izvor podataka o pravu iz dvije epohe: klasične i Justinijanove.Justinijan je ovlastio pravnike da pri pisanju Digesta, vrše interpolaciju, izmjene i prilagode klasične zakone važećim justinijanovim zakonima. Digesta je zbornik pozitivnog, važećeg prava. Historijsko istraživanje rimskog prava nije moguće bez utvrđivanja ovih izmjena (interpolacija).Zadatak komisije, na čijem je čelu bio Tribonijan, bio je izuzetno težak, jer se nije bilo lako snaći u pravnim normama, pošto su one stvarane vijekovima i na razne načine. Tu su bile odredbe Zakona XII tablica koje Rimljani nikada nisu ukinuli, zakoni iz doba Republike, pretorski edikti, senatske odluke( senatus consultum), mišljenja značajnih pravnika koja su bila obavezna za sudove, i svih imperatora od Augusta do Justinijana. Komisija je u rekordno kratkom roku, za šest godina, obavila posao i iz ogromnog materijala sačinila je jedinstven i pregledan sistem pozitivnog prava. Tema „Justinijanove kodifikacije“ nama je bila interesantna za izučavanje iz više razloga.Jedan od njih je, što je Justinijanova kodifikacija najznačajniji zbornik rimskog prava donijet po nalogu cara Justinijana (526-565.) koji je komisiji pravnika dao u zadatak da prikupi i kodifikuje cjelokupnu pravnu zaostavštinu klasičnog perioda (ius) i sve propise koje su izdali princepsi (leges).

Justinijan je vladao od 527. do 565. god. Rođen je na Balkanskom poluostrvu, u Taureziju. Bio je obrazovan i ambiciozan. Želio je obnoviti veliko jedinstveno carstvo. Imao je velike planove za obnavljanje rimskog prava i to putem kodifikacije (bez koje rimsko pravo ne bi postalo kulturni temelj Evrope).

Sadržaj

UVOD
1 JUSTINIJANOVA ZAKONODAVNA POLITIKA 2
1.1 Rimske kodifikacije prije Justinijana 2
1.2 Barbarske kodifikacije rimskog prava 3
1.3 Justinijanova kodifikacija 4
1.3.1 Codex Iustinianus 5
1.3.2 Digesta ( Pandectae ) 6
1.3.3 Institutiones 8
1.3.4 Codex repetitae praelectionis 9
1.3.5 Novellae (constitutions ili leges) 9
1.4 Bizantske kodifikacije rimskog prava poslije Justijana 10
ZAKLJUČAK 12
LITERATURA 14


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:51 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Osvajanja cara Dušana i politika od 1346-1355 godine derrick 0 752 08-09-2013 03:23 PM
zadnja poruka: derrick
  Unutrašnja politika Justinijana І Dzemala 0 828 18-10-2010 08:42 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Politika Sjedinjenih Američkih Država prema Europi do 1951. godine Vesnica 0 1,651 18-05-2010 12:25 AM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: