Jungova teorija licnosti - psihologija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Jungova teorija licnosti - psihologija
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz biologije, psihologije ,filozofije , ekologije, fizike, geografije, Istorije i hemije.


U težnji da objasne složenu pojavu ličnosti psiholozi su pokušali da grupišu ljude po jednoj ili više crta ili osobina koje se najviše ističu kod ljudi. U cilju bržeg i lakšeg proučavanja ličnosti pojavile su se ideje o tipovima. Sam pojam tip ličnosti podrazumeva da ona obuhvata veći broj pojedinaca sa sličnim karakteristikama.
Svrstavanje ličnosti prema pojedinim tipovima omogućava lakše proučavanje. Postoji npr. Hipokratova tipologija ličnosti prema vrsti temperamenta, a postoje još tipologije Krečmera I Šeldona koji su pokušali da nađu vezu između telesnih I psihičkih osobina. Oni polaze od stava da određene vrste endokrinog sistema utiču na pojedine osobine temperamenta I ličnosti uopšte.
Ipak među najpoznatije I najčešće spominjane tipologije spada tipologija ličnosti švajcarskog psihologa Karla Gustava Junga.
Jung je na jednom seminaru izjavio:
„Ubeđen sam da je istraživanje duše nauka budućnosti.
Psihologija je takoreći najmlađa prirodna nauka i nalazi se tek na početku svog razvoja. Ali je ona takva nauka koja nam je najpotrebnija, jer se postepeno sve jasnije ispostavlja da ni glad ni zemljotresi, ni mikrobi ni karcinomi nisu najveća opasnost, nego je to čovek čoveku i to zbog toga što ne postoji dovoljna zaštita od psihičkih epidemija koje deluju mnogo razornije od nejvećih elementarnih nepogoda.“

KRATKA BIOGRAFIJA KARLA GUSTAVA JUNGA

Karl Gustav Jung, rođen 26.jula 1875. godine u Kesvilu, živio je od svoje četvrte godine sa roditeljima u Bazelu odakle je njegova majka, dok su preci njegovog oca došli iz Njemačke. Jungov je otac bio sveštenik, a njegovi preci po majčinoj I očevoj liniji također su pripadali intelektualnim zanimanjima. Škole I studije medicine završio je u Bazelu, a potom je 1900. godine kao asistent u Kantonalnoj psihijatrijskoj bolnici I u psihijatrijskoj klinici Univerziteta u Cirihu započeo svoju karijeru kao psihijatar.
Radeći u poznatim ustanovama I cenjenim stručnjacima Jung je produbljivao svoja znanja iz teorije psihopatologije I učestvovao u brojnim naučnim istraživanjima. Kao rezultat tih istraživanja objavio je niz značajnih članaka koji su mu obezbedili prodor u svet I doneli mu mnoge pozive za predavanja u inostranstvu pa I titulu počasnog doktora Klarkovog univerziteta iz Masačusetsa ( SAD)...


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:23 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Povezanost crta ličnosti sa učestalošću klađenja kod mladih derrick 0 1,525 08-03-2014 01:45 AM
zadnja poruka: derrick
  Psihologija gomile kao uvod u fenomenologiju masovne kulture derrick 0 2,117 21-09-2013 09:31 AM
zadnja poruka: derrick
  Faktori koji utiču na formiranje ličnosti derrick 0 2,728 24-01-2013 09:11 PM
zadnja poruka: derrick
  Tipovi ličnosti karakteristični za sportiste derrick 0 1,495 24-01-2013 08:05 PM
zadnja poruka: derrick
  Karl Rodžers - humanistička teorija Maja 0 3,517 23-03-2012 04:43 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: