Južna Afrika

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,095
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Južna Afrika
UVOD

Sva tri naseljena južna kontinenta, Afrika, Južna Amerika i Australija , u svome su severnom delu široki, a u juznom uski, te su svojim šiljcima upravljeni prema Južnom polu. Afrički južni šiljak najtuplji je i ne zalazi tako daleko na jug kao šiljci ostalih dvaju kontinenata, ali se afrički trup nastavlja u podmorskom grebenu daleko prema jugu. Afrika je između južnih kontinenata najsevernije položena. Njen se najveći deo površine nalazi u tropskom pojasu, severno od ekvatora, i manjim delom u severnom umerenom pojasu. Na sever se prostire do 37°20' severne širine, a na jug do 34°51' južne širine. Po svojoj geografskoj dužini Afrika se nalazi upravo južno od Evrope. Zapadni joj rt Kap Verde seže do 17°35' zapadne dužine, a istočni rt Ras Hafun do 51°28' istočne dužine. Njen središnji meridijan, 20. stepen istočne dužine, prolazi blizu Beograda, pa kada bi se Beograd i Zagreb spustili na jug po prilici za trideset stepena, bili bi upravo u središtu Afrike.

Na Gibraltarskim vratima Afrika je od Evrope udaljena samo 14 km, a kod Sicilije 138 km. Među njima je toplo Sredozemno more, koje povezuje afričko severno obalno područje s Južnom Evropom. S Azijom je Afrika vezana Sueskom kanalom, koji je prokopan godine 1869. Po svome geološkom i orografskom sastavu, pa klimi i po biljnom i životinjskom svetu, kao i po kulturi stanovništva, Afrika se nastavlja u azijskom poluostrvu Arabiji, s kojim je u nedavno geološko doba bila vezana.

S A D R Ž A J

UVOD 3
1 Južna Afrika 4
1.2 Tropska Južna Afrika 6
1.2 Subtropska Južna Afrika 9
ZAKLJUČAK 15
LITERATURA 16


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:40 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Geografija-Afrika Dzemala 0 3,144 25-03-2011 08:27 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Juzna Azija Vesnica 0 2,879 16-05-2010 08:54 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: