Jpg i gif kompresija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
zekan Nije na vezi
Senior Member
****

Poruka: 255
Pridružen: Sep 2010
Poruka: #1
Jpg i gif kompresija
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz likovnog.

U posljednjih desetak godina mnoge prednosti digitalne tehnologije dovele su do masovne upotrebe te tehnologije za obradu, čuvanje i prikazivanje slika u kako u specijaliziranim oblastima (stolno izdavaštvo (desktop publishing), grafička umetnost (graphic arts), medicina...), tako i u svakodnevnom životu (web kamere, digitalni fotoaparati itd). Ograničenje primene digitalne tehnologije je u činjenici da je za prezentaciju slike u digitalnom obliku potrebno mnogo podataka. Tako npr. digitalizovana verzija jedne TV slike u boji sadrži red veličine oko milion bajtova. Upotreba digitalnih slika često je ograničena velikom cenom memorisanja i prenosa iako su uređaji za snimanje i prikazivanje kupovno dostupni. Jedno od rešenja ovog problema je upotreba kompresionih tehnika. Zahtevi za algoritam kompresije su veliki stepen kompresije, nevidljivo smanjenje kvaliteta i standardiziranost (da bi se postigla kompatibilnost uređaja različitih proizvođača). Sve te zahteve ispunjava JPEG.

JPEG

Opis područja i aktivnosti u svetu

JPEG je standardizovan postupak za kompresiju slike. JPEG je skraćenica od Joint Photographic Experts Group što je ime udruženja koje je napisalo standard. Stvoren je za kompresiju kako slika u boji tako i crno-bielih slika (sa sivim nijansama) i to prirodnih, realnih scena. Koristi se za fotografije, slikarstvo i slične primene, a nije pogodan za tekstove, jednostavne crteže i tehničke crteže. JPEG je uz GIF najpopularniji format za prenos slika na Internetu zbog velikog stepena kompresije i podrške gotovo svih browser-a.

JPEG se koristi samo za kompresiju statične slike (jedna slika) i spada u takozvanu grupu “intraframe” metoda za kompresiju, ali postoji sličan standard MPEG koji se bavi kompresijom pokretnih slika (niza slika) takozvani “interframe”. JPEG standard uključuje dve osnovne metode za kompresiju. Prva koja se temelji na DCT (diskretna kosinusna transformacija) i spada u kompresiju sa gubitcima - “lossy” i druga koja se temelji na prediktivnom kodiranju i spada u kompresiju bez gubitaka - “lossless”. Metoda koja se temelji na DCT je osnovna metoda (Baseline method). Ona se najčešće primenjuje i nadalje u tekstu će biti podrazumevana.

JPEG je način kompresije s gubitcima. To znači da dekompresovana slika nije jednaka orginalu – slici koja je kompresovana. Osmišljen je tako da iskoristi poznata ograničenja ljudskog oka (manje promene u svetlini su mnogo uočljivije nego male promene u boji). Pretpostavka je da će tako kompresovane slike gledati čovek. U tehničkom sistemu za analiziranje slike male greške unešene JPEG kompresijom mogu biti veliki problem iako su te greške nevidljive za ljudsko oko.

Sadržaj

UVOD 3
1 JPEG 3
1.1 Opis područja i aktivnosti u svetu 3
1.2 JPEG kompresija slike 4
1.3 Kvantizacija 6
2 Kodiranje istosmernog koeficienta i cik-cak sekvenci 7
2.1.1 Priprema kvantiziranih koeficijenata za entropisko kodiranje 7
3 Entropisko kodiranje 8
4 Prikazivanje entropiski kodiranih koeficienata 9
5 Primer kodiranja 11
5.1.1 Primjer DCT-a i kvantizacije 12
6 GIF 13
ZAKLJUČAK 14
LITERATURA 14

http://www.maturskiradovi.net/eshop
11:33 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  JPEG i GIF kompresija Vesnica 0 2,220 20-05-2010 07:48 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: