Jezera u Italiji

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Jezera u Italiji
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD


Italiju nazivaju obično »klasična čizma«. Takva nam se čini po svom horizontalnom obliku, kad je gledamo na geografskoj karti. Ona je poluostrvo, kojr se sa 500 km dužine drži evropskog trupa. Proteže se 900 km od severa prema jugu; širok je 150 do 200 km. Ima 6.600 km obale ili 80°% od svojih granica, tako da je samo neznatan deo teritorija udaljen više od 100 km od mora.
Apenini joj čine kičmu, a među njima, kao i među'njima i Alpama nalaze se brojne doline i nizine, kotline i zavale.
Apeninski je poluostrvo, zahvaljujući svom položaju u centru Mediterana, mnogo vekova imao vodeću političku i kulturnu ulogu u tom prostoru.
U doba ekonomske prevage Atlantskog oceana od 16. veka, ta se uloga silno smanjila. Kad je bio prokopan Suez, 1869. godine, i Mediteran je dobio opet svoje značenje.
Tih se godina na Apeninskom poluostrvu stvorila od mozaika feudalnih tvorevina jedinstvena nacionalna država. Italija je muzej raznih spomenika, od naroda predrimske i rimske epohe, pa do renesanse, baroka i neoklasicizma, koji su sačuvani u arhitekturi, skulpturi i slikarstvu. No ona je ujedno kontrast između bogate istorije, spoljašnjeg blistavila palata i umetnina, s jedne strane, te siromaštva naroda i teških društvenih problema zasnovanih na tom siromaštvu, s druge strane.
Prostor današnjeg poluostvo u najstarije je geološko doba, u arhaiku, bio potpuno pod morem, osim nekih malih dijelova, koji se nalaze u Alpama, Kalabriji i Sardiniji, a izgrađeni su od kristalinskih škriljevaca, granita i gnajsa.
Delovanje klimatskih elemenata na prostor poluostrva različno je, jer se poluostrvo pruža preko 11 stepena geografske širine i jer je zaštićen i zatvoren na severu Alpama kao zidom, koji ga štiti od hladnih vetrova. Otvoren je na tri strane prema moru, koje je zimi toplije od kopna. Sve ovo utiče na njegovu klimu. Zato u Italiji nema tako izrazitih klimatskih protivnosti između obale i središta poluoostrva kao na primer, na Iberskom poluostrvu ili na Balkanskom, koji je otvoren prema severu i nije zaštićen nizom gora. Italija ima uglavnom blagu klimu, ali ne jednoličnu, nego li raznim regijama raznoliku, usled uticaja raznih geografskih elemenata, a osobito na njenu klimu utiče pomicanje ciklona i anticiklona.
Predmet ovog rada biće jedan od geografskih elemenata Italije. Reč je o jezerima u Italiji. Osnovni cilj rada jeste da da pregled svih jezera u Italiji, objasni njihov položaj i karakteristike.

S A D R Ž A J
UVOD
1 Jezera u Italiji 3
ZAKLJUČAK 6
LITERATURA 7


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
06:23 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: